Pazartesi, Eylül 16, 2024
spot_img

Ülke Basketbolu İstanbul’dan mı İbaret! (İlker Yıldız)

- Reklam-

Türkiye Federasyonu ()’nun Garanti BBVA’nın destekleriyle düzenlediği 12 DABO Minikler Şenliği, 14-15 Eylül 2024 tarihlerinde ‘nde gerçekleştirilecekmiş… İstanbul yerel liglerinde mücadele eden 11 Yaş Altı ve 10 Yaş Altı kızlar ve erkekler kategorilerinde düzenlenecek şenlikte, minik basketbolcular yeteneklerini sergileme fırsatı bulacaklarmış…

Ne kadar güzel değil mi? Basketbolun, ülkemiz geneline yayılmasını sağlamaktan sorumlu olanlar, ülke basketbolumuzun sadece İstanbul gibi büyükşehirlerden ibaret olduğunu ve basketbolla ilgili organizasyonların bu tür büyükşehirlerde düzenlenmesinin ülke basketbolumuz için yeterli olduğunu düşünüyorlar olsa gerek! Basketbol Gelişim Merkezi’nin İstanbul’da olmasıyla birlikte, ülke basketbolumuzu yöneten ve yönlendirenlerin kendi konfor alanlarını bozmama adına ellerine güzel bir fırsat geçmiş olsa gerek ki; 12 DABO Minikler Şenliği’ni sadece İstanbul ile sınırlı tutmayı uygun görmüşler!

Ülkemizin birçok ilinde U10, U11, U12 yaş kategorilerinde hem erkeklerde ve hem de özellikle de kızlarda yerel liglerinin organize edilmesini geçtim, lisanslı oyuncu yönünden büyük güçlükler yaşanıyorken (bir kategoride yerel ligin düzenlenebilmesi için o kategoride en az dört takımın lige iştirak etmesi gerekiyor) ve bu amaçla da gerek lisanslı oyuncu azlığı gerekse de antrenör yönünden dezavantajlı konumda bulunan illerimizde basketbolun gelişimi adına projeler üretilmesi gerekirken, maalesef Anadolu görmezlikten gelinmeye devam ediliyor. Ayrıca birçok ilimizde U14, U16 ve U18 gibi Türkiye Şampiyonalarının düzenlendiği yaş kategorilerinde bile yerel ligler düzenlenemiyor ya da sırf bu yaş kategorilerinde yerel ligler düzenlensin diye çeşitli çözüm yollarına gidilebiliyor.

TBF’nin İstanbul genelinde 12 DABO Minikler Şenliği düzenlenmesini tabii ki faydalı buluyorum. Ancak, daha önce ülke çapında birçok il merkezinde yapılan 12 DABO Organizasyonları son iki-üç yıldır neden düzenlenmiyor, bunu da merak ediyoruz? Yıllar önce Türkiye çapında yapılan Minikler Şenliği de artık yapılmıyor. Oysa, Salim Taşlı hocamızla basketbol çalışmalarına Giresun’da başlayan ‘ün keşfedilmesi ve tarafından Banvit SK’ya alınması, Türkiye çapında düzenlenen Minikler Şenliği sayesinde olduğunun da bilinmesinde fayda var. Sadece bir Alperen Şengün daha ülke basketbolumuza kazandırmak için bu tür organizasyonların düzenlenmesinin ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek var mı bilemiyorum! “12 DABO Minikler Şenliği” İstanbul’da düzenlenebiliyorsa; neden ülkemizde basketbolun gelişimi, oyuncu havuzunun genişlemesi, yeni yeteneklerinin keşfi ve diğer illerimizdeki antrenörler başta olmak üzere basketbol paydaşlarına değer verilmesi açısından, bu şenlikler tekrardan Türkiye çapında yapılamıyor?

Basketbolun, ülkemizin her iline yayılmasından ve oyuncu havuzu genişleyerek nice yeteneklerin tespit edilmesinden sorumlu olan TBF’nin, ilk dönemlerinden sonraki icraatlarında bunun tam tersini görüyoruz. Ülke genelinde gerçekleştirilen; 12 Dev Adam Basketbol Okulları ve TBF Basketbolcu Havuzu Tarama Programı gibi projelerden son iki-üç yıldır ses seda çıkmıyor! Oysa bu tür projeler sayesinde ülkemizde basketbolun yayılımı, popülaritesi, ortak basketbol düşüncesinin sağlanırken; iller arasındaki basketbol niteliğindeki uçurumun da asgari düzeye inmesi sağlanabiliyordu.

Oysa, “12 DABO Minikler Şenliği” gibi organizasyonlara en çok da İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerin dışındaki şehirlerimizin ihtiyacı var. Daha doğrusu, basketbolun ülkemiz geneline yayılması için bu tür organizasyonların doğru bir şekilde planlanmasına ihtiyaç var. Birkaç şehir ile sınırlandırılmış ve iyice oyuncu havuzu daralmış olan ülke basketbolumuzun, tekrardan ülke çapında genişlemesi ve oyuncu havuzunun artması için bu tür organizasyonların ülkemizin her bölgesinde düzenlenmesi gerekiyor. Çünkü, her geçen gün ülke basketbolumuzda ciddi bir gerileme ve dengesizlik söz konusu. Ülke basketbolumuz, adeta beslenme damarları kurutulmuş ve bu sebeple de yavaş yavaş suyu çekilen bir göl durumunda… Göl tamamen kurumadan, bir an evvel tekrardan gölü besleyen dereleri ve nehirleri gürül gürül akar hale getirmeliyiz.

12 DABO Minikler Şenliği ülkemizin yedi bölgesinde de düzenlenmiş olsaydı çok daha güzel olmaz mıydı? Bu heyecanı, tıpkı İstanbul’daki küçük kalpler gibi; Sakarya’daki, Bartın’daki, Giresun’daki, Rize’deki, Samsun’daki, Mardin’deki, Diyarbakır’daki, Antalya’daki, Balıkesir’deki, Erzurum’daki, Tunceli’deki kısacası ülkemizin her şehrindeki basketbol için çarpan küçük kalplerin de yaşaması gerekmez miydi?

Her şey Türk basketbolu için. Her şey A Milli Takımlarımız için.

- Reklam-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,349TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi