Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

BSL’de 13. Haftanın Analizi (Erdi Özten)

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ: 98 – REEDER SAMSUNSPOR: 69

  • Hücumda çok yüksek yüzdelerle oyuna giriş yapan Bahçeşehir, 7 üç sayılık isabeti bulduğu çeyrek sonunda farkı çift hanelere çıkardı. Boutsiele savunmasında 1×1 savunmayı tercih etmeyip sıkıştırmalara gelen rakibine karşı topu paylaşarak boş atışı bulan ev sahibi ekip, hücum ribaundları ve geçiş oyunlarının da etkisiyle skor üretmekte sorun yaşamadı. Samsun tarafında ise savunmadaki sorunlarla beraber kısaların etkisiz başlangıcı, uzunların sırtı dönük oyunları ve hücum ribaundları ile belli ölçüde telafi edilmeye çalışılsa da yeterli olmadı. Oyunun devamında rotasyonu kullanmaya çalışırken dengeli 5’i bulmakta zorlanan Bahçeşehir, geçen haftaya benzer ritim kaybı yaşayarak özellikle hücum sahasında problem yaşadı. Yüzdeleri düşük kalsa dahi iç dış dengesini bulma noktasında kararlı oynayan Samsun ise bunun ödülünü aldı. Adam değişme ve farklı savunmalara karşı hem uzunlarının devrilmeleri hem kısalarının çembere atakları üzerinden skor üreten deplasman ekibi, rakibin ritim kaybına paralel artan savunma performansının katkısıyla beraber devre sonunda skora ortak oldu.
  • Bahçeşehir rotasyonu geçen haftaya benzer şekilde daraltıp ağırlıklı olarak yabancılar+Muhammet ile sahada kalırken, ilk çeyrekte yarattığı etkiye bu kez ulaşamadı. İlk aksiyonu savunmada daha başarılı olan Samsun, devamında Bahçeşehir’i 1×1’lere iterken ev sahibi adına top paylaşımı ve hücum temposu düşüş gösterdi. Fiziksel olarak ciddi avantajı olan ev sahibi, rakibin adam değişmesinden sonra daha da artan bu avantajı sonucu hücum ribaundlarında etkili olarak skorda kaldı. Samsun ise galibiyete artan inancının savunmada ki getirisi ve dengeli hücumlarla oyunun ritmini elinde tutmayı başardı. Boyalı alan etkinliğinin yanı sıra Henry’nin yay gerisinde ki isabetleri deplasman ekibini skorda öne geçirdi. Son çeyrekte ise ev sahibi savunmada topun karşısında kalma performansını arttırırken, Taylor’un hem skora verdiği katkı hem de savunma dengesini bozarak etrafına yarattığı boş atışlarda yakalanan yüzde kontrolü Bahçeşehir’e geçirdi. Oyunun daha önceki bölümlerinde hücumda sabırlı oynamaya devam ederek kontrolü kaybetmeyen Samsun ise bu kez başta Crawford olmak üzere arka arkaya kötü kararlar verdi ve oyunun kontrolünü kaybetti. Momentumu tamamen ele geçiren ve hem yarı saha hem geçiş oyunlarında top paylaşımı ve yüksek yüzdeli oyununu yeniden bulan ev sahibi ekip, 40-10’luk etkileyici çeyrek skoruyla son bölüme kadar zorlandığı oyunu kırarak farklı galibiyete ulaştı.

