NBA Avrupa ve Orta Doğu Direktörü George Aivazoglou, Avrupa’da yeni lig kurmaya hazırlanan NBA’in Türk kulüpleriyle ilgilendiğini ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile de görüştüğünü söyledi.
* Türkiye, basketbol ve sporla nefes alıp yaşayan fantastik bir ülke. Bir Yunan olarak hislerinizi iyi biliyorum. Çünkü benzer yanlarımız çok fazla. Fenerbahçe harika bir kulüp. Dörtlü Final’e kaldıkları için onları kutluyorum. Galatasaray da fevkalade bir kulüp. Anadolu Efes ve Beşiktaş gibi harika kulüpler de var. Sadece İstanbul’dakiler değil, hepsi harika kulüpler. Avrupa’daki yeni lig projesi için Türkiye ile bir pazar olarak çok ilgileniyoruz.
* Galatasaray, Türkiye Ligi’nde şampiyon olsa bile Avrupa’nın kulüp düzeyindeki bir numaralı kupasına katılamıyor. Bu futbolda yaşanmıyor. Futbolda Türkiye ligini kazanan takım, UEFA Şampiyonlar Ligi‘ne katılma hakkı elde ediyor. Bunu düzeltmek istiyoruz.
* Avrupa Ligi Yönetim Kurulu üyeleriyle çok sık görüşmeye devam ediyoruz. Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısına katılma davetini kabul ettim. Tüm kulüpler ve bazı takım sahipleriyle görüşmek için harika bir fırsattı. Orada bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile görüştük. Gerçekten iyi sorular sordu ve katkıda bulunacak iyi noktalara değindi. Genel hissiyatın çok olumlu yönde olduğunu söyleyebilirim. Yeni lig projesi, Avrupa standartlarında çok özgün ve doğal bir şekilde gerçekleştirilecek.”
“Ligimize katılmak isteyecek şehir ve takımlar için önümüzde 3 yol var”
Aivazoglou, Avrupa basketbolundaki değer boşluğunun ikinci nedenini, Batı Avrupa’nın medya ve sponsorluk anlamında güçlü, büyük pazara sahip şehirlerinin beklenen düzeyde temsil edilememesi olarak gösterdi.
Batı Avrupa’nın büyük şehir ve pazarlarıyla ilgileniyoruz. İspanya‘da Madrid, Barselona, İngiltere’de Londra ve Manchester, Fransa’da Paris ve Lyon, İtalya’da Milano ve Roma, Almanya’da Münih, Frankfurt ve Berlin gibi çok şehir söyleyebilirim. Ligimize katılmak isteyecek şehir ve takımlar için önümüzde 3 yol var. Birincisi, ligimize gönüllü olarak katılmayı isteyecek kulüpler. İkincisi, basketbol takımı bulunmayan ancak kurmak isteyen mevcut futbol kulüpleri. Üçüncü olarak da tamamen yeni kurulacak kulüpler. Tüm bu seçenekleri değerlendireceğiz.
16 takımla başlamayı hedefliyoruz ve bu takımların büyük çoğunluğunun kalıcı olmasını istiyoruz. Kontenjanlar hem Batı hem de Doğu veya Güneydoğu Avrupa’ya dağıtılacak. Bu takımların bir kısmının da ekosistemden gelmesini istiyoruz. Bunlar her yıl farklı takımlar olabilir ve ligimizde yarışma hakkı kazanabilirler.
* Amacımız Avrupalı basketbolseverlere daha iyi bir hizmet sunmak. Herkes, Paris’teki Olimpiyatlar’da basketbola dair ne kadar heyecan yaşadığını, ABD, Fransa, Sırbistan ve Almanya’nın ne kadar sert bir şekilde rekabet ettiğini gördü. NBA’de bugün oyuncuların yüzde 15’i Avrupa’dan geliyor. En değerli oyuncu (MVP) ödülünü de son 6 senede 5 kez Avrupalı basketbolcular kazandı.