Murat Özyer ile TÜBAD‘ın yaptığı röportajın 3. bölümü…
Soru: Sohbetimizin başında gerek temel eğitim konusunda, gerekse de eğitim faaliyetlerine başvurular konusunda konuşurken Gençlik Spor Bakanlığının etki ve kontrol alanlarından bahsettiniz. Eğitim Kurulu olarak Bakanlığın aldığı hangi kararlar sizin işleyişinize etki ediyor?
2019 yılında özerk olan Futbol Federasyonu dışında kalan 63 branşın federasyonlarının antrenör eğitimleri ve ana talimatlarının temelini Gençlik ve Spor Bakanlığı tamamı ile düzenleme kararı aldı ve uygulamaya başladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği toplantılarına katılıp, basketbol antrenörlüğü ile ilgili uygulamalar konusunda Eğitim Kurulumuzun ve uygulamalar TBF‘nin taleplerini yetkililere sözlü ve yazılı olarak ilettik. Bu süreçte taleplerimizin bir kısmına olumlu cevap alırken, bir kısmı içinde Bakanlık yetkililerinin farklı yaklaşımları olduğu bilgisini aldık. Bakanlığın Aralık 2019 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu ve ülke basketbol ekosisteminin işleyişini etkileyen konulardan bazılarını şöyle sıralayabilirim;
*Karar tarihi: 14 Aralık 2019
Karar: 63 federasyonun da uygulaması gereken ana talimat olarak; E Kademe Antrenör belgesine sahip olanlar sadece yardımcı antrenör olarak resmi maçlarda sahada görev alabilecekler.
Bakanlık tarafından alınan ve özellikle büyük şehirlerimizin dışında kalan şehirlerimizde antrenörlerimizin çalışma şartlarında ve resmi alt yapı liglerinin düzenlenmesinde büyük zorluklar ortaya çıktı. Geniş kitlelerin yaptığı spor branşlarını yöneten diğer federasyonlarda da aynı sıkıntı söz konusu. Önde gelen federasyonların yetkilileri ile beraber bazı çözüm önerilerimiz oldu. Umarım Bakanlık yetkilileri yeni dönemde bu konuda farklı düzenlemelere giderek sürecin daha verimli hale gelmesine yardımcı olurlar.
*Karar tarihi: 14 Aralık 2019
Karar: Spor Bilimleri Fakültesi Mezunlarının antrenör belgesi alması.
*Karar tarihi: 14 Aralık 2019
Karar: Spor Bilimleri Fakültesi Mezunlarının antrenör belgesi alması.
Antrenör bölümü mezunları, federasyonun uygulamalı eğitimini başarıyla bitirince C Kademe antrenör belgesi almaya hak kazanıyor.
Not: E kademe Basketbol Antrenörlüğü belgesini alamıyorlar. Ama başka bir branş için E kademe antrenörlük belgesi alabiliyorlar. ( Örnek: Dört senelik Basketbol Antrenörlük Bölümünden mezun olan bir öğrenci E kademe YÜZME antrenörlük belgesi alabiliyor.
Ama E kademe BASKETBOL Antrenörlüğü belgesi alamıyor.)
Diğer bölümlerin mezunları,
İlgili federasyonun uygulamalı eğitimini başarıyla bitirince D kademe basketbol antrenör belgesi almaya hak kazanıyor
veya denklik başvurusu sonrasında direkt olarak E kademe basketbol antrenör belgesi almaya hak kazanıyor
Soru: Bu oldukça ilginç değil mi? Dört sene Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyup Basketbol Antrenörlüğü bölümünden mezun olan bir gencin elinde Basketbol Antrenörlüğü ile ilgili bir belge olmuyor. “Denklik” konusu bu noktada mı başlıyor?
Evet haklısınız. Bazı Spor Bilimleri Fakülteleri bakanlığın bu uygulamasına itiraz ettiler.
“Denklik” konusu tam bu noktada başlıyor. Bence Basketbol Antrenörlüğü’nün en önemli konularından biri. Voleybol Eğitim Kurulu ile de oldukça yakın iletişim içerisindeyiz, onlarda da aynı sıkıntılar var. Sıkıntıyı şöyle özetlemem lazım; dört senelik fakülte eğitimden gelen ve “Denklik” için Eğitim Kurulunun eğitim ve sınavlarına katılan antrenör adayları, genelde sahada yapılan temel teknik ve taktik ders ve sınavlarında basketbolun temel konularında eksiklerinin çok olduğunu gözlemledik. Fakat bu antrenör adaylarının alt yapıda basketbol oynamış olanların veya bir “usta” antrenörün yanında sahada antrenörlük eğitimine devam edenlerin ve basketbola tutkuyla bağlı olanların geliştiklerini, başarıya ulaştıklarına da sevinerek şahit olduk. Bence, Spor Fakültelerinin Basketbol Antrenörlüğü Bölümleri, TBF ve TÜBAD ile iş birlikleri yaparak genç antrenör adaylarının daha donanımlı olmalarını ve gelişimlerini hızlandırmalarını sağlayabilirler.
Röportajın devamı yakında yayınlanacak…
Bir sonraki bölümlerde;
-Eğitim içeriği (müfredatı)
-Kurslara başvuru ve katılım verileri
-Eğitim Kurulunun iletişimi
-Alt yapı milli takımları
-Alt yapı antrenörleri için kitap
-Kısa sorulara cevaplar
Röportajın önceki bölümlerine bu linklerden ulaşabilirsiniz.
1.Bölüm:https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-1/
2.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-2/