Pazar, Eylül 8, 2024
spot_img

Olimpiyat Güç Sıralaması (Yasin Yıldırım)

- Reklam-

Olimpiyatların başlamasına çok az kalmışken büyük turnuvaların klasiği olarak güç sıralaması yapmak istedim. Tüm zamanların en kuvvetli organizasyonu diyebiliriz bu turnuvaya çünkü 8-9 çok iyi takım var. ABD tarihinin isim olarak en iyi kadrosuyla geldi ama hazırlık dönemi gösterdi ki 92 Dream Team kadar yenilmez bir kadro görüntüsü vermediler.
Yeni format artılarıyla ve eksileriyle farklı bir deneyim olacak. Rakip seçme gibi olimpiyat etiğine hiç yakışmayan uygulamanın önüne geçilecek yeni sistemde. Ama grupların sadece 4 takımlı olması da bir kötü gün geçiren takımın elenmesine dahi yol açabilir. A grubu bir basketbol organizasyonunda aynı gruba düşmüş en iyi 4 takıma sahip olabilir. Her sayının bile öneminin olduğu yeni sistemde A grubunu takip etmek büyük keyif verecek. Turnuvada madalyaya giden yol dışında kalan takımlar maç yapmayacak ve evlerine dönecek bu yüzden atılan her sayının önemi olacak.
İşte Olimpiyatlardaki güç sıralaması:

12-Japonya
Asya takımları genelde olimpiyat turnuvalarının en zayıf takımı olur. Bu Japonya takımı da pek farklı olmayacak gibi. Aslında son yıllarda yükselişte bir yerel lige sahipler ve kendilerine has bir oyun tarzları var. Yıldızları Hachimura kadroda ve sürpriz yapabilmek için elinden geleni yapacaktır ama galibiyet almaları pek olası gözükmüyor. Yüksek sayılı keyifli maçlar oynayacaklarını söylemek ise şaşırtıcı olmaz.

11-Porto Riko
Olimpiyat elemelerinin en büyük sürprizine evinde imza atan Porto Riko kısıtlı ama inançlı bir kadroyla burada. Çılgın guard Jose Alvarado önderliğinde sürpriz arayacaklar ve bir avantajları var gruplarında aslında kendilerine çok yakın bir takım olan Güney Sudan var. Bu iki takımın aralarında oynayacağı maç bir takımı çeyrek finale yollayabilir.

10-Güney Sudan
Kurulalı çok az olmasına rağmen önce Dünya Şampiyonasında boy gösterdiler şimdi de Olimpiyatlardalar. Royal Ivey’nin koçluğunda ve federasyon başkanı Luol Deng’in asistan koç olarak sahaya çıktığı Güney Sudan geri adım atmamasıyla şimdiden büyük bir hayran kitlesi kazandı. ABD’ye karşı oynadıkları hazırlık maçında ise neler yapabileceklerini gösterdiler. Obradovic’in yeni yıldızı Carlik Jones bizlere yine nasıl bir saha içi lideri olduğunu gösterecektir.

9-Brezilya
Garip bir şekilde resmi hazırlık maçı oynamadan turnuvaya geliyorlar. Hala Huertas takımın lideri ve ciddi süreler alıyor. Neto-Yago Santos gibi ilginç guardlara ve Bruno Caboclo gibi bir deve sahipler. Japonya’yı yenerek kendilerini üst tura atmak isteyeceklerdir. Tüm turnuvada en düşük tempoyla oynayan takım olabilirler bakalım bu onları nereye taşıyacak?

8-Yunanistan
Giannis olimpiyat bayrağını taşıdıktan sonra çok daha zorlu bir görev için sahaya çıkacak. Korkunç bir gruptalar ve açıkçası hazırlık dönemini pek iyi geçirmediler. Giannis’in oynadığı basketbol uluslararası basketbola ne kadar uygun orası da tartışılır. Gruptan çıkmaları açıkçası beni çok şaşırtır ama burası Yunanistan.