ÇAĞDAŞ BODRUMSPOR: 88 – YUKATEL MERKEZEFENDİ BELEDİYE BASKET: 84

  • Bodrum tarafında oyun başında ki istek ve enerji skora pozitif yansırken; devamında kısaların ritme girmek için denedikleri atışlarda ki düşük yüzdeler, yapılan top kayıpları ile birleşince ev sahibi kontrolü rakibine kaptırdı. Rakibin basit hatalarını cezalandıran Denizli; ikili oyunlar üzerinden savunma dengesini bozacak atak fırsatlarını yakalayıp, devamında ki opsiyonları doğru oynayarak yakaladığı yüksek yüzdeler ile farkı açtı. Bodrum farklı denemelerle momentumu ele geçirecek oyuncu grubunu aramaya devam ederken, hücumda bölüm bölüm bireysel çözümler üzerinden skor bulsa dahi genel olarak istediği ritme ulaşamadı. Bununla beraber savunmada ki problemlerin devamı ve oyunu açık sahaya itememeye bağlı olarak fark ev sahibi aleyhine gelişmeye devam etti. Pecarski’nin kısa devrilme ve ters eşleşme sonrası pas istasyonu olarak verdiği değerli katkı, Wright’in hem yüzü dönük hem sırtı dönük oyunda ki mobilizasyon artısıyla birleşince Denizli kaliteli pozisyon üretmeye devam ederken, yay gerisinden artarak devam eden yüzdelerle birlikte deplasman ekibi devre sonunda farkı ciddi seviyelere çekti.
  • İkili oyun savunmasında Ahmet’le topa agresif çıkışı onu daha aşağı konumlandırarak revize eden, Moore ile adam değişen Bodrum savunma direncini arttırırken, Denizli kısaları dikine oynama ve karar verme noktasında iyi performans veremedi. Deplasman ekibi ilk devrede ki topu hareket ettirme hızını kaybedip çok sayıda top kaybı yaparken, Wright’in geniş hücum repertuarının etkisiyle skor bulmak dışında üretken olamadı. Fatih’in dış atış katkısı ve Warren’ın hareketlenmesiyle skora yaklaşan Bodrum, Erkan’ı 4’e attığı ve Ege’yi kenardan getirdiği bölümde topa baskı agresifliğini üst seviyelere çıkardı. Hücumda adam değişmeye karşı Wright’ın 1×1’leri dışında çözüm üretemeyen ve dipten topu oyuna sokarken kritik top kayıpları yapan Denizli, kritik savunmalarda Warren’ın ikili oyun sonrası şut savunmasında sorun yaşamaya devam ederek avantajlı girdiği son bölümde kontrolde kalamadı. İkinci devre savunmadan aldığı enerjiyle oyuna tutunan ve Warren’ın skorer performansının yanı sıra ekstra katkıları bulan Bodrum ise Ahmet Çakı ile ilk maçında galibiyete ulaştı.

ONVO BÜYÜKÇEKMECE: 103 – MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SPOR: 76

  • Büyükçekmece savunma sahasında geçen haftalardan taşıdığı agresiflikle oyuna giriş yaparken, Manisa skor üretmekte zorlandı. Kısaların düşük yüzdeleri ve kötü kararlarıyla beraber Duwal’in şut tehdidinin olmamasının getirdiği alan paylaşma sorunu deplasman ekibi adına sorun çıkartırken, Dorukhan’ın yay gerisinde ki ritimli başlangıcı hariç skorda öne çıkan isim olmadı. İkinci şans sayılarında ve rakibin ritimsiz hücum başlangıcına bağlı oluşan açık saha fırsatlarında fark yaratan ev sahibi ekip; ikili oyunlar sonrası yönlendirici, kısa devrilme, ters taraf gibi farklı parametrelerden ürettiği pozisyonları da yüzdeli değerlendirerek farkı çift hanelere çekti. Manisa ilerleyen bölümde savunma direncini arttırmasına rağmen Cruz ve Russell ikilisinin devreye girememesine paralel hücumda yakalanamayan süreklilik, kontrolün Büyükçekmece’de kalmasını sağladı. Arayışlarına devam eden ve pres üzeri kombine savunma denemesiyle rakibi ritimden çıkaran Manisa, Cruz’un da biraz olsun hareketlenmesiyle farkı tek hanelere çekti. Bu bölümde hücumda statik kalan ve organize olmakta zorlanan Çekmece, çeyrek sonunda bulduğu bireysel çözümlerle iyi geçirmediği son bölüme rağmen avantajını korumayı başardı.
  • Oyunun temposunu kontrol edemeyen Manisa; geçiş oyunları sonrası eşleşme sorunu yaşayarak savunmada organize olamazken, tempolu hücumlarla ve ters eşleşmeleri kullanarak pozisyon bulmaya devam eden ev sahibi ekip yüzdeli dış atışlarla farkı yeniden 20li sayılara çekti. Düşen konsantrasyonla beraber hücumda pozisyon seçme kalitesi düşen ev sahibi ekip momentumu rakibine verirken, Luther Baki ve Ayberk’in skor katkısıyla beraber farkı biraz olsun azaltan Manisa ise kısalarının etkisiz performansının devamıyla oyuna ortak olma şansı yakalayamadı. Oyunu istediği noktalara getiremedikçe konsantrasyonu düşen, savunmada çok sayıda iletişim ve bireysel bazlı hatalar yapan deplasman ekibi kontrolü tamamen kaybetti. Hem yarı saha üretkenliği hem rakibin top kayıpları sonrasında kolay sayılarla skor bulmaya devam ederek Çekmece farkı açmaya devam etti. Perez’in artan performansının devamı ve Brunsima’nın etkili oyunu başta olmak üzere birçok isimden katkı alan ev sahibi ekip maç boyunca kontrolde olduğu günü galibiyetle kapatmayı başararak arka arkaya 4. galibiyetini elde etti.

BURSASPOR INFO YATIRIM: 94 – ALİAĞA PETKİMSPOR: 84

  • Oyunun ilk bölümü Petkim’in istediği gibi geçerken, Simmons’u hem kısa devrilme hem dikine devrilmelerle bitirici olarak kullanan deplasman ekibi dengeli hücumlarla kontrolde başladı. İlk 5 dakikadan sonra ise Thomas başta olmak üzere erken denemeler ve top kayıpları ile ivmesini kaybeden rakibine karşı kolay sayılarla ve Young’ın Aldridge eşleşmesinde kurduğu üstünlükle ev sahibi ekip oyunu dengeledi. Floyd ile kurgulanan 4 numara ikili oyunları sonrası Emre ile topun karşısında kalmakta zorlanan Petkim bu pozisyonda problem yaşadı. İkili oyunlarda şutundan risk alınan Ömer’in yüzdeli atışlarına karşı Mahir boyalı alan etkinliği ve orta mesafe isabetleri ile takımını skorda tutarken, oyunun hücum tandanslı devamı ev sahibi adına artı yazmaya devam etti. Yunus’un savunmacısının ekstra riskler alarak yaptığı yardımlar, Efianayi&Thomas ikili oyunlarından sonra çembere atak etme ve topu dolaştıracak boşlukları yaratma anlamında Petkim adına probleme sebep olurken, farklı isimlerden katkı alarak skorda üretken kalmaya devam eden ev sahibi ekip devreyi önde geçti.
  • İki takımda organize olup pozisyon üretmekte zorlanırken özellikle boyalı alan etkinlikleri düşük seviyede kaldı ve dışarıdan yapılan denemelerle hücumlar şekillendi. İlerleyen bölümde Petkim alanı paylaşmakta ve pozisyon üretmekte zorlanmaya devam ederken, Bursa Floyd’un devreye girmesiyle ritmi lehine çevirdi. Adam değişme savunmasına karşı 1×1’ler ile, ikili sıkıştırmalara karşı savunmayı üzerine çekip yaptığı asistler ile etkili olan skorer isim takımının farkı açmasını sağladı. Petkim alanı paylaşım kalitesini arttırmak için Aldridge’i 3’e atıp Simmons&Mahir ikilisiyle sahada kalırken, Bursa Metin-Young çift 4 düzeni ile karşılık verdi. Bu denemede deplasman ekibine istediğini vermezken, Zoriks’in yokluğunda Efianayi&Thomas ikilisinin bitirici özellikleri kullanılamamaya ve bu isimlerle organizasyon kalitesi yükselmemeye devam etti. Kombine savunma ve ön alan presinden de geçtiğimiz haftalarda aldığı verimi elde edemeyen Petkim, hücumda yakalanamayan akıcılık üzerine savunma sahasında ki sorunları çözemeyerek skora ortak olma şansı yakalayamadı. Son bölümde sahip olduğu skor avantajını koruyan ve Brown’un özel performansı ile skor üretmeye devam eden ev sahibi ekip galibiyete ulaştı.

GALATASARAY EKMAS: 89 – BEŞİKTAŞ EMLAK JET: 83

  • McCormack’in skor, Prepelic’in organizasyon anlamında gösterdiği performans savunma kimliği ön planda olan rakibine karşı Galatasaray’ın hücumda çok üretken olmasını sağladı. Beşiktaş, McCormack’in ikili oyun sonrası devrilmelerini ve sırtı dönük oyunlarını savunmakta zorlanırken, geri koşmakta da problem yaşayıp çok sayıda kolay sayıya izin verdi. Hücumda ise rakibine göre net pozisyon bulmakta zorlanan deplasman ekibi, kısaların bireysel çözümleri ve hücum ribaundları sonrası bulunan atışlarla skorda kalmayı başardı. Galatasaray boyalı alanı kullanarak etkili olmaya ve topu paylaşarak skor üretmeye devam ederken, McCormack’in boyalı alanda ki etkinliği yay gerisinde yakalanan boş atış kalitesini yükseltti. Beşiktaş tarafında ise savunmada yaşanan sorunlar temponun yükseltilmesini engellerken, yarı sahada organizasyon üzerinden pozisyon yaratma problemi devam etti. Mithcell’in özel 1×1 performansı ve Berk’in skor katkısı deplasman ekibini devre sonunda öne geçirse dahi oyunun hücum tandanslı geçmesi Galatasaray’ın devreden istediğini almasını sağladı. İlk devre sonunda topu paylaşan Galatasaray 50 sayıyı 18 asist üzerinden bulurken, daha çok 1×1’lere kalan Beşiktaş ise 54 sayıya karşın 8 asistte kaldı.
  • İkinci devre başında uzunlar skor üretiminde ön plana çıkarken, kısalar çok sayıda top kaybı yaptı ve yüzdeler düşük kaldı. Beşiktaş’ın ikili oyun savunmasında devrilen oyuncuya köşeden getirdiği yardımlar, fiziksel olarak çok kuvvetli olan McCormack’i durdurmak için geç kalıp yeterli olmazken; Sadık’ın 5’e kaydığı bölümlerde deplasman ekibinin Delgado üzerinden skor bulmasını kolaylaştırdı. Son çeyrek ise Galatasaray ön alanda pres ve arkada alan savunması denemesiyle kontrolü ele geçirdi. Beşiktaş geçen hafta ki Efes maçına benzer şekilde alan savunmasına karşı organize olmakta problem yaşarken, zorlama dış atışlara kaldı. Ön alan presine karşıda çok sayıda top kaybı yapan rakibine karşı Walden&Bost ile çembere atak ederek skor üreten ev sahibi skorda öne geçti. Galatasaray’ın farklı savunmalarla rakibin adaptasyonunu zorlaştırmayı amaçladığı bölümde Delgado’nun boyalı alanda ki bitiricilik problemi Beşiktaş adına problem yaratırken, Kerem kenardan geldiği bölümlerde değerli katkı verdi. Maçın en kritik hücumunda Sadık’ın perdeleme sonrası dışarı açılarak Delgado’ya karşı yüzü dönük atağıyla skor bulan Galatasaray; daralan rotasyonun artısını 4 kısa oynadığı bölümler hariç pozitif değerlendirip, yeni transferlerin katkısı ve 21-13’lük asist sayısı üstünlüğü ile galibiyete ulaştı.

PINAR KARŞIYAKA: 98 – TOFAŞ: 71

  • Çıkış oyunları ve geçiş oyunları sonucu yakaladığı boş atışları yüksek yüzdelerle değerlendiren Karşıyaka skor üstünlüğünü oyunun başında ele geçirdi. Devamında ikili oyunlara agresif çıkarak savunma enerjisinin yükseltmeye çalışan rakibine karşı topu iyi dolaştırarak üretken olmaya devam eden ev sahibi, 26 sayı bulduğu çeyreği genel olarak kontrol etti. Winston’un erken ikili oyunları ve yarı sahada Wiley’in boyalı alanda bulunduğu pozisyonlar hariç üretken olamayan Tofaş, yakalayamadığı hücum sürekliliğine bağlı olarak geri koşmada ve oyunun temposunu ayarlamada sorun yaşadı. Deplasman ekibi kombine savunma izlenimi vererek adam takip ettiği ve ikili oyunlarda adam değiştiği savunmayla rakibin yarı saha temposunu düşürmeyi başarırken, Karşıyaka adına McCollum bireysel çözümlerle takımını kontrolde tuttu. Hücumda ise 3-4 numaralarının sırtı dönük oyunları ve Winston’un çember atakları üzerinden skor bulmaya çalışan Tofaş çok üretken olamayarak, savunmayı belli seviye toparladığı çeyrek sonunda skora yaklaşmayı başaramadı.
  • Karşıyaka iç dış dengesini daha iyi bularak Vernon’u kullandığı bölümde geçiş oyunlarının etkisiyle farkı adım adım açmaya devam etti. Tofaş tarafında ise savunmada yakalanamayan standart tempoyu arttırmalarına izin vermezken, yarı sahada da Karşıyaka’nın boyalı alanı koruyarak rakibi çok sayıda pasa ittiği savunmaya karşı istenilen opsiyonlar yaratılamadı. 2×2’ler üzerinden pozisyon üretmekte zorlanan ve düşük yüzdelerde kalan deplasman ekibi skoru geriden takibe devam etti. Karşıyaka ikili oyunlar sonrası 45 ve köşe bölgelerinden bulduğu pozisyonları yüzdeli değerlendirmeye devam ederken, Tofaş’ta boyalı alandan ve faul çizgisinden skor üretti. Son bölümde oyun konsantrasyonu düşen Tofaş rakibinin artarak devam eden ivmelenmesini ve farkın açılmasını engelleyemedi. Karşıyaka 14 asist fazla yaparak, bulduğu 18 üç sayı isabeti ile maçın başından itibaren istediklerini yaptığı günde galibiyete ulaşan taraf oldu.

TÜRK TELEKOM: 69 – ANADOLU EFES: 71

  • Telekom’un 4, Efes’in 7 top kaybı yaptığı ilk çeyrekte genel olarak hücum kaliteleri düşük seviyede kaldı. Ev sahibi ekip hücum ribaundları ve devamında gelişen fırsatları değerlendirerek skor üretirken, deplasman ekibi adına ise kısaların ritimsiz başlangıcını Ercan&Oturu ikilisi belli ölçüde telafi etti. Bryant’ın oyuna girişi ve Oturu’nun kısa devrilmeler sonrası pas istasyonu olarak verdiği katkı Efes hücumlarını bir nebze hareketlendirirken, Telekom tarafında ise kenardan gelen Okben’in skor katkısı oyunu dengede tuttu. Telekom kısaları çıkış oyunlarında topu hareketli aldıkları bölümlerde organizasyona destek olmada başarılı olurken, ikili oyun tandanslı hücumlarda ise geçtiğimiz haftalara benzer üretkenlik problemi devam etti. Bryant’ın adam değişme savunmasına kestiği cezalar ve devamında Efes’in takım halinde yüzdelerini yükseltmesiyle beraber farkın aleyhine açılmasına engel olamayan ev sahibi ekip devreye geride girdi.
  • İki takımında şutu istikrarlı olmayan oyunculara sahip olması ve karşılıklı alınan riskler, saha paylaşımlarını ve düzenler içerisinde pozisyon üretimini zorlaştırmaya devam etti. Oyun düşük tempoda devam ederken, tam saha pres deneyen ve agresifliği sayesinde rakibi organizasyon dışına iterek son saniyelere kalan kararlara yönelten ev sahibi ritmi lehine çevirdi. Bu sayede oyunun temposunu bir nebze kendi istediği seviyelere çeken ve savunmadan taşıdığı özgüvenle daha agresif oynayan Telekom skora ortak oldu. Oyunun gidişatı sonrası rotasyonu daraltarak ana ekibe dönen Efes ise özellikle Thompson-Wallace eşleşmesinden artıya geçerek oyunu yeniden kontolüne almayı başarırken, Telekom iyi hücum edip istediği atışları bulduğu bölümde isabet bulmakta zorlandı. Son bölüme çift hane farkla geride giren ev sahibi ekip, agresif savunmasıyla rakibe arka arkaya hatalar yaptırarak yeniden skora yaklaştı. Savunmadan aldığı enerjiyle kontrolü ele geçiren ve dış atışlarda istediği isabetleri bularak oyuna ortak olan Telekom, maç topunu kullanma fırsatlarını değerlendiremeyerek galibiyet şansını yakalayamadı.

DARÜŞŞAFAKA LASSA: 56 – FENERBAHÇE BEKO: 98

  • Fenerbahçe hem hücum hem savunma sahasında yüksek konsantrasyon ve enerjiyle girdiği oyunda kısa sürede farkı açarak kontrolü ele geçirdi. Oyunun temposunu yükseltmeye gayret eden deplasman ekibinde, esas farkı 4 numarada başlayan Tarık’ın o pozisyon için sahip olduğu mobilizasyon yarattı. Dar rotasyonla oynayan ve hafta içi hem fiziksel hem mental olarak çok yoğun geçen VEF Riga karşısında önemli bir galibiyet elde eden Daçka ise rakibin çok kararlı başlangıcı karşısında reaksiyon vermekte zorlandı. Fenerbahçe set düzenlerini tempolu oynayıp, oyuncu özelliklerini yüksek verimde kullanarak hücumda üretken kalmaya ve farkı açmaya devam etti. Oyunun devamında Fenerbahçe’nin yüzdeleri normalleşmeye başlarken, düzenleri içinde kalmaya devam eden ev sahibi ekip oyun başında ki düşük isabet oranını yükseltmeyi başararak farkı biraz olsun azaltarak devreye girmeyi başardı.
  • Fenerbahçe ikinci yarıya ilk çeyreğe benzer agresif bir başlangıç yaparken fark artmaya devam etti. Tempolu hücumlarla topu hareket ettirmeye devam eden deplasman ekibi, yakaladığı iç dış dengesiyle kontrolde kaldı. Daçka tarafında ise yay gerisinde ki düşük yüzdeler hücum ivmesini arttırmalarını engellerken, bölüm bölüm boyalı alandan bulunan sayılar farkın azalmasına yeterli olmadı. Son çeyrekte Fenerbahçe’nin kontrolünde geçmeye devam ederken, karşılıklı sayılarla skor belirlendi. Daçka açısından; dar rotasyon, Riga maçından gelen yorgunluk ve Fenerbahçe’nin konsantre oyunu gibi faktörler bir araya gelince maç ciddi bir farkla noktalandı. Çift maç haftasından geldiği günde bazı isimleri dinlendiren ve oynayan hemen hemen her oyuncudan yüksek katkı alarak verimli bir gün geçiren Fenerbahçe galibiyete uzandı.

1 Yorum

  1. Bu haftanın BLS maçlarını yöneten hakem kararlarına baktığınız çok maç kaderini etkileyen düdükler olmadı ama gene de gereksiz faul düdükleri ve atladıkları düdüklerle koçların itirazlarına ve tepkilerine sebep oldular .Bizde onlarında insan olduğu hata yapabileceklerini pozisyon kaçırdıklarını düdükleri birbirlerine bıraktıkları biliniyoruz yeter ki kötü niyetli olmadıkları hak edenin önüne geçmedikleri süre içersinde kabul edilir Malesef her hafta oynana 8 canlı maçlarda bunlar oluyor bu hataları öne çıkaran ve olumlu olumsuz eleştiren yok yapanın yaptığı yanında kar kalıyor .Esas burada Bein Basketbol Sunucuları ve Yorumcuları Maç öncesi ,maç yayın içersi,maç sonrası hakem kararları ile ilgili hiç yorum vermiyorlar bunu anlamak mümkün değil.Sadece çok canı yanan koçlar maç sonu demeçlerde çok fazla sert olmamak ile hakemlerden şikayet ediyor fazla sert olursa federasyondan ceza yiyor ne yapsın başka ne yapabilir ki ? .Böyle geldi böyle gider.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi