Başkan Ahmet Nur Çebi’nin basketbol şubesinde Ahmet Kandemir’i genel koordinatör olarak göreve getirmesinden sonra Beşiktaş‘ta hızlı değişimler oldu. Henüz Bandırma projesi gerçekleşmemişken, Beşiktaş geçen sezonki kadrosunu baştan sona boşalttı. Öncelikli amaç Çebi’nin ve Kandemir’in felsefesine uygun olarak borçlardan kurtulmaktı. Kandemir o günlerde bütçelerinin en fazla 1 milyon dolar olacağını söylüyordu.
Daha sonra Beşiktaş, Teksüt Bandırma ile anlaşma yaptı, belli bir para ödeyerek istediği oyuncuları alma hakkını elde etti. Bandırma gibi bir üretim merkezinin dağılması elbette bizler için üzüntü kaynağı idi ancak genç oyuncuların oynayabilecekleri bir takıma gitmiş olmaları da teselli verdi.
Ahmet Kandemir ile Beşiktaş’ta nelerin olup bittiğini etraflıca konuştuk…
İşte Kandemir’in yanıtları
Bandırma işi olmadan önce Beşiktaş’ın önümüzdeki 2-3 yılıyla ilgili kararlar almış, borçları sıfırlayacak bir yol haritası izleyeceğinizi söylemiştiniz. Borçları ne kadar sürede ödeyebileceksiniz, transfer yasağı riski var mı? Önümüzdeki yıllarda gelir gider dengesi denk bir Beşiktaş mı göreceğiz?
Geçmiş dönemden kalan ciddi borcu var. Öncelikle BAT borçlarını FIBA ile yapılandırdık ve bu anlaşmaya sadık kalacağız. TBF gelirlerimiz ise hacizli. Yani TBF gelirlerini alamayacağız. İşe başlarken bu Sompo’nun sponsorluğu devam edecek diye düşünüyorduk, 3 yıl içinde giderlerimizi kısarak gelir ve giderleri dengeleyeceğimizi hesapladık. 3 yıl içinde borçları sıfırlamış olacağız. Şimdi Sompo yok ama başka sponsorlarla görüşmeler devam ediyor. Yünetim basketbolun tüm gelirlerini basketbol için kullanacak, yani ortak kasadan çıkıyoruz. Ödemeleri zamanında yapan bir kulüp haline geleceğiz. Hayalperest bütçelerle yola çıkmak istemiyoruz. Beşiktaş büyük bir camia, Şampiyonluklar istenebilir ama mevcut tablo ile bu isteklerin peşinde koşacak olursak batarız. Son dört yılda vergiler hariç 24 milyon dolar harcanmış, bunun sonu yok. Bu sezon 1 milyon doları geçmeyiz, gelecek yıllarda da bütçe en fazla yüzde 10-15 artar. 3 yılda 3.2 milyon harcarız ve rahatlarız.
Başkan Çebi’nin tutumu ne? Takım play off’lara kalamazsa, kötü ihtimalle alt sıralarda kalırsa yönetimin tutumu ne olur?
Başkan basketbolu çok seviyor ama önündeki tablo basketbolu külfet gibi gösteriyor. Basketbola bu kadar para yatırırken altyapıya hiç yatırım yapmamışsın. Sadece dış transferlere kalmışız. Altyapıya yatırım yapacağız ama sonuçları elbette bir zaman alacak. Altyapıyı yapmadan bu işin içinden çıkamayız. Transferlerle büyük kadro kuramayız ama gençlere bir yerlere gelerek şampiyonluğa oynayabiliriz. Başkan da borçlardan kurtulup gençlere yatırım yapmamızı istiyor. Yönetim iyi günde de, kötü günde de bu takımın arkasında durur ve bu da oyunculara büyük moral verir.
Genç bir kadro ile yola çıkarken taraftardan beklentileriniz neler?
Ergin Ataman’ın zamanında şampiyonluğa oynarken salon doldu. Uç hedefin yoksa taraftar takımın özelliğine göre salona gelir. 2000 yılında yabancısız kadroyla salonu doldurduk, şampiyonluğa oynamadık ama taraftar kendi karakterine uygun takım görürse müthiş destek verir. Taraftarın bu takıma çok büyük destek vereceğini düşünüyorum. Her sene değişen kadrolar yerine 3 sene aynı oyuncuların gelişimini görmek onları da heyecanlandıracak ve başarılarda onların da büyük payı olacak.
Bandırma süreci nasıl gelişti, bu projeden ne umuyorsunuz?
Hem Bandırma’nın zorlukları, hem bizim hedefleri değiştirmemizin örtüşmesi bir şans oldu. Bir sene sonra yabancı oyuncu kalitesini artırabiliriz ama yerli kadroyu değiştirmeyeceğiz. Gençlerin gelişimi Beşiktaş’ın hedefini belirleyecek.
Kimleri alıyorsunuz, altyapıdan da alacaklarınız var galiba.
A Takıma 9 oyuncu aldık. A takıma aldıklarımız 1 yıl sonra gelişim gösterirlerse önlerini açarız, hem kendi altyapımızı, hem Bandırma’dan gelecekleri geliştirip bir sirkülasyon sağlayabiliriz. Bandırma altyapısından getireceğimiz oyuncular için de çalışmalarımız sürüyor.
Herkesin üzerinde olduğu genç oyuncuları aldınız. Başka kulüplerden teklif gelirse bu sezon verir misiniz?
Bu sezon hiçbir oyuncuyu vermeyiz, basketbolcu ticareti yapmıyoruz. Aldığımız oyuncular bizim açımızdan maksimuma gelene kadar Beşiktaş’a hizmet versin istiyoruz. Ayrılacaklarsa gideceklerin yerin NBA olmasını dileriz. Onlar da bu hedefle çalışmalı.
Üç yıl sonra Beşiktaş’ı nerede görebiliriz?
Parayı bastırıp derece peşinde koşan 4-5 kulüp var, biri şampiyon oluyor. Diğer yol ise sabırla kendi oyuncunu geliştirip bir yerlere getirebilmek. İyi yönetebilirsek 3 yıl sonra şampiyonluğun en büyük adayı oluruz.
Üç yabancıyla mı devam edeceksiniz?
Üçle başlayacağız, daha aşağı düşebiliriz ama sonuçlar ne olursa olsun yukarı çıkmayız. Yolda rota değiştirmeyiz.
Salonda ciddi değişiklikler oluyor. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Büyük bir maddi gücümüz yok ama salonu Beşiktaş’ın renklerini daha belirgin hale getirerek değiştirelim dedik ve Beşiktaşlı iş adamlarından da destek aldık. Salonu maç seyredilir hale getireceğiz, salon güzel ama ulaşımı zor. Ulaşımı kolaylaştıracak projeler var, belediye ile temas halindeyiz. Ayrıca salonu aileler geldiğinde yemek yiyeceği, rahat oturacağı haline getiriyoruz.
Beşiktaş’ın son 15-20 yılda bir şampiyonluğu var, neden başarılı değil?
Kulüplerde şube sorumluluğunu alanlar genelde futbol orijinli insanlar. Bilmedikleri konuda program yapamadılar. Büyük borçlar bırakıp sorumluluk duymadılar. Son 4 yılda Beşiktaş’ı yönetenlerin borçtan sorumlu olmaları gerekir. Çok branşlı kulüplerde şubeyi uzmanlar yönetmeli. Felsefeyi yönetim koyacak ve görevlendirdikleri bu disiplinin içinde kalacak.
(15-07-2020)