Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

4+3’ün Akıllara Getirdikleri (Necip Kapanlı)

Haftanın gündemi 4+3 yabancı kuralı… Bu konuyu bizim Genç Dinozorlar grubunda konuşacağımız için derinliğine girmeden üç konuya dikkat çelmek istiyorum…

Birincisi… Kadroda yer alan yerli oyuncular sakatlık veya faul problemi ile devam edemeyecek durumdalarsa, oynamaya uygun en az 5 yabancı varken takım 4 oyuncu ile mi devam edecek?

İkincisi… Koç yanlışlıkla oyuncu değişikliği sırasında sahadaki beşi yabancılardan oluşturmuş, bu takım sayı attıktan sonra durum farkedilmişse… Hatanın farkedildiği ana kadar olan her şey geçerli olacağına göre… Ne karar verilecek?

Üçüncüsü… 7 yabancılı takımlarda her an en az 3 yabancı kenarda bulunacak… Az süre alan yabancılar, koçların baş ağrısı olmayacak mı?

Şimdilik bu kadar…


Bursaspor heyecanlı bir sezon geçirdi… Takım düşme potasına yaklaşırken yapılan eklemelerle play off’lara aday oldu ve son ana kadar bu şansını zorladı… Fenerbahçe’ye uzatmada kaybederek sezonu kapattı…

Evet, bütçeleri düştüğü için belki geçmişte olduğu gibi Avrupa’da fazla ilerleyemediler, ligde play off’lara kalamadılar ancak sezon ortasında asistanlıktan başantrenörlüğe getirdikleri Serhan Kavut’u kazandılar… Sadece Bursaspor değil, Türk basketbolu… İçinde fırtınalar da kopsa dış görünüşüyle son derece sakin… Duruma hakim… Oyuna müdahaleleri harika… Çok yakışıyor…


Önümüzdeki günlerde basketbol okullarını masaya yatıracağız… Artık çocukların, kulüpler de dahil basketbola ilk adım attıkları ile yer basketbol okulları… Kim bilir ne değerleri kaybediyoruz haftada iki saatlik çoğu yerde yalandan antrenmanlarla… Öte yandan kulüplerde de antrenman kaitesinin çok düştüğünü, Türkiye Şampiyonalarına gidememelerinden anlıyoruz… Belli ki onların altyapılarında da amaç para kazanmak. Eskiden o çocuklar sporcuydu… Şimdi müşteri oldular….

Hepinize iyi haftalar…

10 YORUMLAR

  1. Yönetmelikler içerisinde her zaman tartışmaya açık konular bulunabiliyor. Tam her şey yerli yerine oturuyor denilirken, bir takım kural değişiklikleri ve yeniden kaosa sebep olabilecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Düşündürmeye çalıştığınız şeyi, yazının konusunu çok gerekli ve yerinde buldum. Önleyici hakemlikten bahsedilip duruluyordu geçmişte, başımıza gelmeden önce tedbirler alınmalı.

  2. Buradan milliyetçilik rüzgarı estirenlere gülüyorum.
    Egehan Arna Bahçeşehire transfer oldu sezon ortasında. Verilen rakama ligin kalburüstü skorer, kaliteli yabancılarının bir çoğu rahatça transfer edilebiliyor. Egehan vasat oyunuyla maçlarda 3-5 dk süre aldı almadı bile. Piyasaya referans oldu bu transfer. Eğer takımlar seneye Türk oyuncuya 20-25 milyonları vercekse ortalama bir takımın legal bütçesi oyuncu bütçesi 200-300 M TL yapar. Bileti 10-15 TL olan bir branşa kim bu kadar harcasın? Takımların sponsorlara, belediyelere vs hepsine karşı sorumluluğu var. Yorum yazmak çok kolay…

    • Bu konu ile ilgili vermiş olduğunuz örnek çok doğru ve yerinde. Ancak bunu milliyetçiliğe bağlamanıza katılmıyorum. Maalesef vermiş olduğunuz örnek gibi bir çok örnek basketbolumuza zarar veriyor!…

    • Senin kafana göre yabancı sınırsız olsun tüm kulüpler altyapıları da kapatsın yerli oyuncu yetişmesin o zaman öyle mi? Kaliteli,skorer dediğin yabancılar ne kadara oynuyor Egehan’ın maliyeti ne kadar? Yerli oyuncu 20 milyon TL isteyebilir veren varsa transfer olur paranın karşılığını veremezse de bir daha o meblağı talep edemez ki o paraları günümüz ekonomik şartlarında kaç oyuncu isteyebilir ve kaç kulüp verebilir? Ve bilet fiyatı hangi kulüpte 10-15 TL? Bir simit 12.5 TL!

      • dar yerli havuzundan ve bunun kulüpleri ne kadar zorladığından bahsederken, “parayı veren olursa oynar, vermezlerse bir daha talep edemez” argümanının yabancı sınırını düşürmede savunulabilir bir argüman olması için, yerlilerin o parayı yurtdışında da alabiliyor olması lazım.

        yabancı sınırı sebebiyle, oynamak istiyorum diyerek yurtdışına çıkıp, 20 milyonun dolar karşılığına kontrat bulabilecek bir tane yerli yok ligde. 10 milyona kontrat bulacak da yok. kaç tanesinin 100 bin dolara kontrat bulabileceği de şüpheli. serbest piyasa anlatacaksak, bizim oyuncuların serbest piyasada karşılığı maalesef bu.

        • Özellikle Efes ve Fb’de milyon euroya yakın hatta daha fazla para alıp bekleneni veremeyen nice yabancı oyuncular var onlar için ne diyeceksin peki ?

  3. Sorularınız son derece yerinde Necip Bey, koç ve yardımcıları maç sırasında taktiğe kafa yorarken bir taraftan da sahada en az bir yerli oyuncu tutmak için yerliyi yerliyle değiştirmek durumunda kalacak, kenardaki oyuncuların faul durumları, sakatlık vs. derken tam bir kaos oluşacak, basketbolun ruhuna aykırı saçma sapan kurallar getiriyorlar. Federasyon ve kulüpler sadece günü kurtarmaya çalışıyorlar, lig için, milli takım için, altyapılar için hiçbir uzun vadeli hedef, strateji, proje yok. Vahim bir durum

  4. Altyapı yatırım yapan İstanbul’daki büyük kulüplerdeki antrenörler bile özel antrenman yaptırıp velilerden para almaktadırlar. Bir çok Veli’nin dekontları ellerinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi