Pazar, Aralık 15, 2024
spot_img

Altyapı Milli Takımları…

- Reklam-

Genç Dinozor kimdir? Basketbol ruhu genç ve enerjik olan, dinozor misali tecrübeli spor insanlarıdır.

Kadroda kimler var? , Haydar Kemal Ateş, Cem Gökçe, Selam Gökçe, Fatih Söylemezoğlu ve zaman zaman “Genç Dinozor” konukları.

Amacı nedir?

Türk Basketbol Kamuoyuna ve özellikle veli, oyuncu, antrenör, yönetici ve tüm “Genç Öz kaynak” gruplarına gündemde ait basketbolun saha içi ve saha dışı olaylarını farklı ve geliştirici bakış açısıyla değerlendirmek ve basketbol kamuoyuna farklı düşünce pencereleri açmak.

Genç Dinozorlar olarak bu hafta altyapıları daha iyi bir yapıya kavuşturmak için ne yapmak gerekir dedik ve konu ile ilgili 4 soruya cevap aradık;

FEDERASYON KENDİ YÖNERGESİNİ UYGULAMIYOR
1- Niçin TBF Milli Takım antrenörlerini belirlerken kendi yazdıkları talimatlara uymuyor? Yönergeye göre A Kategorisi antrenörler milli takımları çalıştırabilecekken, bu şartın aranmadığını görüyoruz.

Selam Gökçe: Evet kendi koydukları talimatlara uyumuyorlar. Ben iki açıdan bakıyorum:

A) Kurallara uymuyorlar. Zorla da olsa uyacaklar.
B) Altyapılarda bütün ülkede B ve C lisansı yeterliyken Milli Takımlarda neden olmasın. Bence A lisansı kuralı değişmeli.

Necip Kapanlı: TBF koyduğu yönetmelikleri koyuyor ama uygulamıyor. Tahkim’de kazanan ama görev verilmeyen Erşan Kartal konusu da böyle, “Ben olduğum sürece Erşan hakemlik yapamaz.” inatlaşması… Yani “yönergeleri ben istersem uygularım ama diğer herkes uygulama zorunda.” Öte yandan A Kademeye geçmek için kursların takvimleri de antrenörlere yardımcı olamıyor. Belki de B Lisansının alanı genişletilmeli.

UYGULAMAYACAKSAN KALDIR
Haydar Ateş: Kendi koyduğun talimatlara uymazsan, o zaman başkalarının da uymasını bekleyemezsin. Madem uymayacaksın, o zaman o maddeyi talimatlardan kaldırman gerekli.

Cem Gökçe: Ülkenin hiçbir kademesinde liyakata önem verilmiyor. Dolayısı ile Milli Takımlar için de kurallara uyulmasını beklememek lazım. Her şey aynı federasyon seçimlerinde de olduğu gibi emirle yerine getiriliyor.

Fatih Söylemezoğlu: Aslında bunun cevabını vermesi gereken kişiler, bu kararı alanlar olmalı. Sorunun cevabından önce bu durumda mağdur olan güruhun sesini çıkarıp, TBF’nin diğer kurullarının bu hatanın düzeltilmesi için harekete geçirmeye çalışması lazım. Maalesef adamsendecilik ve hak arama anlayışı kaybolduğu için düzen bu şekilde devam ediyor.

2- Alt yapı Milli Takım organizasyonunda kalıcı bir yapı nasıl kurulmalı? İdari ve Teknik olarak alt yapı Milli Takımları programı nasıl olmalı?

Selam Gökçe: Esas olan amaç ve buna bağlı olarak da oyuncu seçimi.

YARININ A MİLLİ TAKIMININ OYUNCULARI SEÇİLİYOR
Amaç günlük başarılardan çok A takıma yönelik oyuncu/yetenek bulmak önemli olmalıdır. Sadece bir kişinin seçmesine karşıyım. Bir heyetin seçmesi lazım ve bu heyetin başında örneğin , Cem Gökçe gibi tecrübesi olan ve ileriyi görebilen kişiler olmalı. Seçen kişilerin bilmesi gereken şey, bu günün altyapı Milli Takımını değil, yarının ını seçtiklerinin farkında olmaları.