7-
Son Avrupa şampiyonunu 7. sıraya yazacaksın deseler hadi canım derdim ama böyle olması gerekti. İspanya isim olarak biraz eski günlerinden uzak ama takım oyunu gibi etkenlerle başarılı olmaya çalışacak. Özellikle Aldama’nın fark yaratabileceği bir kadro çok zor A grubunda bir şekilde adını çeyrek finale yazdırıp sonrasında günlük performansların peşine düşecek.


6-
Son Dünya Şampiyonasında favorilerden biri dediğimde eleştirilmiştim ama ben de şampiyon olmalarına pek ihtimal vermiyordum. Wagner kardeşler ile “Uluslararası Schröder” bir madalya daha almak istiyor. ABD ile oynadıkları hazırlık maçında ne kadar iyi bir takım olduklarını gösterdiler. Eğer aynı ritmi yine yakalarlarsa madalya onlar için imkansız değil. Almanya-ABD finali ise açıkçası beni çok heyecanlandırır.


5-Avustralya
Kendine has tarzı ve NBA oyuncularıyla süslü geniş kadrosuyla Avustralya her turnuvaya favori adayı olarak gelip bir türlü o beklenen başarıyı yakalayamıyor. Yine etkileyici bir kadroları var ve unutmayın ki FIBA, dünyanın en tehlikeli silahlarından biri. Zor grupta bir şekilde kendilerini çeyrek finale atıp bir nebze kolaylaşan yolla madalyaya gidebilirler. Grup maçları onlar için çok önemli olacak.


4-Sırbistan
Kadrolarının eskisi gibi haşmetli olmadığını düşünüyorum ama at yarışına meraklı genç bir adam onları bu sıralara yükseltiyor. Evet Nikola Jokic kadroda ve hiç olmadığı kadar formda. Pesiç’in son turnuvası olması kuvvetle muhtemel ve son bir şarkı söylemek isteyecektir. Bogdan Bogdanovic’in kafasını sallamasını izlemek için ekran başında olacağız.


3-Fransa
Hava atışı yapılıyor ve Fransız oyuncular birbirlerine bakıp gülüyor çünkü kimin çıkacağı belli değil. Gobert ve Wembenyama’ya aynı anda sahip olmak pek fazla kişinin hayal edebileceği bir durum değildi. 2.23’lük Wemby’nin aslında 2 numara fundamentaline sahip olması da apayrı bir olay. Guardları çok kısıtlı olsa da Fransa evsahibi avantajıyla madalyaya yürüyebilir. Olası bir Fransa-ABD finalinde Wemby ile tüm ‘nın çarpışmasını izlemek biz taraftarların en büyük hayali olabilir.


2-
Diğer NBA takımı Kanada da şimdiye kadar oluşturduğu en iyi kadroyla burada. Jamal Murray bu sefer sağlıklı ve takımın onun gibi sakin bir lidere ihtiyacı vardı. Pota altında hala istedikleri kadar etkileyici değiller ama birbiriyle oynamayı bilen bir takım var ellerinde. Herhangi bir takımdan çekindiklerini sanmıyorum ve turnuvanın en büyük yıldızlarından biri SGA’ya sahipler. Grupta lider olup yolu kolaylaştırmak onlar için şu an en önemli konu başlığı olabilir. Madalyanın en büyük adaylarından biriler şampiyonluk da neden olmasın.


1-ABD
92 Olimpiyatları sonrası beklenen rüya takım ilk kez bir arada. Getirebilecekleri en iyi kadroyu getirdiler hem de en iyi koç ekibiyle. Fakat bir sorun var o da bu takımın hiç birlikte oynamamış olması. Lebron ve Curry gibi iki doğal lidere sahipler ama saha içinde en iyi oyuncular Davis ve Edwards gibi gözüktü. Booker, Tatum ve Haliburton’dan hazırlık döneminde hiç katkı alamazlarken Durant henüz sahaya bile çıkmadı. Kağıt üstünde en az 92 Dream Team kadar iyiler ama sahada iki kez ucuz kurtulmuş ve takım olamamış bir görüntü çizdiler. 5’li yapılan değişiklikler ve Embiid’in korkunç performansı şu ana kadar takımı geriye çeken faktörler oldu. Yenilgisiz şampiyon olmaları en olağan sonuç ama işleri hiç kolay olmayacak.

- Reklam-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,207TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi