Cuma, Kasım 22, 2024
spot_img

Sabrın Sonu Tarık Biberovic… (Fatih Emre Gezer)

- Reklam-

2018-2019 sezonunda ‘ya dahil olan Tarık Biberoviç bu sezon çok büyük bir adım atarak ondan istenen, beklenen çıkışı yaptı. Tarık’ın şuanki performansına gelene kadar bu yolda neler yaşadığını biraz hatırlamak lazım. Beko yaptığı yatırıma sahip çıktı, kişiler ve koçlar değişti ama Fenerbahçe süreçten vazgeçmedi. Tarık da gerçekten iyi çalıştı ve sabrın sonu Tarık Biberoviç oldu diyebiliriz. Bizler bu süreçte çok fazla oyuncuya nasip olmayan alt yapı ile başlayıp takımının bir parçası olabilme sürecini canlı canlı gözlemleme şansı bulduk. Bu normal bir takımın yapısı değil, Euroleague’in en iddialı takımlarından, dolayısıyla genç oyuncuların sıçramasının en zor olduğu yerlerden biri. Bu normal yapıdaki bir kulüpte bile zorken burada yapılacak bu sıçrama ancak bu şekilde üç ayaklı olabilirdi. Sporcu, kulüp ve koç. Bu sistem iyi işledi ve patlamanın olacağı sırada Saras Jasikevicius ile yaşadığı uyumla birlikte,oyuncunun sisteme ve beklentiye tam olarak eşleşmesi bu çıkış kaçınılmaz oldu.

KOÇ DEĞİŞİMİ YARADI
Tarık özellikle koç değişiminden sonra bir vites daha arttırarak, Euroleague’de, liginde ve Milli takımımızda önemli performanslar sergiledi. Türkiye liginde 22 dakika, Euroleague’de ise 16 dakika ortalama ile rotasyonda yerli oyuncu olarak çok önemli dakikalar alıyor. Euroleague’de çok önemli bir istatistik ile oynuyor. Çok özel bir şutör olduğunu biliyoruz fakat Euroleague’de 16 dakika ortalama ile oynayan, aynı zamanda zor şutları sokan bir oyuncu olarak %57 üçlük yüzdesi yakalamak hiç kolay değil. Zor şutlar derken buraya ufak bir parantez açalım; Tarık zor şutların uzmanı. Neredeyse daha boş ve daha kolay şutlardansa bunları daha rahat sayıya çevirirken bize Bogdanovic’in Türkiye’de iken zor şutlar üzerine yaptığı çalışmaları hatırlattı. Kendisinden bu şekilde feyz aldı mı bilmiyorum ama çalışmayı çok sevdiğini bildiğimiz Tarık’ın mutlaka buna yakın bir çalışma sistemi ile kendini hazırladığını düşünüyorum. Tarık özellikle Milli takımımızla oynadığı maçta sıcak olduğunda 3/6/9 diye giden üst düzey şutörler sınıfına aday olduğunu gösterdi.

ÇOK YÖNLÜ…
2023 draftında 56. sırada Memphis tarafından seçilerek elit prospect oyuncular arasında olduğunu belgeleyen Tarık, bu seviyede oynamak için sadece şut atmıyor, aynı zamanda takımın önemli savunmacılarından biri haline geliyordu. Açık sahadaki iyi koşu reaksiyonu ve bitirişleri, çembere doğru bulduğu boş koridorlarda onun ne kadar kuvvetli olduğunu seyrediyoruz. Hücum reboundlarında da çok aktif olan Tarık, o topu alamasa da orayı mutlaka karıştırarak kimseye kolay rebound şansı vermiyor.

SAVUNMA ÖZELLİKLERİ…
Savunmaya tekrar dönecek olursak, bu iki yönlü oyunundaki agresiflik tam olarak koçun bir oyuncudan beklediği materyal olarak gözüktü. Takım içerisindeki yerinin gün geçtikçe kalıcı hale gelmesi şüphesiz hücumda ve savunmada aynı agresiflikte olmasıydı. Hücumdaki agresifliği sebebiyle hata yapsa bile mutlaka eksi-artı dengesinden savunma ile kapatabilme şansı yarattı kendine. Savunmada oynadığı beş eğer uzunsa mutlaka rakip kısa oyuncuyu uyguladığı baskı ile daralttı. Oynadığı beş eğer kısa ise, yani iki guard ve Tarık var ise, orada da mücadele edilmesi gereken fizikteki rakip takımın 3 numarası ile eşleşti. Neredeyse 4 numara fiziğindeki 3 numaralara karşı zorlandı ama her zaman direnç gösterdi. Kontaktan çekinmedi ve faullerini akılcı bir şekilde kullandı. Hücumdaki agresifliği, kararlılığı ve özgüveni ile birleşince Tarık şu an takımının çok önemli bir parçası haline geliverdi.

Savunmada bir süre sürekli topu savunmak, bir sürede topsuz oyuncuyu savunmak takım savunması ve kurallarını uygulamak açısından oldukça zordur. Tabii ki burada zaman zaman hatalar olsada buradaki zorluk derecesi ve bilgi içeriğinin yoğunluğu paralelinde bir kredi mevcut. Gün geçtikçe burada da gelişecek potansiyele sahip olduğu çok net.

SKORA YATKIN…
Tarık hücumda bütün ikili oyunları veya perdeleme oyunlarını kendi skoruna oynamaya daha yatkın bir oyuncu. Etrafına çok yaratıcı değil ama bu durum skor konusunda kararlılığını arttırıyor. Burada güzel bir uygulama yaparak kendini geliştirdiğini bazı pozisyonlarda gözlemliyorum ve bunu çok olumlu buluyorum. Etrafınıza pozisyon yaratamayabilirsiniz ancak her oyuncu bunu yapacak diye bir kaide yok. Tarık böyle pozisyonlarda zaman zaman o an içinde bulunduğu pozisyonu tamamen iptal ederek sağında veya solundaki müsait pozisyondaki oyuncuya sağlıklı bir pas atıyor ve takım adına yeni bir pozisyon ihtimaline izin veriyor. Sağlıklı pas, belki de bazen illa bir şey aramaktan, asist için kendini zorlamaktan çok daha iyi bir çözüm oluyor. İptal edebilme becerisi skorer bir oyuncu adına çok önemli bir takımsal sorumluluk hareketi. Kendinden o şansı alıp takıma vermesi bu konudaki ilerleme ışığını yaktığının bir göstergesi.

…VE DE İNATÇI
Genç oyuncuların, çaylak yabancıların bu seviyelerde sadece yeteneği ile bulunmaları çok zor. Tarık gözlerimizin önünde basketbolu ile büyüdü ve üst seviyede kalıcı olmaya aday olduğunu gösterdi. Eksikler mutlaka var ama Tarık‘ın bunları kapamak adına inatçı olduğunu ve bu işi kafasına koyduğunu düşünüyorum.

- Reklam-

4 YORUMLAR

  1. Abartıyor muyum bilmiyorum; Tarık’ın Türkiye’ye geldikten sonra basketbol kamuoyunun ortak nefret objesine dönüştürülüp hırpalanmasından İtalya ve İzlanda maçlarında milli takım kurtarıcısı rolüne hızlı geçiş yapması trajikomik bir hikaye… Sanki Yugoslavya ile SSCB dağıldıktan sonra Boşnak ,Kosovalı,Makedon,Azeri,Özbek , son zamanlarda Afrikalı gençler 11-16 yaş arasında TC vatandaşı yapılıp milli takïmlarda oynatılmaya başlanmamış gibi, A milli takımın başarılarında bazı devşirme oyuncuların performansları (2001 Mirsad Türkcan, 2006 ve 2010 Ersan İlyasova) çok belirleyici olmamış gibi , ilk Boşnak oyuncuyu FB getirmiş ve o oyuncu tek başına herkesin önünü kapatmış gibi yapılan yorumlar ve hedef göstermeler şimdi ne kadar saçma sapan gözüküyor. Tarık gibi bir dünya oyuncumuz yokmuş, Tarık gerçekten yetenekliymiş, Tarık Türkçe konuşuyormuş vs. vs. Şunu da belirtmek gerekir ki Tarık’ın bu seneki çıkışı kolay olmadı, FB Obradovic ayrıldığından beri neredeyse her sezon bir koç değiştirdi,Tarık’ın oynayabileceği pozisyonlarda daha tecrübeli ve kalabalık oyuncularla dolu bir rotasyon vardı,hala var. Obradovic ile Kokoskov geçmiş sezonlarda ara sıra Tarık’ı sahaya attılar, FB o maçları kaybetti. Euroleague takımları Tarık’ın acemiliğinden faydalanıp oyuna girince tuttuğu oyuncu kimse o oyuncuya sayı attırırlardı. Bu seneki gözle görülür fark Tarık’ın fiziksel olarak güçlenmiş,genişlemiş olması dolayısıyla savunmada sağlam durması ve fiziksel gelişiminin sekteye uğratabileceği şut yeteneğini koruyup daha geliştirmesi… Genç oyuncu bu sene FB’nin forvet rotasyonundaki sakatlıklar sonrası fırsat bulduğunda hazır olduğu için o fırsatları iyi değerlendirdi. Gelecekte sadece sabit bir şutör olarak değil kendi pozisyonunu yarat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,542TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi