Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Efes’in Hali… Atış Hali…

Genç Dinozor kimdir? Basketbol ruhu genç ve enerjik olan, dinozor misali tecrübeli spor insanlarıdır.
Kadroda kimler var? Necip Kapanlı, Haydar Kemal Ateş, Cem Gökçe, Selam Gökçe, Fatih Söylemezoğlu ve zaman zaman “Genç Dinozor” konukları.

Amacı nedir? Türk Basketbol Kamuoyuna ve özellikle veli, oyuncu, antrenör, yönetici ve tüm “Genç Öz kaynak” gruplarına gündemde ait basketbolun saha içi ve saha dışı olaylarını farklı ve geliştirici bakış açısıyla değerlendirmek ve basketbol kamuoyuna farklı düşünce pencereleri açmak.

KONU 1:
GALATASARAY’IN FARKLI EFES GALİYETİNİ BEKLİYOR MUYDUK?

Geçen hafta ele aldığımız Galatasaray Ekmas dosyası sonrası, Galatasaray’ın Anadolu Efes galibiyetiyle bu hafta yine “Galatasaray Ekmas’da neler oldu?” diye başlamak istiyoruz.

Açıkçası Galatasaray Ekmas’ın Anadolu Efes’e karşı farklı kazanmasını pek beklemiyorduk. Ancak Türk oyuncuları A Milli takım seviyesinde olan GS’ın, yabancı oyuncularının performansı da yükselirse bu takım üst sıraları zorlar mesajını vermesi haftanın öne çıkan olayıydı.

DEE BOST TARTIŞMALI OYUNCU
Galatasaray’da Dee Bost takım için tartışmalı bir oyuncu. Daha çok kendi oyununu öne çıkarmayı seven Dee Bost için Anadolu Efes galibiyeti sonrası kaptan Göksenin’in “evine hoş geldin” mesajına rağmen, geçen sezon ayrılırkenki tutumunun bu sezona nasıl yansıyacağını süreç gösterecek.

Mitrovic’in koçluk kariyerinde bir çok bütçesi orta seviye olan takımı üst seviyelere çıkardığını görüyoruz. Dolayısı ile Galatasaray yönetim ile değil ama koçu ile ümit veriyor.

Sezonun devamında ne yapmalılar?
Galatasaray bu maçta geride kalan beş haftanın en iyi hücum yüzdesi ile oynadı. Bundan sonra yapması gereken, bu başarılı performansı standartlaştırarak sürdürülebilir hale getirmek olmalı. Koç Mitrovic’in sağlıklı şekilde takımını yönetmeye devam etmesi ve Dee Bost’un takıma artı değer katmasını sağlayabilmeli, başarılarını etkileyecek en önemli faktörler olarak gözüküyor

EFES’TE NELER OLUYOR?
Şimdi sırada Anadolu Efes var. Neler oluyor orada?
Hatırlayalım: 2 sezon şampiyonluk yaşadığı Euroleague’de 2022-23 sezonunda 34 maçta 17 galibiyet alarak ligi 11. sırada bitirip play off’a kalamayan Anadolu Efesİ BSL’de sezonu şampiyonluk yaşayarak kapatmayı başarmıştı.

2023-24 sezonunda koç olarak; son 10 sezonda 7 sezon Obradovic’in yardımcılığını yapmış, NBA’de asistan koç olarak çalışmış, ligi lider bitiren ve Eurocup finali oynayan Türk Telekom’un baş antrenörü Erdem Can ile anlaşıldı. Dürbünü yaklaştırarak baktığımızda şunu gördüğümüzü söyleyebiliriz;
Bütçenin %30 düşmesi, kontratı devam eden oyuncularla iyi bir sezon yaşanmamış olsa da “ekonomik sebeplerle” vedalaşılmaması, bu sezonun geçiş yılı ve gelecek sezon için de Erdem Can’ın deneyimlerini arttırarak “yeni yapılanmanın mühendisliğini” yapması planlamış gibi gözüküyor.
Aslında, özellikle geçtiğimiz beş haftada takımı BSL’de taşıyan Erkan Yılmaz ve Tyrique Jones’dan bench katkısı beklenerek transfer edilmişti. Tam olarak sağlığına kavuşamayan, ufak tefek sakatlıkları olan Clyburn’un yaz dönemini de iyi geçirmeyerek sezona başlaması, Bryant’ın iyi oynayarak bitirdiği sezondan sonra iyi bir kontrata imza atmasına rağmen henüz tam performans verememesi, Larkin’in Türk statüsünü kaybederken 5 maç ceza alması, Doğuş Özdemiroğlu’nun milli takım maçlarında sakatlanması, Dunston ve Doğuş Balbay gibi takımın tutkallarının takımda tutulamaması, Micic’i kaybedip aynı bölgeye alınan Darius Thompson’dan henüz performans alınamaması gibi takımın dalgalı performansına etki eden birçok nedeni arka arkaya yazmak mümkün.

Galatasaray maçına gelirsek;
Galatasaray’ın zaafı olan uzun bölgesine atak edecek kadro ile sahaya çıkmamaları, Alman oyun kurucu Hollatz’ın yetersiz kalışı, Clyburn’ün henüz koç Erdem Can’ın anlayışına yakınlaşamaması, eski oyuncuları Buğrahan’ı iyi savunamamaları, kulüp kültüründeki sert ve etkili takım savunmasını henüz geliştirememeleri, 3. çeyreğin sonundan itibaren Galatarasay’ın yaptığı press ve alan savunmasına hücum edecek basketbol aklını sahaya koyamamaları kendi evlerinde oynadıkları maçı farklı kaybetmelerine sebep oldu diye düşünüyoruz.

SEZONUN DEVAMI…
Henüz takım olarak gelişim göstermeseler de klasik Kasım-Aralık koç celbinin Anadolu Efes’teki yeni yapılanma için erken olduğunu, Sayın Tuncay Özilhan’nın geçmişte destek verdiği genç koçlar gibi iyi bir antrenör kumaşı olan Erdem Can’a da bu desteği vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Transferi mutlaka değerlendirmeliler ve gerçek bir pivotu mutlaka kadrolarına almalılar. Alman PG Hollats’ın yedekte kalmasında ve yerine Melih’in oynaması yeni yapılanmayı destekleyecek bir karar olacaktır.

Bu kötü durumdan öncelikli olarak iyi takım savunması ile çıkabilirler. Bir de mutlaka maç kazanma alışkanlığı edinene kadar, öncelikli olarak maç kazanmayı hedefleyip oyuncu kazanmayı ikincil plan olarak tutmalılar.

KONU 2:
FAULÜ ALAN ÇİZGİYE GİDİYOR!

Denizli maçındaki 3 sayılık Yugoslav faulü artık BSL’de kabul gördü mü? Görmeli mi? Doğrusu bu mu?
H.A: Biz değil, MHK bunu görüp düzeltmeli. Basketbol oynamış olan hakem bunu çok iyi tespit edebilir. Hücum oyuncusu savunmayı geçerken bu faul yapılıyor, faul yapılacağını anlayınca hücum oyuncusu topu potaya fırlatıyor.
C.G: En azından bu örnekte oyuncu atış mesafesindeydi, ama bu aldatma yapılıyorsa hakemin bu aldatmayı cezalandırması gerekli.
F.S: Atış halinin tanımında oyuncunun çembere yakınlığı ya da uzaklığı diye bir kriter yok. Sahanın her hangi bir noktasından çembere atış yapılabilir ama bu örnekte faul olduğunda henüz atış halinin başlamamış olduğunu görüyoruz.
N.K: Çembere giden oyuncu topu tuttuğunda, şut atan oyuncu atış gayesi ile topu yukarıya kaldırmaya başladığı andan itibaren atış halinde sayılır.
Artık özellikle sürenin sonlarında orta sahadan benzer atışlar yapılmaya başlandı. Ancak bu örnekte olduğu gibi, oyuncu faul sırasında atış halinde olmamasına rağmen sonradan yeni bir hareketle atışa yöneliyor ve maalesef oyuncular bunu hakemlere atış hali olarak yediriyor. Hakem faul çaldıktan sonra yeni hareket sırasında da faul var ama hakemin ilk temasa faul çaldığını biliyoruz. Biz bu sorunu sezon başından beri söylüyoruz ama hakemler herhalde uyarılmıyor ki, aynı şey artarak devam ediyor.
S.G Atış yapana faul yapmak, faul yapıldıktan sonra atış yapmak (cezası serbest atış olmamalı). İki farklı olgu. Bunu bilip teknolojiyi kullanarak tespit etmek mümkün.
NK: Monitöre gidiyorlar, ama değerlendirmeleri genelde yine de yanlış oluyor.
FS: Hakemler öncelikle basketbolu iyi öğrenmeliler. Çünkü basketbolun kendine özgü dinamikleri var. Pozisyonları doğru yorumlayabilmek için kural bilgisi yanında buna da çok ihtiyaç var. İşin bu kısmı eksik kaldığında verilen bazı kararlar oyunun ruhu ile çelişiyor.
Atış halinin çok kötü kaleme alınmış kitaptaki tarifi şu şekilde;
“Şut, sayı amacıyla sahadan veya serbest atıştan oyuncunun el ya da elleriyle tutması ve daha sonra rakibinin sepetine doğru havaya atmasıdır. Sepet yönelirken devam eden hareket ya da diğer hareketli şutlar, ilerlerken ya da driplingini tamamladığında topu tutan ve sonrasında genelde yukarıya doğru, atış hareketine devam eden oyuncunun bir aksiyonudur.
Atış hali, bir hakemin değerlendirmesine göre oyuncunun, topu rakibinin sepetine doğru hareket ettirmesiyle başlar. “
Düşünün bu tariften basketbolu iyi bilmeyen bir arkadaşın atış hali yorumunu sağlıklı yapabilmesi mümkün mü?
Hal böyle olunca, oyuncular kendilerini durdurmak için yapılan faullü teması süreğen haline getirip, 3 atışa devşirmeye çalışıyorlar ve başarılı da oluyorlar. Konuya acilen el atılıp, doğru yorumla şirazesi kaymış olan bu pozisyonların normal standartlara getirilmesi gerekli.

Genç Dinozorlar:
Bu hafalık da bu kadar…Unutmayın, yaş sadece bir rakam. Basketbol ise ruhumuzun büyümeyen çocuğudur. Hem Dinozor, hem de genç olabilirsiniz!

2 YORUMLAR

  1. Antrenmanda ne olup olmadığını bilemem ama bence g.s maçının kaybedilmesi uzun oyuncu seçiminde yapılan hatadır her fikre saygım var takımın koçunun fikrine ayrı bir saygım var

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi