İzleyenler oyununun kurallar çerçevesinde olabildiğinde sert oynanmasını sever. Sahadaki agresiflik derecesi artıkça, basketbolun müşterisi artar.
Buna karşın hakemler kendilerine güvenmiyorlarsa sertlik derecesini aşağı çeker, Türk Telekom-Büyükçekmece maçında olduğu gibi her temasa faul çalarlar. Oyuncular da hakemleri anlayınca en ufak temasları abartıp faul çalınmasını sağlar ve maç serbest atış yarışmasına dönüşür…
Bu maçın sonunda iki tarafın da hakem yönetiminden mutlu olması mümkün değildi ama demoklesin kılıcı gibi kafalarının üzerinde sallanan ağır cezalar nedeniyle kimse ağzını açmadı.
***
Karşıyaka-Gaziantep BGL maçındaki aşağıdaki pozisyonu izlemenizi rica ediyoruz…
Verilen kararı anlayabildiniz mi? Büyük olasılıkla hayır… Hakemin işareti top taşıma… Bunun için topun elin altına girmesi ve topun elinde kısa bir süre de olsa kalması gerekir… Böyle bir şey yok… Çok yıllar önce kurallarda olmamasına karşın bazı hakemler “boy stepsi” diye bir şey uydurmuştu. Acaba bu kararı veren hakem, boy stepsi devrine yetişmiş ve çok yaşlı da biz mi farkedemiyoruz?
Oyuncu durumu çözemiyor… Koçuna bakıyor ne olduğunu anlayabilmek için…
Sonuç olarak… Oyunun gelişmesi için, doğru basketbol oynanması için gerçekten hakem eğitimi şart.. .
Hakemlerin bilgisizlikleri veya cesaretsizlikleri nedeniyle oyun bilinmeyen bir yere giderse buna oyuncunun, koçun yapabileceği bir şey de yok… Sahanın kenarına “Hakem Faul Çalabülü, Steps çalabülü” tabelası koysanız ne çare…
Süper bir ironi olmuş, basketbolumuzun gelişmesi için hakemlerin performans ve kalitelerinin de üst düzeyde olması gerek de azınlık harici kimsenin umurunda değil maalesef…
Tofaş Galasaray maçı hakemi formsuz serdar ünlü maçı orta sahadan idare etti hiç pota taraflarına geçmeden sözüm ona maç yönetti.