30 Mart-6 Nisan tarihleri arasında düzenlenmekte olan ve 18 yaş altı erkekler kategorisinin en önemli hazırlık turnuvalarından biri olan 2024 U18 Albert Schweitzer Turnuvası’na, İstanbul’un ev sahipliğinde 29 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında organize edilecek FIBA U17 Basketbol Dünya Kupası dolayısıyla 17 yaş altı milli takımımız ile katılıyoruz!
2024 U18 Albert Schweitzer Erkekler Basketbol Turnuvası’na; Türkiye U17, Almanya U17, Çin U17, Almanya U18, Arjantin U18, Avustralya U18, Japonya U18, İtalya U18, Mısır U18, Sırbistan U18, Slovenya U18 ve Yunanistan U18 olmak üzere 11 önemli basketbol ülkesinin 18 yaş altı erkek basketbol milli takımları katılıyor.
17 Yaş Altı Erkek Basketbol Milli Takımımız şuana kadar oynadığı üç maçın ikisini farklı şekilde kaybederken (Avustralya’ya 90-55 ve Almanya’ya 89-56), fiziksel olarak üstün olduğumuz Japonya karşısında ise 74-68 galip geldik.
Millilerimizin hem Avustralya hem de Almanya karşısında gerek fiziksel gerekse de oyun anlamında çok geri olduğunu söylememiz zor olmasa gerek. Takım oyunundan çok, zorlama bireysel oyunlardan kaynaklı basit top kayıpları ve yaptığımız dengesiz hücumlar sonrasında potamızda kolay sayılar yedik. Oyuncularımız her ne kadar rakiplerine karşı bir yaş küçük olsa da; şut tercihlerimiz ve pas tercihlerimiz 17 yaşında olan oyuncuların yapmaması beklenen derecede hatalıydı. Bire birlerde hemen her oyuncumuzun kolay geçilmesi, boyalı bölge savunmamızda yaşanan zafiyeti arttırmakta olduğunu gördük. Daha da vahim olanı ise; rakip oyuncuların her çembere atağında ya sayı ya faul ya da ekstra paslar sonrasında dış şut isabetleri ile kolay sayılar bulmalarıydı. Oyun bilgisi, teknik yeterlilik ve takım olgusu olarak çok iyi sinyaller vermediğimiz de çok açık.
2024 U18 Albert Schweitzer Turnuvası’na katılan ülke takımları arasında Çin, Arjantin, Mısır, Almanya ve Avustralya’nın ülkemizde yapılacak olan FIBA U17 Basketbol Dünya Kupası’na da katılacağını görüyoruz. Bu ülke takımları arasında ev sahibi Almanya’nın U17 ve U18 milli takımlarıyla katılması dışında sadece Çin bizim gibi U17 milli takımı ile 2024 U18 Albert Schweitzer Turnuvası’na katıldı.
Pekala, U18 (yani 2006 doğumlular) yaş kategorisinde katılmamız gereken U18 Albert Schweitzer Turnuvası’na neden ve ne amaçla U17 milli takımımız ile katılıyoruz? FIBA U17 Basketbol Dünya Kupası’na daha iyi hazırlanabilmek için ille de geçmiş yıllarda olduğu gibi bir yaş kategorisini yok saymak mı gerekiyor! Sayın Fikret Doğan yönetiminde geçmiş yıllarda da (2021 U20, 2021 U18) birçok kez belli yaş kategorilerinde madalya hedefi için, belli yaş kategorileri maalesef yok sayıldı (anlaşılan o ki bu yılki kurban edilecek yaş grubu 2006 doğumlular). Birçok genç oyuncu kendi yaş kategorisinde altyapı milli takımları senesinde milli formayı giyemedi. Pekala sonuç ne oldu? Altyapılarda kupa kazanmak için birçok oyuncumuz altyapı milli takım yaşında milli formadan uzak kaldı ve ülke basketbolumuz adına da olumlu hiçbir gelişme yaşanmadı.
Oysa, altyapılarda amacın maç ya da kupa kazanmaktan önce; oyuncuların eksikliklerini tespit etmek, oyuncu merkezli yaklaşımda bulunmak ve oyuncu kazanmak olmalıdır. Genç oyuncularımızı erken yaşlarda kupa ya da madalya kazanma stresine sokmak yerine; A takım düzeyinde başarılı olmaları adına gelişimleri adına neler yapmaları gerektiğine odaklamamız gerekmez miydi? Altyapılarda maç, kupa ve madalya kazanmak putuna odaklanarak hem genç sporcuları hem velilerini hem de basketbol paydaşlarını yanlış yönlendirmiş olmuyor muyuz?
Altyapı milli takımlar düzeyinde hemen her yıl dereceler elde edilirken, A Milli Takımlar düzeyinde ise son 30 yılın en başarısız sonuçlarını almamız tesadüf mü? Basketbolumuzdaki popülist anlayışların, aracılar merkezli yaklaşımların ve şahsi ihtirasların sonrasında olacağı da budur. Yani, ülke basketbolumuzun yanlış ve kısa vadeli hedeflere kurban edilmesidir.
Diğer önemli bir konu da altyapı milli takımlarımızdaki antrenör seçimleridir. Maalesef altyapı milli takımlarımızdaki oyuncuları neredeyse hiç izlememiş, hatta isimlerini dahi bilmeyecek derecede alt yaş kategorilerine uzak olan antrenörlerin, altyapı milli takımlarımızda görevlendirildiğini görüyoruz.
Sonuç olarak da gerek oyunsal anlamda gerekse de kadro tercihleri anlamında ne istikrar ne de ideal olan yakalanamıyor. Oysa, hangi yaş kategorisi ise o yaş kategorisine hakim olan (A’dan Z’ye o yaş kategorisindeki bütün oyuncuları tanıyan) antrenörlerin görevlendirilmesi en doğrusu olacaktır. Ya da TBF‘nin kadrolu antrenörleri ile bütün yıl boyunca oyuncu takibi ve taramaları yapılarak altyapı milli takımlarımız adına en doğru düzen sağlanabilirdi. Bu da popülist yaklaşımlardan uzak bir anlayış ile altyapı milli takılarımızın yönetiminin sağlanması demektir.
Altyapı milli takım organizasyonları sağlam bir temel ile uzun vadeli amaçlar doğrultusunda düzenlenmezse; A takımlar seviyesinde genç oyuncularımızın süre ve sorumluluk alması da, büyük oyuncular yetiştirmemiz de, kulüplerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerini beklemek de hayal olur.
Her şey Türk basketbolu için, her şey A Milli Takımlarımız için. Saygılarımla.