Ülkemizde basketbol son yıllarda Marmara ve Ege’ye sıkışınca, özellikle antrenör piyasasında daralma oldu ve bunun sonucunda bazı antrenörlerimiz yurt dışına açıldı. Belki de böyle bir hamle için geç bile kaldık. An itibariyle sayıları çok fazla olmasa da Avrupa’da ve Arap ülkelerinde iş bulan antrenör sayımız artıyor… Bunlardan biri de Hollanda B Milli Takım antrenörlük görevine getirilen Dr. Atakan Yazıcı…
Yazıcı Çanakkale Belediyesi, Tuborg genç takımı, Trabzonspor‘da oynadıktan sonra Karşıyaka altyapısı, Eskişehir Atayurt Koleji Lise ve EBBL takımında çalıştı.
Ege Üniversitesi Beden Eğitim Antrenörlük ve Öğretmenlik Bölümünü bitirdi, Gazi Üniversitesi’de doktora yaptı. 2022’de Çekya’da bir sezon altyapıda, ardından Hollanda’da çalıştı. Bu sezona Manisa Basket’te bireysel gelişim koçu olarak başladı, Şampiyonlar Ligi‘nde sayı rekorunu egale eden Saben Lee‘ye katkı verdi, sezon ortasında akademisyen olarak görevli bulunduğu üniversiteye döndü.
İşte Dr. Atakan Yazıcı’nın Basketfaul’e verdiği röportajdan pasajlar…
* İlk yurt dışı serüvenim 2021 yılında Çekya’da, NH Ostrava’da bireysel gelişim koçu olarak başladım. O dönemde orada yaşayan ve altyapı antrenörlüğü yapan Nihat Gürbüz’ün takım hakkında verdiği bilgiler üzerine Süper Lig ve altyapı oyuncularına yönelik bireysel gelişim programını başlattık. Bireysel gelişimi, bir koçun başantrenörlük yolculuğunda mutlaka tamamlaması gereken bir alan olarak görüyorum.
* Bir koçun takım performansını artırabilmesi için bireysel gelişimin önemini anlaması, bu gelişimi analitik olarak takip edebilmesi ve oyuncuya istatistiksel geri bildirim sağlayabilmesi çok önemli. Akademik altyapım sayesinde, bu gelişimi yalnızca teknik değil, aynı zamanda taktiksel ve psikolojik yönleriyle de değerlendirme fırsatı buldum. Örneğin, Eskişehir Atayurt Okulları’nda başantrenörlük yaptığım dönemde Sedat Ali Karagülle’nin gelişiminde bu yaklaşımı kullandık ve kısa sürede Banvit gibi büyük bir organizasyonun radarına girmesini sağladık. Bugün NH Ostrava’nın yetenek havuzundan çıkan birçok oyuncu Çekya Süper Ligi’nde ve milli takımlarda forma giyiyor.
* NH Ostrava’daki süreçte birçok bilimsel araştırmayı hayata geçirdik. Psikolojik performans gelişimi, fizyolojik yanıtlar ve bireysel gelişim üzerine hem Türkiye’de hem de Avrupa’da uygulamalı çalışmalar yürüttüm. Böylece koçluk kariyerime bilimsel metodolojiyi entegre etmiş oldum. Hatta Türkiye’den birçok farklı üniversitenin lisans, yüksek lisans, doktora veya akademisyenlerine davet mektupları gönderdim. Onların AB fonunda faydalanmalarına yardımcı oldum. Öğrencilerimizin farklı spor kültürlerini görmesi ve akademimin işleyişini incelemerine yardımcı olmaya çalıştım. Hatta şu anda Litvanyalı profesyonel bir basketbol oyuncusu akademimde stajyer olarak görev almaktadır.
* Sezonun ikinci yarısında Avrupa’nın önde gelen gelişim akademilerinden biri olan Get Better Academy’de U19 GBA Lions takımının başantrenörü olarak görev aldım. Takımdaki birçok oyuncu şu an burslu olarak basketbol kariyerine devam ediyor. A takımda ise o dönemde Gilbert Abraham görevdeydi. Şu anda Portland Trail Blazers organizasyonunda Head of Development pozisyonunda çalışıyor. Onunla birlikte çalışmak, koçluk anlayışımı ileri taşımamda büyük katkı sağladı.
* Ardından Hollanda’da BC Apollo Amsterdam ile çalışmaya başladım. İlk olarak A takımda yardımcı antrenör ve altyapı başantrenörü olarak hem profesyonel tarafta BNXT ligini, hem de altyapı programlarını tanıma fırsatım oldu.
Aynı sezon A takım bir alt lige düştü ve BC Apollo Amsterdam A takım başantrenörü olarak teklif geldi ve ben de kabul ettim. Hedefim lig tarihinin en genç kadrosunu kurmak oldu ve sadece tek tecrübeli oyuncu olarak TBL’ye çıkan Kapaklı’dan Arda Akbaş’ı aldık. Arda aynı zamanda, U18 takımımıza başantrenörlük yaparak tecrübe kazanmasına da yardımcı oldum. Nitekim takımı lig şampiyonu yaptı ve gurur duydum onunla.
* Bu süreçte, 2 genç oyuncumuz tam burslu olarak ABD’de prep-school ve JR College’ a yerleşti, birçok oyuncumuz da Hollanda U20-U18 ve 3×3 A Milli Takım havuzuna seçildi.
* Bu sezon başında ise Erkan Hacıoğlu’nun GM olarak göreve gelmesiyle beraber Manisa Basket ekibiyle çalışma fırsatı yakaladım. Ancak sezonun ilk yarısından önce üniversitede olan akademik iznimi uzatamadığım için ayrıldım. Ama yine kendimi geliştirebilmek adına farklı alanları yakalamış oldum.
* Bu dönemde Gazi Üniversitesi’nde doktora eğitimimi tamamladım ve A Kademe Antrenörlük belgesini aldım. Parantez açmak gerekirse gelişimimde eğitim kurulunun etkisi büyüktü bu bağlamda disiplinlerinden dolayı Aydın Örs hocam ve tüm eğitim kurulu hocalarıma sonsuz minnetimi sunmak isterim.
* Doktora öncesi ve sonrasında birçok bilimsel çalışmaya imza attım araştırma gruplarımla. O dönemde Hollanda’da hükumet fonunda sporda psikolojik becerilerin sürdürülebilirliği üzerine bir projede partner olarak görev aldım. Şu anda doçentlik unvanı için ciddi çalışmalarla akademik hayatımı daha iyi bir koç olarak sürdürebilmek için, her gün cehaletimi giderme çabası içerisindeyim.
* Amsterdam’da Dr. Performance Skills & Mindset adlı sporcu gelişim akademisini kurdum. Aynı zamanda basketbolu tabana yaymak amacıyla 4 yaştan itibaren çocukların gelebileceği Amsterdam Basketball Academy’yi de hayata geçirdim. Bu oluşumlarla farklı yaş gruplarına yönelik gelişimsel ve bilimsel temelli eğitimler vermeye başladık. Aynı zamanda 6 farklı milletten bir koç grubuyla çalışmaya başladık. Ekibimde olan bu vizyon sayesinde akademimiz her geçen gün çok uluslu bir sporcu yapısıyla büyüyerek ilk sezonunu tamamlamış olacak.
* Bu yaz, Hollanda Basketbol Federasyonu tarafından U24 yaş seviyesinde olan NCAA D1′ de oynayan Hollandalı oyunculardan oluşan B Milli Takım’ın başantrenörü olarak görevlendirildim. Bu takım, U20 kategorisini geçmiş, milli takım havuzunda olan A milli takım aday oyunculardan oluşuyor. Bu, benim için büyük bir onur. Buna benzer projeyi Orhun Hocam döneminde Ahmet Hocam üstlenmişti. Tabii bizim hedefimiz 2 buçuk aylık yaz dönemini kapsayarak sporcuların gelişimlerini arttırmak ve oynayacağımız turnuvalarla onlara gelecek anlamın şans tanımak olacaktır. Uzun soluklu olması bu projenin daha büyük bir motivasyon kaynağı oldu benim için de.
* Hollanda’da basketbolun önümüzdeki 5 yıl içinde ciddi bir çıkış yapacağına inanıyorum. Özellikle bilimsel yaklaşımlara açık bir spor kültürü olması, koçlara alan tanınması ve gelişim süreçlerinin objektif verilerle takip edilmesi oldukça umut verici. Örneğin, BC Apollo altyapısından 2024 NBA Draft’ına giren 4 oyuncu oldu ve Quinten Post bu sezon Golden State ile olağanüstü bir sezon geçirdi.
Buyuk Britanya’da da Kadinlar Super Ligi’nde Oakland’s Wolves Asistan Kocu ve Erkekler Super Ligin de London Lions Asistan Kocu yine Turk. Super Lig’de de Izmir’den 2 Turk hakem var.