Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Mehmet Can Öztürk’ün anısına (Murat ÖZYER)

Hepimizin içini dağlayan erken bir veda daha Mehmet Can koçtan geldi.

2016-2017 sezonunda Canik Belediyespor Kadın Basketbol takımının Baş Antrenörü Mehmet Can Öztürk, takımının hazırlık maçı sırasında rahatsızlandıktan sonra tıbbi müdahaleler yapıldı. Yedi gün boyunca verdiği yaşam savaşı sonunda 17 Ekim’de aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ailesine, yakınlarına, kulübüne ve tüm basketbol camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim.

Özlük Hakları

Koç Öztürk’ün tüm özlük hakları ile ilgili konuların kulübü Canik Belediyespor, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği( TÜBAD) tarafından yerine eksiz getirileceğine adım gibi eminim. Bu sebeple şimdiden hepsine minnettarım.

İddaa Geliri

Mehmet Can koçun rahatsızlığı ile beraber İddaa’nın basketbol “Süper Lig” takımlarına hazırlık dönemindeki maçlarla sağladığı gelir ve bu konuyla ilgili TBF’nin yönetmelikleri gündeme sıkça geldi. Herhalde gelmeye de devam edecek; TÜBAD ve Profesyonel Oyuncular Birliği fikirlerini kamuoyu ve yeni TBF yönetimi ile paylaşacaktır.

Anma

Bu arada basketbol camiası içinde; 2016-2017 sezonu Bilyoner.com Kadınlar Süper Basketbol Ligi’ne “Mehmet Can Öztürk Sezonu“ adının verilme önerisi konuşulmaya başlandı ve son olarak da Canik Belediyespor bu konuda TBF’ye yazılı başvuru yaptığını sosyal medyada okuduk. Çok iyi niyetle ama az düşünülerek, üzerinde tartışılmadan ortaya atılan bir fikir olduğunu düşünüyorum.

Kimseyi kırmak istemiyorum, ben de fikrimi paylaşmak istiyorum.

Neden mi?

Anadolu’dan yetişerek Süper Ligde Baş Antrenör olmuş bir emekçi, basketbol sahasında görevini yaparken geçirdiği rahatsızlıktan dolayı aramızdan oldukça erken ayrıldığını unutmayıp, böyle bir basketbol antrenörüne daha fazlasını vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu tip kararların sürdürebilir olması için geniş bir grup tarafından karara bağlanarak, kriterleri ile beraber yazılı hale getirmesi gerektiğine inanıyorum. Böylelikle hem yapılan işin, hem de yapanın değeri artacaktır.

Nasıl mı?

2 farklı önerim var:

  1. Basketbol antrenörlerinin özellikle özlük hakları ile ilgili çok sıkıntıları var. Koçlar bunları sadece düzenin dışına çıktıkları zaman ( yani işleri olmadığı dönemlerde ) gündeme getirip enerji harcıyorlar.

Bir de antrenörlerin, Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) var. TÜBAD’ın kuruluş evrelerinde büyük emekler sarf eden efsane antrenörlerimizden oluşan bir yönetim kurulu var. Ellerinden gelenin en iyisini bugüne kadar yapmaya çalıştılar. En büyük sıkıntıları temsil ettikleri derneklerinin başında “Türkiye” yazmasına rağmen ülkedeki tüm basketbol antrenörlerini tam olarak temsil edemiyorlar. Çünkü sadece 1.200 civarı üyeleri var. Aktif üye sayısını arttırmak için artık etkin bir çözüm bulunması gerekiyor.

Antrenörlerin “Özlük hakları”nı geliştirilmesi ve TBF yönetmelikleriyle sigorta/garanti altına alınması için 26 Ekim’deki Federasyon Başkanlığı seçimi sonrası önemli bir süreç başlayacak. TÜBAD ve tüm antrenörlerin bu süreci doğru kullanması herkesin avantajına olacaktır.

Çok uzattım galiba; birinci önerim şu;

TÜBAD, antrenörler için en acil ihtiyaç görülen konulardan bir yönetmelik paketi hazırlar , sonra da TBF’nin bu paketi, Antrenör Yönergesinin içine koymasını sağlar. Bu paketteki kuralların tamamına veya bir tanesine “Mehmet Can Öztürk” kuralları/kuralı ismi verilir (Bosman Kuralı gibi).

  1. Diğer önerim de; aramızdan ayrılan basketbol antrenörlerinin adına ödül organizasyonu yapmak.

Burada iş yine TÜBAD’a düşüyor bence. Oluşturacağı bir komisyon ile belirlenecek kriterlere sahip basketbol

antrenörlerin adına liglerde ödül organizasyonu yapmalılar. Bu sezon Mehmet Can Öztürk ile beraber, Armağan Asena, Aydan Siyavuş ve Mustafa Erkoç gibi adını burada sayamadığım üst düzey antrenörlerin adlarına ödül organizasyonu başlatılması çok güzel olur. Kurulacak komisyon bu organizasyonu güçlü kılacak ve sürekliliği sağlayacaktır. Mesela; en çok gelişme gösteren kadın oyuncuya “ Mehmet Can Öztürk Ödülü” gibi… (Ana fikri veren Hayri Pekergin’e katkısı için teşekkür ederim).

Bu vesile ile antrenörlük mesleğinin gelişmesi için emek vermiş ve aramızdan ayrılmış tüm antrenörleri saygı ile anıyorum.

(20-10-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi