Real Madrid ve Barcelona, genç oyuncularının NCAA’ye kaçması nedeniyle altyapılarını tasfiye etmeyi gözden geçiriyor.
Daha önce profesyonel olmuş gençlere kapısını kapatan NCAA 2022’den bu yana sponsorlar vasıtasıyla oyunculara çok yüksek miktarda paralar ödeyebiliyor.
Örneğin önümüzdeki sezon Samet Yiğitoğlu 1.4 milyon dolar (yaklaşık 55 milyon TL) alacak, Melih Tunca ve Mehmet Efe Demirel’e önerilen rakam ise 1.2 milyon dolar (yaklaşık 47 milyon TL)
Bir başka örnek; Örneğin, Real Madrid‘in altyapısından yetişip Brigham Young Üniversitesi’ne giden Egor Demin, bu sezon Facundo Campazzo’nun Madrid’deki maaşı kadar gelir elde etti.
Türkiye özelinde genç yaşı dolan oyuncuların A takımlarında süre bulamamaları da NCAA’i cazip duruma getiren başka bir faktör.
NCAA’in verdiği paraların ülkelerindeki profesyonel sözleşmeyi de aşması sonucu Avrupa’dan Amerika‘ya akım hızlandı ve bu durum altyapı ile ilgilenen kulüpleri düşünmeye yönlendirdi. Kulüp yöneticileri, “9-10 yaşından itibaren yatırım yapıp yetiştirdiğimiz oyunculardan çok düşük bir çıkış bedeli alacaksak, neden altyapıya yatırım yapalım?” diyorlar.
FIBA, bu duruma karşı bir önlem olarak NCAA’ye gidecek genç oyuncular için ‘Uluslararası Transfer Belgesi’ şartı getirdi ancak bu yöntemin çalışıp çalışmayacağı belli değil. Belki de oyuncular bu bedeli kendi ceplerinden ödeyecek.
Obra yıllar önce nba için mafya diye boşuna demiyordu ncaa takımlarının da dünyanın her yerindeki gençlere müthiş paralar saçmasıyla sözü iyice tastik edilmiş oldu. Nba ve ncaa böyle devam ederse iş çok zor, fiba olaya el atıp kulüplerin ciddi bonservis bedelleri isteyebilmesi için herşeyi yapmalı yoksa altyapı diye bir şey kalmayacak…