A MİLLİ TAKIM KOÇUNA 35 BİN EURO VERİYORSAN…
Necip Kapanlı: A Milli takım antrenörüne 35.000 EU aylık veriyorsan, ona altyapı ile ilgili sorumluluklar da vermeli, geleceğin projelendirilmesi konusunda mesaisini istemelisin.

A Milli Takım antrenörleri arasında sadece Orhun Ene A Milli Takım dışında, altyapı projesi konusunda çalışmalar yapıyordu, ömrü yetmedi.

Haydar Ateş: Milli Takım oyuncu seçimleri için öncelikle bölgelere sorumlu antrenör ve yöneticiler tayin edilip, onların oluşturduğu bölge karmalarına maçlar yaptırılıp şampiyonası dışında kalan takımların oyuncuları da sistem içine alınmış olur.

ANTRENÖRLER MADDİ OLARAK TATMİN EDİLMELİ
Cem Gökçe: Alt yapıda uzun süredir sorumlu olan kişi beklentileri karşılayamadığı halde orada göreve devam ediyorsa burada bir yanlış var demektir. İkincisi Federasyon Yönetim Kurulundan birisinin alt yapılardan sorumlu üye olmaması, dolayısı ile yönetim tarafından buranın denetlenmiyor olması da yanlış. Buraya atanan antrenörlerin kalıcı olması ve kendilerini güvende hissetmeleri lazım. Başka işler yapmamaları için ekonomik olarak tatmin edilmeli ve ciddi bir sözleşmeleri olması lazım. Ancak bu takdirde oyuncu seçiminde kendilerine yapılabilecek baskılara karşı koya bilirler. Organizasyon bu şekilde olduğu takdirde kalıcı olur, aynı zamanda hesabı da birisinden sorabilirsin.

Fatih Söylemezoğlu: Öncelikle insan kaynağı anlamında ülke basketbolunda bu işleri yapabilecek çok sayıda yetkin antrenör var. Dolayısı ile burada sıkıntı olmadığına göre yapılacak iş kuralları koyup, onlara uymakta ve denetlemekte saklı. İşe alt yapının yöneticisini belirleyerek başlayıp, yukarıdan aşağıya kalıcı bir piramit oluşturmak gerek. Sonrasında oluşturulacak bir teknik kurul ile ülke basketbol stratejisinin ne olması gerektiğine karar verip bunu hayata geçirmek lazım.

3- Alt yapı Milli Takımı baş antrenör ve yardımcıları seçilirken kriterler neler olmalı?

TORBA DELİK
Selam Gökçe: Maalesef elimizde boş ve büyük bir torba var (ülke basketbolu) bizler de elmalarla, portakallarla torbayı doldurmaya çalışıyoruz. Ama torbanın dibi delik. Neresinden tutsan elinde kalan bir TBF var.

Kriterlerin başında basketbol bilgisi dışında kültürel durumların da değerlendirilmesi gelmeli. Kitap ve çeşitli dallarda yayınlar okuyan, araştırıcı özellik de, felsefe ve hayat görüşü olan kişiler seçilmeli. Kısaca donanımlı antrenörlere görev verilmeli.

Necip Kapanlı: Alt yapı Milli Takım antrenörleri genelde kulüp takımlarında çalıştıklarının dışındaki kategorilerde milli takıma atanabiliyorlar. Yani o yaş grubundaki oyuncuları çok iyi tanımıyorlar ve kadroları asistan koçlar kuruyor. Bunu doğru bulmuyorum.

Haydar Ateş: Yönetim Kurulunda sorumlu bir üye olmalı. Alt yapı koordinatörünün tecrübeli bir A Takım antrenörü olması gerektiğine inanıyorum. Yaş katagorileri arasında geçişi doğru yapacak bir tecrübeye sahip olmalı. Onun altındakilerde liyakatle alt yapıda başarılı olmuş antrenörlerden seçilmeli.

YETKİ DAĞITILMALI
Cem Gökçe: Tek adam rejimine karşı olduğum için, yetki dağıtılmalı. Böyle olunca da ortaya bazı isimler çıkıyor. Bunların başında da Cem Akdağ geliyor. Antrenörlerin kalıcı ve güvende olmaları gerekiyor. Bunların yanında oyuncu seçim havuzunu ve kalitesini artıramazsanız dar havuzdan kısıı seçim yapılır. İsrail altyapı Milli Takımını izlerken Pini Gershon’un (Maccabi’nin eski koçu) kenarda olması dikkatimi çekti. Tüm kategorilerde kenardaydı. Benzer bir uygulama yapılabilir. Bunun yanında biz de yapılan bir diğer yanlış ise, oyunculuğu bırakanların her hangi bir tecrübe edinmeden Süper Lig takımlarında görev alması.

Fatih Söylemezoğlu: Öncelikle bu yapının başına Cem Gökçe’nin verdiği örnekteki gibi (Pini Gerson) tecrübeli birisinin konulması gerek. Altında çalışan baş antrenörler liyakat sahibi ve çalıştığı katagoride çeşitli başarılar elde etmiş insanlardan oluşturulmalı. Özellikle yardımcı antrenörler için kulüplerinde çalıştıkları süre içerisinde basketbola katkıları oranında (oyuncu yetiştirme, ilinde başarı, bölgesel başarı, ülke genelinde başarı) gibi bir puantaja tabii tutularak atamalar kişilerin insiyatifinden çıkarılarak çalışmanın teşvik edildiği bir sisteme geçmek gerekir.

4- Alt yapı Milli Takımları için belirlenecek teknik sistemin (çalışma ve oyun düzeni) tüm ülkeye yayılması nasıl sağlanmalı?

Selam Gökçe: En tepedeki heyet bu sistemi kurgulayacak ve uygulanmasını takip edecek. Vizyoner olacak ve güncel basketbolu biliyor olacak. Hâlâ bir ülke basketbol ekolümüz gelişemedi. Ülke insanına uygun, çağdaş basketbolun ana notalarından esinlenerek bir model oluşturulmalı.

Yaptırım gücü de olan bu heyet bazı uygulamaları ısrarla takip etmeli. Önce sebeplerini ve sonuçlarını anlatıp öğreteceksin. Sonra, örneğin alan savunmasını U16 dan önce yapılmamasını, tempoyu ve agresifliği arttırmanın çok değerli olduğunu kabul ettirecek, alt yapıda maç kazanmadan önce doğru yetişmenin daha önemli olduğunun anlaşılmasını sağlayacaksın. Ve bunları tüm ülke tabanına eşit olarak yaymak ana görevin olacak.

Tabii federasyon da tüm maddi desteği sağlayacak.

Necip Kapanlı: Kulüpler TBF vasıtasıyla altyapı konusunda ikna edildikten, altyapı antrenör kalitesi artırıldıktan, Türk Basketbol ekolü için müfredat belirlendikten sonra, Söylemezoğlu’nun önerdiği 7 bölgede istihdam edilecek birer antrenör vasıtasıyla çalışmalar kontrol edilebilir.

Haydar Ateş: Sisteme karar verilebilmesi için bir danışma kurulu olmalı. Ayrıca diğer antrenörlerden de görüş alınmalı. Ve verilen karar seminerlerle ülke geneline yayılmalı.

Fatih Söylemezoğlu: Daha önce de söylediğim gibi, ülke basketbol stratejisi belirlenip bunun ardından koşmalı. Bunu yaymak için her türlü iletişim ve enstrümandan faydalanılmalı. Bunu yaparken de tüm paydaşlarla konsensüs sağlanmalı, ileride buna uymayanlar da dışlanarak cezalandırılmalı.

Bu haftalık bu kadar…

Unutmayın, yaş sadece bir rakam. Basketbol ise ruhumuzun büyümeyen çocuğudur. Hem DinOzor, hem de genç olabilirsiniz.

- Reklam-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,545TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi