Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Etkileyici Profil: Göktuğ Baş (Fatih Emre Gezer)

Maalesef takımı bir alt lige geri dönmesine rağmen, bu senenin çıkış yapan oyuncularından biri kesinlikle Göktuğ Baş oldu. Göktuğ bu çıkışı yaparken bizlere pek çok şeyi düşündürdü ve çeşitli konuları realize etmemizi sağladı. Ama bunlardan önce onun bu çıkışını çok daha öncesine dönerek inceleyelim.

İLKER SALMAN VE TEKNİK EKİBİN KATKISI

Göktuğ, çıkış yapması hedeflenen genç oyuncular arasından seçilerek 3 sezon önce TBL’de Samsunspor ile anlaştı. Seçilmesinden bugüne kadar kulüp onun gelişmesine büyük imkan tanıdı. Burada başta koç İlker Salman olmak üzere bütün staffın büyük katkısının altını mutlaka çizmeliyiz. Oyuncu da buna müthiş bir reaksiyon vererek gelişti ve üst seviyede önemli bir oyuncu olabileceğini gösterdi. Birinci sezon onun adına inanılmaz geçmedi ama o ikinci sezona müthiş bir başlangıç yaptı ve sezonun sonuna kadar inanılmaz bir istikrar ile oynadı. Takımının Süper Lig’e çıkmasında büyük bir rol oynarken birden bütün otoriteler tarafından Süper Lig’deki pek çok takıma layık görüldü ve ismi çoğu ile birlikte anıldı. En çok merak edilen nereye gideceği iken Samsun Spor’un ilk açıkladığı transferlerden biri oldu ve bu başarıyı yakaladığı takımında devam etme kararı aldı. Takım onun bu kararına büyük bir saygı gösterdi ve onun yerini gözeterek başta yabancı oyuncular olmak üzere diğer transferleri yaptı. Sezona gerçekten çok etkileyici ve arzulu bir şekilde başladı. Özellikle Darüşşafaka’ya karşı 38 dakikada 27 sayı, 8 ribaund, 4 asist, 2 blok, 1 top çalma ile kariyerinin Süper Lig’deki en iyi oyununu oynadı. Bu maçta adeta yapabilecekleri adına çok önemli bir gösteri yapmıştı.

Göktuğ sezonu 28 dakika, 11.6 sayı, 5,3 ribaund, 2,3 asist ortalamaları ile bitirdi. Maalesef takımı ligin bitmesine uzun bir süre kala yaprak dökümüne uğradı. Önce koç değişimi, daha sonra da takımın yabancı oyuncuları birer birer ayrıldı. Bu süreç Göktuğ’a hiç yaramadı. Böyle bir görüntüde daha fazla sorumluluk alacağı, daha çok top kullanacağı bir ortam düşünülebilir ama öyle olmadı. Göktuğ iyi bir takımın çok önemli bir parçasıydı, yanındakiler eksildikçe, takımın motivasyonu düştükçe, onun da performansı aşağıya doğru gitti. Özellikle onun pozisyonundaki oyuncular gerçekten bir yapının ihtiyacını duyar. Adeta bizlere bir oyuncunun kendini ifade edebilmesi için takımın olgusunun ne kadar önemli olduğunu ispat etti.

DAHA ÇABUK AYAKLAR İÇİN ÇALIŞMALI

Teknik olarak pozisyonu için çok iyi bir fiziksel duruma sahip olduğunu düşünüyorum. Fiziksel durumunu ikiye ayırabiliriz. Büyük bir üç numara olması zaman zaman kısa beşlerde dört numara olarak kullanılma imkânı verirken, bunun dışında da adam değişme savunmalarındaki kombine uygulamalarda avantaj yaratmayı sağlayabiliyor. Fiziksel olarak mutlaka daha çabuk ayaklar için çalışmalı. Bu konuda hamle yapabilmek söylendiği kadar kolay değil fakat, hamlesinin başarılı olması durumunda sıkça kullanılan adam değişme savunmalarında aranan isim olacaktır. Onun bir üst sınıf oyuncu olmasının birinci anahtarını burada görüyorum. İkinci anahtarı tabii ki şutu. Bunu görmek için çok büyük bir gözlemci olmaya gerek yok. Yüzde otuzlar civarında gördüğüm gerçek şut yüzdesi bu sezon takım olgusu sebebiyle oldukça etkilendi ve matematiksel olarak geriledi. Burada tek etken sadece takım olgusu değildi. Ligin yapısı ve buradaki basketbol anlayışının ve ritminin farklı olması da bunu etkiledi. Her ne olursa olsun bence bu konuya daha hazırlıklı olmalıydı. Otuz dakika sahada kalıp bir üçlük denemesi bile olmadığı maçlar oldu. Bundan sonraki durağı neresi olur bilmiyorum ama kadrosu daha güçlü bir takım içerisinde olursa aynı şut özgürlüğünü orada bulamayacaktır. Bu noktada daha büyük bir sınavın içerisinde olacağı kesin. Bu iki konu onun bir sonraki adımının belirleyici ana etkenleri.

TOPSUZ OYUNU VE RİBAUND YETNEĞİ İYİ

Göktuğ, pek çok parametrede takımına büyük katkı yapabilme yeteneğine sahip bir oyuncu. Çok iyi bir koşucu, açık saha oyunu ve bitiriciliği çok etkili. Hızlı hücum oynayabilen bir takımda gerçekten çok önemli bir silah olacaktır. Topsuz oyunu ve ribauund yeteneği bence çok iyi. Takım dağılmadan önce işçilik kısmında gerçekten çok etkileyici bir rol alıyordu. Burada herkese neler yapabileceğini gösterdi. Sadece bundan sonra bu konularda daha istikrarlı olmasını bekliyorum. Nasıl diğer teknik faktörlerin takım olgusu tarafından etkilendiğini yazdıysam, bunların da bir bu kadar bağımsız olduğunu düşünüyorum.

Fiziksel temas ile oynamayı seven takımına motivasyon olarak da katkıda bulunan bir oyuncu. Bu özelliği daha iyi yerlere gelmesini arzu ettiğimiz Göktuğ’a yardımcı olacaktır.

SIRTI DÖNÜK OYUNUNU GELİŞTİRDİ

Bunların dışında sırtı dönük oyununu çok geliştirdiğini düşünüyorum. Burada bitiriciliği yönünde daha çok çalışarak takımına çok önemli bir hücum opsiyonu sunacaktır. Saha görüşü ve top paylaşımının iyi olduğunu düşünüyorum. Bütün bu noktalarda önemli açıklara sahip. Bunları geliştirme yönünde yapacağı her hamle onu bir üst noktaya çıkaracaktır.

Görüntüsü ile kesinlikle bulunduğu yerin çok daha üstünü hayal ettiriyor. Bu 3 sezon kazandığı tecrübeyi hiçbir şeyden etkilenmeden en iyi şekilde kullanacağını düşünüyorum. Buradaki en büyük sınavı adaptasyonu olacaktır. Yeni rolünü gitmek istediği yolla ne kadar kesiştirme kuvvetinde ve ısrarında olursa o kadar başarılı olacaktır. Açıkçası inatçı olmalı, hem de çok inatçı.

Teknik becerisi ve profili kesinlikle çok farklı olmasına rağmen saha içerisinde kimsenin yapmadıklarını yaparak fark yaratan Erkan Yılmaz belki onun için güzel bir örnek olabilir. Enerji doğru kullanımla sahada teoriğin dışında farklar yaratabiliyor. Fiziksel üstünlük, mücadele ve enerji takımların ateşini yakan çok önemli bir kuvvete dönüşebiliyor. Umarım Göktuğ bütün herkesin ihtiyacı olan bu noktada fark yaratır ve profilinin gerçek ihtiyaçlarında önemli bir rol model olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi