Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

BSL’de 8. Haftanın Analizi (Erdi Özten)

GALATASARAY EKMAS: 80 – BURSASPOR INFO YATIRIM: 82

  • İki takımın da savunma dengesini bozacak aksiyonu başlatmada sorun yaşadığı ve pozisyon üretmekte zorlandığı ilk bölümde düşük skor hakimdi. İsabetsiz atışlar her iki takıma da açık saha fırsatları yaratırken, bu noktada ki isabet oranı da düşük kalmaya devam etti. Galatasaray; Buğrahan ve İsmet’in oyuna girişi ile ikili oyun üretiminde hareketlenirken, ilk aksiyon sonucu yapılan erken atışlar ve basit top kayıpları ile ritmini tam olarak bulamadı. Bursa ise kenardan gelen ana skorer Floyd’un ikili oyunları ile Halilovic’e atak ederek skoru dengede tuttu. Bu bölümde tepede sağı kapatılarak savunulan Floyd, yüksek ikili oyunlar neticesinde rakip uzunların verdiği boşluklara yaptığı agresif ataklarla fark yarattı. Çok geniş rotasyonla oynayan ve ritimli kısa bulmakta zorlanan Galatasaray, Sadık’ın dış atışlarda ki isabetleri ile dengede giden oyunda küçük farkla öne geçti. Floyd dışında ki isimlerden istediği skor katkısını alamayan deplasman ekibi ise devrenin son bölümünde hücumda problem yaşadı.
  • Sadık’ı 5’e atarak sahayı genişletmek isteyen Galatasaray, adam değişme savunması karşısında bu planı kullanamadı. Ters eşleşmeleri rakip savunma dengesini bozacak şekilde kullanamayan ev sahibi; saha paylaşımında ki sorunlarla beraber üretim problemi yaşadı. Ribaund sonrası geçiş oyun fırsatları ile dengeyi bulan Bursa, Young’un Yeboah eşleşmesinde ki avantajı hem kendine hem etrafına pozisyon yaratarak kullanması ve David’in şut katkısı ile öne geçti. İdeal kısa 3lüsünü Walden/Buğrahan/Radebaugh ile bulan ve tempolu hücum etmeye başlayan Galatasaray momentumu ele geçirdi. Floyd ve Michineou kenardayken sırtı dönük 1×1’leri kullanmak isteyen Bursa rakibin sertleşen savunması karşısında istediğini alamazken, Hamilton-Sadık eşleşmesinden artıya geçmesine karşın farkı koruyamadı. Buna rağmen düzenden çıkmayarak Floyd’un yönlendiriciliği ve sırtı dönük 1×1’ler ile dengeli hücum eden Bursa oyundan kopmazken, Galatasaray rotasyona devam ederek yakaladığı ivmeyi koruyamadı. Son hücumu top kaybı ile rakibine veren ve İspanyol ikili oyununu 2 kere iletişim hatalarından kaynaklı savunamayan ev sahibi sahadan mağlup ayrıldı. Oyunun iki tarafını ritimli oynayacak 5 arayışı maç boyu devam eden Galatasaray süreklilik sorunu yaşadığı maçı kaybetti. Yakın maç sonlarını oynama noktasında tecrübeli olan Bursa; ivmeyi kaybettiği bölümlerde dahi kendi doğrularına sadık kalıp, 21 asist ile topu da iyi paylaşarak galibiyete ulaştı.

