Perşembe, Mayıs 29, 2025
spot_img

Türkiye Ligi mi, Yabancılar Ligi mi? -1 (İlker Yıldız)

- Reklam-

2024-2025 Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde normal sezon geçtiğimiz günlerde oynanan erteleme maçlarıyla sona erdi. Normal sezonu Fenerbahçe Beko (27-3) lider tamamlarken, Beşiktaş Fibabanka (23-7) ikinci ve Anadolu Efes (23-7) de üçüncü sırada tamamladı. Darüşşafaka Lassa (9-21) ve Semt77 Yalovaspor (7-23) ise gelecek sezon TBL’de mücadele edecekler.

Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde Bir İlk!
2024-2025 BSL normal sezonunun sonunda süre alan 277 oyuncunun 152’si yabancı, 125’i ise yerli oyuncuydu. En üst profesyonel basketbol yerel ligimizin tarihinde ilk kez yerli oyuncularımızın sayısı, yabancı oyuncuların sayısından az olan bir sezonu geride bıraktık! Yerli oyuncularımızın aldıkları süreler salgın döneminden önce %37-38 civarındayken, geçen sezon ise %33,63 olarak gerçekleşti. Bu sezon ise 4+3 yabancı oyuncu kuralı ile birlikte yerli oyuncularımızın aldıkları süreler büyük bir düşüşle %28,02 olarak gerçekleşti. Bu da demek oluyor ki, yerli oyuncularımızın aldıkları sürelerde sadece 4-5 sene gibi kısa bir süreçte %10 gibi ciddi bir azalma yaşanmış!… Aynı dönemde A Milli Erkek Basketbol Takımımız da Sayın Ergin Ataman’ın başantrenörlüğünde son 30 yılın en başarısız dönemini yaşayarak üç önemli FIBA organizasyonunda başarısız olmuştu. Oysa salgın sürecinin bizlere gösterdiği en önemli şey; kulüplerimizin sürdürülebilirlikleri adına öz kaynaklara önem vermeleri ve finansal fair-play kurallarına riayet etmelerinin gerektiği yönündeydi. Maalesef ülke basketbolumuzda salgın sürecinden sonra çok daha artan bir oranda değer üretimi yerine, tüketim anlayışının hakim olduğunu üzülerek görüyoruz.

İstatistiklerde Tarihi Düşüş ve Yerli Antrenörlerimiz!
Yerli oyuncularımızın bu sezon aldıkları sürelerin yanında; sayı, ribaunt, asist, top çalma ve verimlilik puanı istatistiklerinde de lig tarihimizin hemen hemen en düşük yüzdelerine sahip olduklarını üzülerek görüyoruz. Geçen sezona göre bu sezon yerli oyuncu istatistiklerinde; sayıda %25,75’ten %22,51’e, ribauntta %31,86’dan %27,46’a, asistte %28,73’ten %24,44’e, top çalmada %30,80’den %26,46’a ve verimlilik puanında %26,88’den %23,33’e gerileme olduğu görülmektedir.

Karşıyaka basketbol takımında sezonun neredeyse yarısından itibaren sponsor desteğinin çekilmesiyle birlikte büyük bir kriz yaşandı, takım uzun süre küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yabancı oyuncular başta olmak üzere birçok oyuncunun takımdan ayrılması sonrasında, maçların büyük bölümünde yerli oyuncularla oynadılar ve birçok yerli oyuncumuz iyi performanslar sergileyerek basketbol adına gelişim sağladılar. Karşıyaka’nın yerli oyuncuların takım içerisinde aldıkları süre olarak birinci sırada yer aldığını görüyoruz (%47,77). İkinci sırada ise Orhun Ene yönetimindeki Tofaş yer alıyor (%32,46). Açık ara son sırada ise Erdem Can yönetimindeki geliyor (%13,53). Ne kadar büyük bir ironi değil mi? Yerli oyuncuların en az süre aldığı kulüp takımımızın isminde “TÜRK” kelimesi geçiyor ama TÜRK oyunculara en az süre veren takımımız: Türk Telekom!…

Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde çalıştırdıkları takımlarında yerli oyuncularımıza en az süre veren üç antrenörümüzün de Türk antrenör olması da ayrıca dikkate değer bir durum olduğunu da üzülerek ifade etmem gerekiyor. Mersin Spor (antrenör: Can Sevim) ve Aliağa Petkimspor (Antrenör: Burak Gören) ve Türk Telekom (antrenör: Erdem Can) !…

4+3 Yabancılar Ligi!
Maalesef dünyadaki hemen her ülkeyi ciddi anlamda etkileyen salgın sürecinden ders almamışız. TBF yönetimi de yaşanan bu kriz dönemi ve sonrası adına yakın ve uzun vadeli herhangi bir hazırlık yapmak yerine, kulüplerimizi daha da zor duruma düşürecek olan suni başarılar adına, geçici çözümler bulmakla yetinilmiş. Bu sezon ve geçtiğimiz sezonlarda birçok kulübümüzün yaşadığı finansal sıkıntıların en önemli sebebi olan değer üretmekten uzak, öz kaynaklara önem vermeyen ve kendi ülke basketboluna yabancılaşan bir anlayışla, ülke basketbolumuzun gelişmesi ve istikrarlı başarılar yakalaması mümkün değildir.

Üzülerek söylemek zorundayım ki. BSL’yi hem yabancı oyuncu sayısının yerli oyuncu sayısından fazla olması yönünden, hem de kendi ülke basketboluna yabancılaşma yönünden “yabancılar ligi” olarak da nitelendirmemiz pek de yanlış olmayacaktır. BSL’de bu sezon uygulanan 4+3 yabancı oyuncu kuralı sadece yabancı oyuncu sayısını arttırmadı, yerli genç oyuncuların önünü de kesti.

2024-2025 TÜRKİYE SİGORTA BASKETBOL SÜPER LİGİ NORMAL SEZON SONU İSTATİSTİKLERİ
YERLİ OYUNCULARIN TAKIMLARINA İSTATİSTİK KATKILARI (%)
STAKIMLARANTRENÖRLERYERLİ OYUNCU İSTATİSTİKLERİ
SÜRE
(%)
VERİM
(%)
1KARŞIYAKAUfuk Sarıca
Sinan Aksoylar
Ahmet Arif Çakı
47,77%47,94%
2TOFAŞOrhun Ene32,46%27,90%
3SEMT77 YALOVASPORHakan Yavuz
Candost Volkan
31,24%24,72%
4BURSASPOR YÖRSANSerhan Kavut29,67%24,97%
5ANADOLU EFESTomislav Mijatovic
Luca Banchi
29,06%23,75%
6BAHÇEŞEHİR KOLEJİDejan Radonjıc29,05%25,61%
7DARÜŞŞAFAKA LASSAJosh King
Carles Durán Ortega
28,97%21,98%
828,65%22,85%
9YUKATEL MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ BASKET27,40%22,76%
10BEŞİKTAŞ FIBABANKADusan Alimpijevic27,13%23,03%
11ONVO BÜYÜKÇEKMECE BASKETBOL26,77%17,98%
12MANİSA BASKET DİVİSSAErtuğ Tuzcukaya
Kazys Maksvytis
25,61%17,61%
13FENERBAHÇE BEKOSaras Jasikevicius24,33%21,52%
14MERSİN SPORCan Sevim24,31%18,21%
15ALİAĞA PETKİMSPORBurak Gören22,39%18,75%
16TÜRK TELEKOMErdem Can13,53%13,63%
2024-2025 TBSL’DE NORMAL SEZON SONU (%)28,02%23,33%
2023-2024 TBSL’DE PLAY-OFF’LAR SONU (%)33,65%26,88%
2020-2021 TBSL’DE NORMAL SEZON SONU (%)37,49%31,81%
2019-2020 TBSL’DE 23. HAFTA SONU (%)37,40%31,78%
2018-2019 TBSL’DE NORMAL SEZON SONU (%)38,78%32,47%
Açıklamalar:
1) Yukarıdaki tablo, 2024-2025 Türkiye Sigorta Erkekler Basketbol Süper Ligi normal sezonunun sonunda oluşan istatistiklere göre hazırlanmıştır. Tablodaki sıralama kriteri olarak, takımların kadrolarında yer alan yerli oyuncuların aldıkları sürelerin yüzdesine göre yapılmıştır.
2) Devşirme oyuncular ve Türkiye A Milli Basketbol Takımımızda oynayabilme özelliğine sahip olmayan oyuncular yerli oyuncu statüsünde değerlendirilmemiştir.

 

4+3 Kuralı ile A Milli Takımımıza Hangi Oyuncuyu Kazandırdık?
Yerli oyuncular arasında takımlarında en çok süre alan oyunculara baktığımızda; Ercan Osmani, Berk İbrahim Uğurlu, Şehmus Hazer, Yiğitcan Saybir, Sarper David Mutaf, Melih Mahmutoğlu, Muhsin Yaşar, Enes Berkay Taşkıran, Yunus Emre Sonsırma (kendi kulüp takımında en çok süre alan oyuncu oldu. Bu alanda tek yerli oyuncu konumunda), Canberk Kuş, Emircan Koşut, Kadir Bayram, Troy Selim Şav, Berkan Durmaz ve Egehan Arna… Bu oyuncularımızın büyük çoğunluğunun Sayın Ergin Ataman tarafından A Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonası Elemeleri kadrosuna dahi alınmadıklarını görüyoruz.

Oyuncu Yetiştirme Zahmetine Ne Gerek Var!
TBF yönetiminin ve Ergin Ataman’ın da onayladığı 4+3 yabancı oyuncu kuralından beklentilerin kısa vadede FIBA 2025 Avrupa Şampiyonası’nda başarı elde etmek adına alındığını hepimiz biliyoruz. Umarım özlediğimiz madalyayı bu Avrupa Şampiyonasında alırız ama uzun vadede ülke basketbolumuzun birçok şey kaybettiğini de söylemek zorundayız. 4+3 yabancı oyuncu kuralı ile sahada en az bir yerli oyuncunun kalmasıyla, birçok yerli oyuncumuzun süre ve sorumluluk alarak bu şampiyonada milli takımımıza katkı sağlamaları beklenirken, bu beklentilerin tam olarak karşılandığını söylemenin güç olduğu da bir gerçek.

Daha kötüsü ise bu anlayışla yerli oyuncu hakkını kullanacak olan takımlarımızın tecrübeli oyuncular yönünde tercihte bulundukları ve genç yerli oyuncuların ise çok daha geri planda kalarak ülke basketbolumuzun geleceğini tehlikeye attığımızdır. Ülke basketbolumuzda artık yeni genç yüzleri izleyemez olduk. Bu sezon ülke basketbolumuzun geleceği diyebileceğimiz neredeyse bir genç basketbolcunun bile ismini söylemekte zorlanıyoruz. Kulüp takımlarımız nede olsa 7 yabancı oyuncuyla ligde istediğimiz neticeyi alırız, “oyuncu yetiştirme zahmetine ne gerek var” hazırcı anlayışıyla, ne altyapıya ehemmiyet vermenin, ne yetenekli genç oyuncuları ülke basketbolumuza kazandırmanın, ne de kendi kulüplerinin sürdürülebilirlikleri ile ilgili bir kaygı taşıdıklarını söyleyebiliriz!…

4+3 yabancı oyuncu kuralı, bu ismini saydığımız oyuncular arasında milli takımımızda kendine ciddi yer bulabilecek olan bir tek Şehmus Hazer’in daha fazla süre ve sorumluluk almasını sağladı (bu sezonki takım tercihinin de bunda etkili olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır). Bir de ekonomik krizden dolayı birçok yabancı oyuncusu takımdan ayrılan Karşıyaka’da Muhsin Yaşar’ın çok önemli performanslarını izledik. Sadece bir iki oyuncu için, ülke basketbolumuzun geleceğini zor durumda bırakmaya kimsenin hakkının olmadığını düşünenlerdenim. Bu kural olsa olsa aracılara ve popülist kulüp yöneticilerine yaramıştır. Pekala finansal fair-play, kulüplerimizin sürdürülebilirlikleri, altyapılarımız, yerli ve milli anlayışı neden önemsemiyoruz ve ülke basketbolumuzun ihtiyaç duyduğu önceliklere neden sırt dönüyoruz? Bu anlayış, kendi değerlerimize “YABANCILAŞMA” değil de nedir?

Her şey Türk basketbolu için. Her şey A Milli Takımlarımız için.

- Reklam-

6 YORUMLAR

  1. Kendinizi ve kendimizi parçalamaya gerek yok, Fenerbahçe şampiyon oldu, mutlu olduk ama bir tek Sertaç ki o da 1.36 dakika oynayabildi daha önce de Efes F4 yaparken süre alan tek Türk oyuncuydu. Takımın kadroda olmayan ve para için figüran olmayı kabullenmiş, yöneticiden canlı yayında prim isteyen kaptanı kupayı almaya da t-shirt ve şort ile çıktı. Bango tek saniye oynamadı ama kadrodaydı. Bu üzücü durumlardan Türk olduğu sanılan ama emin olunamayan federasyon ve kulüp yöneticileri,oyuncular,koçlar kimse rahatsız olmuyorsa, kendi insanından çok devşirme ve yabancılara aşırı değer ve önem veriliyorsa, tarih şampiyonun Türk takımı olduğunu yazar, kadroyu yazmaz, oyun artık globalleşti diyenler baş tacıysa, o zaman siz de boşverin gitsin…

  2. “Devşirme oyuncular ve Türkiye A Milli Basketbol Takımımızda oynayabilme özelliğine sahip olmayan oyuncular yerli oyuncu statüsünde değerlendirilmemiştir.” – Bu konuda eleştirim olmuştu, dikkate aldığınız için teşekkürler. Çok değerli bir analiz olmuş.

  3. Birincisi, bu konuyu Fenerbahçe’nin bu yıl sadece basketbol oynayarak kazandığı, geçen yılki şampiyon gibi şu-bu yollara başvurmadan, hakem yardımıyla play-Off ve diğer maçları geçmeden, rakiplere tantana etmeden aldığı ve komplekssiz her Türk’ü amasız-fakatsız sevince boğduğu Avrupa Şampiyonluğu ile aynı günlere denk getirmek dilerim art niyet değildir, ligimizdeki yabancı bolluğundan çeşitli defalar şikayetçi olanlardan biri olarak belirteyim.
    İkincisi, “bir tek Sertaç” diyenler, Tarık’i Türk’ten saymayanlar (ama ama onun hemşerisi ve aynı kentte basketbol öğrenmiş Cedi’yi “sayanlar”) kimin Türk olduğunu bilemedikten sonra, Türk ne demek bilemedikten sonra, ben de onları saymıyorum, onları da boşverin gitsin. (Fenerbahçe’nin oranı “Tarık’sız” ise bu da çalışmanızı değersizleştirir.)
    Üçüncüsü, verdiğiniz ortalama aslında daha düşüktür. Ligin yıllardır (ve bu yıl) en “yabancı” takımlarından olan KSK, sponsoru tarafından terk edilip “Türkleşmeseydi”, sonunculuk için Erdem Can’ın Telekom’u ile çekişirdi, Ufuk Sarıca. Ona ve kulübüne bu “mekanik” istatistik ile gerçeği yansıtmayan bir “katkı” vermişsiniz. Gerçekçi olabilmesi için KSK’nın yabancılar ayrılmadan önceki maçlarını ve sürelerini hesaba katmalıydınız sadece. Ya da özel “durumundan” ötürü hiç katmamalıydınız. Bu durumda ligde “ortalama Türk süresi” %28 değil 26 gibi olur sanırım, KSK da sayılırsa kendisi %47 değil 17 gibi bir şey çıkardı herhal.

  4. İlker Beyin dediklerine aynen katılıyorum. Türk oyuncusu kendini gösterdiler o ışığı verdi de coachu mu oynatmadı, yabancı oyuncular olmasa Türk takımları Estonya takımlarını bile ynemez Melih mahmutoglu senelerdir fb de oynuyor attığı iki tane üçlük le paraya doymuş olası lazım canlı yayında prim lafı ediyor bunu yabancı oyuncu yapmaz bizimkiler in aklı nerelerde görüyoruz bunu zamanında hidayet Türkoğlu da yapmıştı goksenin göksel gs de senelerdir oynuyor anlamış değilim yani bu oyuncular la olmaz

  5. Evet harika yerli oyuncular var ama takımlar pisliğine oynatmıyor. Hak eden oynar, Egehan nasıl oynuyorsa öyle oynar. Kimse oynamadan milyonlar kazanma hayali kurmasın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,853TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

En Son Haberler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi