Geçtiğimiz sezonu Perasovic yönetiminde beklenilen performansın üstünde geçiren ve Euroleague‘de Final Four’a kalma başarısı gösteren Laboral, bu sene de eldeki bütçeyi verimli kullanarak basketbolseverlerin takdirini kazanma peşinde. Laboral önümüzdeki sezona son iki yıldır Bilbao’nun başında yer alan Sito Alonso ile başlayacak. Takımdan ayrılan Bourousis, Darius Adams, Mike James ve Davis Bertans gibi takım iskeletini oluşturan oyuncuların yerini Andrea Bargnani, Johannes Voigtmann, Shane Larkin ve Rodrigue Beaubois ile dolduran Laboral’in bu sezon nasıl bir felsefe ile sahada yer alabileceğini ve bütçe/performans oranında hata paylarının nasıl bu kadar düşük olduğunu ele almaya çalışacağız.
Sergio Scariolo ve Marco Crespi ile geçen iki kötü sezonun ardından geçtiğimiz sezon Laboral’in tekrar eski görüntüsüne kavuştuğunu gördük. Laboral’in bu kadar sistemli ve elindeki imkanlar ölçüsünde hep yukarıyı hedeflemesinin arkasındaki en önemli isim; takımın menajeri Jose Querejeta. Öyle ki; bu sene Euroleague’in en iyi yöneticisi seçilmesinden de bu çıkarımı yapmak mümkün. Öncelikle Laboral önemli bir oyuncu ağına sahip. Örneğin; şu an Barcelona kadrosunda olan Pau Ribas’ı 2009 yılında herkesten önce görüp alabiliyorlar. Ya da Spurs’ün üstün araştırma başarısı sonucunda Macaristan’dan draft ettiği Adam Hanga’yı iki sene önce kadrolarına katıp geleceğe yatırım yapabiliyorlar. Keza şu anda NBA ve Avrupa’da yüksek bütçelerle mücadele eden takımlara oyuncu servis etme konusunda da önemli meziyetleri var. Bu başarıda oyuncu tercihleri kadar koç tercihleri ve benimsenen oyun anlayışının da ciddi bir payı olduğunu da unutmamak gerekiyor.
ATAK IVANOVIC İLE BAŞLADI
Dusko Ivanovic’in kurduğu sistem Laboral’in Avrupa’da söz sahibi olmasında kilit rol oynadı. Ne var ki; onun ayrılığı sonrasında da koçların iyi adaptasyon gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle Ivanovic’in bıraktığı sene Zan Tabak’ın Omar Cook – Maciej Lampe ikili oyunlarını odak merkezine alıp Euroleague normal sezonunda elenmesi beklenen takımı çeyrek finale taşıması önemliydi. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Scariolo ve Crespi ile geçen kötü dönemler sonunda Perasovic’in tekrar zirveye çıkardığı Laboral bu sezon yoluna Sito Alonso ile devam edecek. Peki Sito Alonso nasıl bir koç? Nasıl bir felsefeye sahip?
OYUNCULARINA ÖZGÜRLÜK TANIYAN KOÇ: ALONSO
Sito Alonso geçtiğimiz iki yılı Bilbao’da geçirdi ve kariyeri açısından en ciddi tecrübeyi burada yaşadı. 2014 Dünya Şampiyonası’nda İspanya Milli Takımı’nda yardımcı antrenörlük görevini yaptıktan sonra Bilbao’nun başına geçen Sito Alonso oyuncularını saha içerisinde rahat bırakan bir koç. Burada geçirdiği iki sene içinde takımın veteranları Raul Lopez ve Alex Mumbru’nun yanına genç oyuncuları ekleyip onların performanslarını yukarı çektiğini gördük. Bunun en büyük örneği de Barcelona’dan aldıkları Marko Todorovic. Bununla beraber Dejan Todorovic, Dairis Bertans ve Clevin Hannah gibi gençlerin takımda ciddi bir rol aldığını söylemek gerekiyor. Şut atmaktan çekinmeyen bir takım yaratan Alonso, hücumda alçak post oyunlarına büyük bir önem veriyor. Alex Mumbru ile sahanın sağ tarafından, diğer uzun oyuncularla da oyunun sol tarafından alçak post oyunlarına öncelik veren Alonso çift guard ile de sahada kalmayı oldukça seviyor. Ayrıca Itoudis’in de sık sık kullandığı üç oyun kurucu ile sahada kaldığı maçları da gördüğümüzü söyleyebilirim. (Hannah – Bertans – Dejan Todorovic) Hücumda klasik 1-5 ikili oyunlarından ziyade topsuz kısaların çembere kat edişi ve ikili oyundan sonra içeri devrilen 5 numara ile içerideki 4 numaranın yay gerisine açıldığı oyunları görmekteyiz. Bu tarz oyunlara bir nevi piston oyunları da diyebiliriz. (5 içeri, 4 dışarı) Bu oyunları ile rakiplere ciddi hasar verebildiklerini tüm sezon boyunca izledik.
Gelelim Laboral macerasına. Öncelikle Laboral’in giden oyuncuları ile gelen oyuncularını kıyas içerisine sokarsak bazı benzerlikler mevcut. Kariyeri inişe geçen bir oyuncu olan Bourousis’in çıkış yapması ve yine kariyeri inişe geçen bir oyuncu olan Bargnani’nin benzer meziyetlere sahip olması Laboral için yine denenebilir bir hamle olarak öne çıkıyor. Keza Sito Alonso’nun Bilbao’da Alex Mumbru’ya özgürlük verdiğini de göz önüne alırsak Bargnani’ye benzer bir uygulama yapılabilir. Bununla beraber yukarıda bahsettiğimiz piston oyunlarında Axel Hervelle’i kullanan Alonso burada da Bargnani ile bu oyunları iyi işleyebilir. Laboral’de sahip olduğu kısa rotasyonu ile hem atmaktan çekinmeyen oyun yapısını hem de atletik ve hızlı kısalarının çembere topsuz katlarını da sıkça izleyeceğimizi düşünüyorum.
LABORAL DEĞER KAZANDIRDI
Avrupa basketbolunda son yıllarda delici kısaların değerinin arttığı göz önüne alındığında Mike James ve Darius Adams gibi isimler büyük sıçramalar yaptı. Özellikle Mike James’in İtalya 3.Ligi – Yunanistan Ligi – Euroleague basamaklarını hızlı çıkışı göz önüne alındığında Avrupa’daki atletizm açığı; ortalama oyuncuların dahi iyi kontratlar almalarını sağladı.
Burada Laboral bu kaybettiği iki oyuncusuna benzer evsafta Rodrigue Beaubois – Shane Larkin ikilisini kadroya katarak sahip olduğu yapıyı korumaya çalıştı. Beaubois’in daha çok penetre ve atletizm gücü ile birlikte Larkin’in şut ve oyun temposunu ayarlayan bir yapıda olabileceğini öngörebiliriz. Tabii burada Laboral için belki de en büyük kayıp Davis Bertans’ın takımdan ayrılışı. Hem 3 numarada hem de 4 numarada oynayabilen ve eşleşme bozan bir oyuncu olan Bertans, Laboral için büyük bir kayıp. Bununla beraber Hanga’nın Barcelona’ya transferi iptal olsa da takımda kalıp kalmayacağı önemli bir soru işareti. Bertans’ı kaybeden Laboral için takımın savunma ve hücum arasında geçiş yapmasını sağlayan yani tutkalı olan Hanga’yı takımda tutması çok kritik olacak.
Yukarıda Alonso’nun Todorovic üzerindeki etkisinden bahsettik. Bu sene benzer bir etkiyi de Alman pivot Johannes Voigtmann üzerinde yapabilir. Pasör meziyetleri ile beraber Alonso’nun kullandığı alçak post oyunlarındaki etkili oyunu ve şut atabilmesi önemli güç çarpanı olacaktır. Ayrıca Sito Alonso’nun geçen sene zaman zaman denediği 1-3-1 alan savunmasının uygulanmasında da kritik bir rolü olacağı kesin. Çünkü hem arkadaki 1’in atletik bir oyuncu olması hem de ortadaki pivotun alan kapatıp savunmayı daha etkili hale getirmesinde ciddi bir rolü olacaktır.
Özetle; Laboral kaybettiği oyuncuların yerini doldururken yine parlatmaya yönelik hamleler yaptı. Bargnani için tıpkı daha önce kariyerleri inişe geçen Lampe, Nocioni ve Bourosis’i aldıkları gibi bir yol izlerken Larkin ve Voigtmann gibi riskleri de alarak yola çıktıklarını görüyoruz. Ancak handikap gibi görülen bu hamleler, konu Laboral olunca ters tepebiliyor. Çünkü Laboral bu tarz oyuncular için en optimum ortamı yaratan bir kulüp ve bu sene onları izlemek yine keyifli olacaktır.
(25-08-2016)