REEDER SAMSUNSPOR: 90 – DARÜŞŞAFAKA LASSA: 98

  • Oyun temposunun yüksek, organizasyon kalitelerinin düşük olduğu oyun başlangıcında denge hakimdi. Fiziksel 3 numaraların fark yarattığı bu bölümde, Göktuğ ve Timma kendileri ve takımları adına pozisyon yaratma noktasında verimli oynadılar. Çok sayıda top kaybı yaparak rakibine kolay sayı fırsatları veren ev sahibi skorda geri düşerken, yarı sahada da ikili oyun temposu ve beraberinde pas sayısı artan Daçka bulduğu boş atışları yüksek yüzde ile cezalandırdı. Moladan alan savunması ile dönerek rakibin hızını kesen Samsun, bu bölümde de savunma ribaundlarını alamayarak oyunu açık sahaya taşıyamadı. Can’ın sahte penetreleri ve organizasyon katkısı ile savunmaya adapte olarak tekrar ritme giren Daçka farkı açtı. Savunma değişikliklerine devam ederek ritim arayan Samsun istediğini elde edemezken, Berk&Rahkman&Can ile yarı sahada yüzdeli oyuna devam eden deplasman ekibi farklı şekilde devreye girmeyi başardı.
  • Göktuğ 4, Levi 5 formülü ile kısalan ve savunmada daha fiziksel oynayan ev sahibi ekip, rakibin bireysel denemeler ile kaybettiği ritimden faydalanıp açık saha sayıları ile skor üretti. Göktuğ’u McCormack ile savunan Daçka bu denemeden istediğini alamadı. Önce eşleşmeleri değiştiren, sonrasında Timma ile kısalan deplasman ekibi; rakibin farklı kurgusuna reaksiyon veremeyerek ivmeyi rakibine kaptırdı. Samsun; enerjisi ve yükselen hücum ivmesi ile oyunu belli yere taşırken, savunmada problem yaşamaya devam ederek skora ortak olamadı. Kısaların 1x1leri ile skor ve pozisyon üretmeye devam eden Daçka farkı korudu. Son bölümde ev sahibi ekip yorgunluğunda etkisi ile yakaladığı fırsatları değerlendiremezken, Timma’nın özel performansını da engelleyemeyerek skorda geri gelemedi. Yüksek tempoyu seven Samsun; savunma sahasındaki düşük performans nedeni ile oyunu bu parametreye taşıyamazken, farklı kurgularla zaman zaman ivmelendiği maçı kazanamadı. Oyunu kontrolüne aldığı bölümlerde çok ciddi yüzdelerle farkı açan ve bu avantajı maç boyunca kullanan Daçka ise %48’lik dış atış yüzdesinin ciddi etkisi ile galibiyete ulaştı.

TOFAŞ: 79 – TÜRK TELEKOM: 62

  • Oyuna yüksek set temposu ile başlayıp topu paylaşan ve farklı isimlerden skor katkısı alarak giren ev sahibi, ilk çeyreğin sonlarına doğru kontrolü ele geçirdi. Telekom ise Tofaş’ın top tarafından yardıma gelerek kurguladığı savunmaya köşe katları ile pozisyon ürettiyse de özellikle ters eşleşmelere karşı statik kalarak ve az pas ile hücum ederek ritim yakalayamadı. Kısalarının doğru kararı verme noktasında zorlandığı ve çok sayıda top kaybı yaptığı deplasman ekibinde Enoch dışında skora katkı yapacak isim çıkmadı. 1×1 ve ikili oyun savunmalarında boyalı alana yapılan penetreleri savunmada sorun yaşayan rakibine karşı, içeriden dışarıdan yakaladığı yüzde ile ivmelenen ev sahibi farkı açtı. Tofaş’ın boyalı alanı koruma öncelikli savunma kurgusuna paralel yakalanan boş atışlarda Telekom çok düşük yüzdelerde kalırken; ribaund sonrası tempoyu yükseltme şansı bulan ve yarı sahada çembere yakın oynayıp serbest atış çizgisine gelerek skor üreten ev sahibi ekip, son bölümde de kontrolü elden bırakmayarak devreye çift haneli farkla girmeyi başardı.
  • İkinci yarıya farkı kapamak için daha eforlu başlayan Telekom; hücum sahasında ki düşük performans nedeniyle bunu skora yansıtamadı. Top tarafı yardımlarına karşı; agresif ataklardan ziyade pası vermek için düşük tempoda hücum ederek istediği kalitede pozisyon yakalayamayan Telekom çembere yaklaşacak fırsatları yaratamazken, dış atışlarda da çok düşük yüzdelerde kalmaya devam etti. İlk devredeki tempo ve paylaşımdan uzaklaşan Tofaş’ta saha içi isabeti üretmekte zorlanırken, fark benzer seviyelerde seyretti. Oyunun son bölümünde tempo iyice düşerken, Telekom skora ortak olacak enerjiyi ve oyun gücünü bulamadı. Hafta içinde duygusal ve fiziksel olarak yoğun bir maç oynayan deplasman ekibi, oyunun genelinde enerji olarak geride olduğu mücadeleden mağlup ayrıldı. Geçtiğimiz maçlara nazaran savunmada daha kararlı olan ve özellikle ilk yarıda topu paylaşıp, farklı isimlerle hücumu çeşitlendirerek farkı açan Tofaş galibiyete ulaştı.

BEŞİKTAŞ EMLAKJET: 66 – ALİAĞA PETKİM SPOR: 62

  • Fiziksel temas dozajının iki takım adına da yüksek olduğu başlangıçta; Beşiktaş rakibin agresif ikili oyun savunmasına karşı Delgado’nun kısa devrilmelerini kullanırken, Petkim ise Thomas’ın sırtı dönük 1×1’leri ile Matthews’a atak ederek pozisyon üretti. Deplasman ekibinin kontaklı oyunu karşısında savunma dengesini bozacak aksiyonları üretemeyen ve yarı sahada verimsiz hücum eden Beşiktaş, savunma kaynaklı sayılarla skorda kalmayı başardı. Thomas’a Zoriks ve Mahir’den gelen skor desteği ile hücumu çeşitlendiren Petkim, 3 uzunla beraber eşleşmeli alan savunması üzerine adam değişerek yaptığı müdafaa ile ivmeyi eline geçirdi. O bölüme kadar çözümü dış atışlarla arayan ve düşük yüzdelerde kalan Beşiktaş, mola sonrası ters eşleşmeleri daha verimli kullanıp çembere atak ederek hücumda bir nebze toparlandı. Thomas üzerinde ki yoğun baskı ve Zoriks’in temposuz oyunu ile beraber organizasyonda sorun yaşayan Petkim ise zorlama atışlar ve top kayıpları ile ritimden uzaklaşarak farkı koruyamadı.
  • İkinci yarıda fiziksel kontağın yoğunluğu devam ederken, Beşiktaş yarı sahada tempolu hücumlar sonucu yakaladığı boş atışlarda düşük yüzdelerde kalmaya devam ederek ritmi eline geçiremedi. Geniş rotasyon, fiziksel oyun ve tempodan beslenen rakibine karşı; verimli hücum edemese dahi Thomas’ın iki denemesi hariç en dengeli atışı arayan ve iyi geri koşan Petkim, savunma sahasında ki performansı ile küçük farklarla önde kalmaya devam etti. Adam değişme savunmasına karşı kısaların 1×1’lerinden verim alamayan Beşiktaş, Delgado’nun oyuna girmesiyle boyalı alan etkinliğini arttırarak hareketlendi. Farkı koruyup, arttırabileceği bölümlerde savunma ribaundlarını alamayarak iyi savunmasının ödülünü alamayan Petkim rakibi oyuna ortak etti. Thomas’ın fiziksel açıdan yıpranması ve Zoriks’in etkisiz oyununun devam etmesi ile hücumda organizasyon dışı atışlara kalan deplasman ekibi skor üretmekte problem yaşarken, geçiş oyunlarında fırsatlar yakalayan Beşiktaş kritik yerde öne geçti. Maç planını iyi uygulayan ve son bölüme kadar önde olan Petkim, dar rotasyon ve hücumda Thomas dışında etkili isim bulamamasının etkisiyle sahadan mağlup ayrıldı. Hücumda üretim sorunu yaşayan ve düşük yüzdelerle oynayan Beşiktaş, savunma sahasında ki performansı ve son bölümü daha iyi oynaması sayesinde galibiyete ulaştı.

YUKATEL MERKEZEFENDİ BELEDİYE BASKETBOL: 64 – ANADOLU EFES: 79

  • Düşük tempoda başlayan oyunun ilk bölümünde; Efes Clyburn’un yüzü dönük ve sırtı dönük hücumları ile pozisyon yaratmayı başarırken, Denizli ise Oturu’nun bireysel çözümleri ile skor üretti. Erten’in Mason’a karşı topa baskı noktasında iyi iş çıkarması Denizli hücumlarını negatif etkilerken, Efes tarafı da Clyburn dışında topu yönlendirecek ve pozisyon üretecek isim bulmakta zorlandı. Organizasyon üzeri skor hacminin düşük kaldığı bölümde; hücum ribaundları ve geçiş oyunları değer kazanırken, karşılıklı dış atışlarla denge devam etti. Mason savunmasına Melih’in geçişi Efes’e savunmada problem yaşatırken, Vrenz’in de denkleme girmesiyle Clyburn’un kenarda olduğu bölüm Denizli adına pozitif geçti. Sahayı istediği ölçüde genişletemeyen ve pas sirkülasyonunu sağlayamayan Efes, Oturu’nun da hücum ribaundları ve devamında yarattığı sorunu engelleyemeyerek skorda geri düştü. Erkan 4, Ercan 5 formülü de Efes’e istediği sonucu vermezken, Pecarski skora kısa sürede verdiği destek ile Denizli’nin farkı çift hanelere çekmesini sağladı. Devrenin son bölümünü uzunları ile içeriden dışarıdan skor üreterek geçiren Efes, farkı tek hanelere çekmeyi başardı.
  • İlk yarıda yarı saha üretiminde sorun yaşayan deplasman ekibi o ana kadar oynamayan Thompson’u denkleme sokarken, Lomazs’ın çeyrek başında ki fiziksel temastan uzak savunması Thompson’un kalitesi ile birleşince Efes hücumlarının verimi yükseldi. Erten’in Mason üzerinde ki baskısının devamı ve Amerikalı oyuncunun agresif ikili oyun savunmasına karşı düşük tempo oyunu Denizli hücumlarında ki pas sirkülasyonu ve tempoyu aşağıya çekti. Oturu yüzü dönük ataklarla yetenek hacmini ortaya koyup takımını skorda tutarken, faul probleminden ötürü kenara gelmesi ile beraber oyunun kontrolü tamamen Efes tarafına geçti. Bu bölümde Mason-Lomazs ikilisi yine performans veremezken, Efes tarafında Thompson’un ikili oyunlarda ki organizasyon katkısı Efes’i kısa sürede farklı şekilde öne geçirdi. Savunma enerjisi ile oyunda kalan ve skora ortak olmak için bir hamle daha yapan Denizli, ikili oyun savunması sonrası close out savunmasında problem yaşayarak rakibin arka arkaya bulduğu dış atışlara engel olamayarak farkın açılmasını engelleyemedi. İlk yarıda oyunu istediği noktaya çekemeyen Efes, Thompson’un devreye girişi ve diğer isimlere yaratılan pozisyon kalitesinin yükselmesiyle hücumda ritme girip galibiyete ulaşırken, Erten oyunun iki tarafına da çok değerli katkı verdi. Savunma enerjisi ve Oturu faktörü ile oyuna belli bölüme kadar ortak olan Denizli ise 1-2 pozisyonundan 12 sayı bulabildiği günde hücumu çeşitlendiremeyerek savunma direncini de kaybetti ve sahadan mağlup ayrıldı.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SPOR: 69 – FENERBAHÇE BEKO: 82

  • Oyunun ilk bölümünde sayılar genelde çembere yakın atışlarla gelirken, Fenerbahçe ikili oyunlar sonrası yardımları toplu/topsuz aksiyonlarla değerlendirdi ve Motley’ı bularak skor üretti. Sakatlıklardan dolayı Cruz dışında etkili toplu yönlendiricisi kalmayan Manisa ise organize olmakta problem yaşarken, düzen içerisinde skor bulmakta zorlandı. Düşük tempo ve az pas ile yapılan deneme atışları iki takım adına da pozitif sonuç vermezken, kısır döngü devam etti. Manisa hücumda pozisyon yaratmakta zorlanmaya devam ederken, dış atış denemelerinde çok düşük yüzdelerde kaldı. Bu bölümde hücum ribaundlarında özellikle Ege’nin verdiği katkı ve Duwal&Cruz’un çembere giderek skor bulması ev sahibini oyunda tuttu. Çok sayıda basit atış kaçırmasına karşın çembere yakın oynamanın avantajını kullanan Fenerbahçe, Motley’i beslemeye devam ederek devreye önde girdi.
  • İkinci yarıya ters eşleşmeler ve geçiş oyunlarında yakalanan 1×1 fırsatlarını iyi değerlendirerek başlayan Manisa, Cruz&Anderson ikilisinden gelen katkı ile öne geçti. Çembere yakın oyunun getirisi olarak ilk yarıya nazaran daha net dış atış fırsatları bulan deplasman ekibi hücumda daha iyi gözükürken, Wilbekin kaynaklı üretimler Fenerbahçe’yi kötü geçirdiği sekansta skorda tuttu. Oyun belli süre dengede giderken, Wilbekin’e ek olarak Motley’ın devreye girmesi ile iç dış dengesini bulan Fenerbahçe kontrolü ele geçirdi. Savunma sahasında da sertleşen deplasman ekibine karşı 1×1’lerden aldığı verimi azalan Manisa ise ilk yarıya benzer bir üretim sorunu yaşadı. Cruz’un sorumluluk alması ve Terry’nin boyalı alanda ki etkinliği ile farkı kapamaya çalışan rakibine karşı Wilbekin’in yay gerisinden çözümleri ile cevap veren Fenerbahçe farkı korudu. Arka arkaya top kayıpları ile direnci kırılan Manisa, Fenerbahçe’nin yüzdeli oyununa devam etmesini engelleyemeyerek oyuna ortak olma şansını yakalayamadı. 7 asistte kalan ve hücumda ki üretim problemini aşamayarak 15 top kaybı yapan ev sahibi ekip güçlü rakibi karşısında oyunu istediği noktaya getiremedi. Çift maç haftasından geldiği maçta iç dış dengesini ikinci devrede bulan ve 22 asistle oynayan Fenerbahçe Motley&Wilbekin liderliğinde galibiyete ulaştı.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ: 98 – ONVO BÜYÜKÇEKMECE: 90

  • Hücumda iyi başlamayan ve basit top kayıpları yapan rakibi karşısında, yakaladığı kolay sayı fırsatlarını değerlendiren Bahçeşehir farkı çift hanelere çekti. Adam değişmeye başlayan rakibi karşısında Ray ile çembere giderek, Perez ile dışarıdan skor bularak hareketlenen Çekmece savunma sahasında ise faul hakkını erken doldurmanın da etkisi ile rakibini durduramayarak skoru geriden takip etmeye devam etti. Mecburi şekilde dönülen Yesukan-Erdi uzun rotasyonu Çekmece’nin savunma enerjisini yükseltirken, Ray ve Perez’in Taylor savunmasında ki 1×1 yenilmeleri bu enerjiyi skora dönüştürmedi. Reed 4 numara ikili oyununda gözük dön ve adam değişme savunmalarına karşı istediği 1×1’leri bulup, özellikle Muhammed’e üstünlük sağlayarak arka arkaya üretimleri ile skoru dengeye getirdi. Bahçeşehir hücumları rakip kısaların ikili oyunlarda perdelemelere takılması ve boyalı alana yapılan ataklar sonrası bulunan opsiyonlar ile çeşitlenirken, istediği atışları bulamayarak ritim kaybeden Çekmece farkın tekrar açılmasını engelleyemedi.
  • İkili oyun savunmasında ki sorunu devam eden ve boyalı alana yapılan atakları engelleyemeyen rakibi karşısında özellikle Muhammed’in yönlendiriciliği ile pozisyon üreten ev sahibi önde kalmaya devam etti. Çekmece ise Reed ve Perez 1×1’leri üzerinden savunma dengesini bozarak skor bulurken, Leon’un skora ciddi desteği ile oyun tekrar dengeye geldi. Oyunun devamında hücum Çekmece adına Ray’e kalırken, isabetsiz atışlar ve verilen hücum ribaundları sonucu Bahçeşehir yetenekli isimleri ile hızlı şekilde farkı yeniden açtı. Farklı opsiyonlarla boyalı alana atak edip, savunma dengesini bozarak yay gerisinden isabet bulmaya devam eden ev sahibi kontrolde kaldı. 3 kısa yabancı + Erdi + Emircan 5’i savunmada Çekmece’nin direncini bariz şekilde yükseltirken benzer senaryo tekrar etti ve Çekmece skora bir kez daha yaklaştı. İkili oyunlarda yönlendirici savunmasında sorun yaşamaya devam eden Çekmece, özellikle ters taraftan verdiği dış atış fırsatları ile oyunu lehine çevirmeyi başaramadı. Perez&Reed bireysel çözümlerle takımını oyunda tutmaya çalışıp oyunu tek topa indirirken, kritik hücumlarda hata yapmayan ev sahibi önde kaldı. Hücumda iyi performans gösteren ve oyunun kritik bölümlerinde yetenekli isimleri ile çözüm üretmeyi başaran Bahçeşehir galibiyete ulaştı. Hücumu bireysel yetenekleri ile belli bölümlerde ivmelenen Çekmece ise özellikle savunmada istediği dirence ulaşamayarak, çok kez ortak olduğu oyunda son adımı atamadı.

PINAR KARŞIYAKA: 90 – ÇAĞDAŞ BODRUM SPOR: 82

  • Maça klasikleşen iç saha enerjisiyle başlayan ve öne geçen Karşıyaka; Bodrum’un ikili tarafın köşesinden yardıma gelerek kurguladığı savunmadan istediğini almasını sağladı ve genelde dışarıdan denemeler yaparak 3/11 istatistiği ile oyunu kontrolüne alamadı. Geriye düşmesine karşın erken denemeler yerine sabırlı hücum eden ve çembere yakın pozisyon üretmeye çalışan Bodrum ise, özellikle Alibegovic’in sırtı dönük oyununu ve Moore’nun ikili oyun devrilmelerini kullanarak oyunu dengeledi. İlerleyen bölümde savunmaya adapte olan ve iç dış dengesini yakalayarak ritme giren Karşıyaka farkı açmayı başarırken, Ahmet’in sırtı dönük oyunları ile hücuma yön veren ve Warren’ı devreye sokan Bodrum skordan kopmamayı başardı. Hillard’ın çıkış, Kenan’ın sırtı dönük oyunları ile hücumu çeşitlendirmek isteyen ve belli seviyede başarılı olan ev sahibi ekip karşısında uzunlarını beslemeye devam eden ve dengeli hücum eden Bodrum arasında ki denge devre sonunda devam etti.
  • İkili oyunlar sonrası topu paylaşan ve tempolu hücum eden Karşıyaka; özellikle köşe şutlarında daha net pozisyonlar yakalarken, Bodrum bu bölümde 2×1’de ki adam paylaşımı ve close out savunmalarında sorun yaşadı. Hücumları ilk yarıda ki iç dış dengesinden uzak olsa da Warren ve Artis’in yay gerisinde ki bireysel çözümleri deplasman ekibinin oyundan kopmamasını sağladı. Ahmet’in girişi ile boyalı alanı daha iyi savunmaya başlayan ve erken ikili oyun fırsatlarını Warren&Artis ile yüzdeli değerlendiren Bodrum öne geçmeyi başardı. Topa baskıyı arttıran ve pas açılarını agresif kapatarak savunmada rakibi organizasyondan uzaklaştıran Karşıyaka skorda öne geçmeye başarırken, Bodrum savunmada geri adım atmayarak ve dengeli hücum etmeye devam ederek oyunun temposunu kontrol etmeyi başardı. Dengede girilen son bölümde McCollum savunmasında sorun yaşayan ve basit top kayıpları yapan Bodrum skor üstünlüğünü rakibine verdi. Karşıyaka; dış atışlarda ki düşük oranın etkisiyle, hücumda sürekliliği ve maçta tempoyu istediği noktalara çekemese de tecrübesi ile kritik anları daha iyi oynayarak galibiyete ulaştı. Son ana kadar her iki sahada ki planına sadık kalarak iyi bir sınav veren Bodrum, küçük detaylarla kaybettiği günde ilerisi için iyi mesajlar verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi