Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Ataman: Benden Sonra Galatasaray Basketbolu Çöktü

Ergin Ataman Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan’ın sorularını yanıtladı, Yunan halkından büyük ilgi ve sevgi gördüğünü ifade etti.

· Yunanistan’da bir Türk antrenör göreve başladığında nasıl karşılandın?

İlk geldiğim günden itibaren inanılmaz bir sevgiyle karşılaştım. Daha bir şey yapmamışken “Ataman geldi, Ataman geldi” sözlerini duydum. Sokağa çıktığımda sanki kurtarıcı bir Türk gibi gördüler. Profesyonelliğin dışında insana ilgi ve saygı gösterilmesi ki Türkiye’deki en büyük eksiklik bu. Üst üste 2 defa Euroleague şampiyonu oluyorsun, insanlar saygı duymuyorlar. Holiganlar ve basın 1-2 tane maç kaybettiğinde hemen eleştirilere başlıyor.

· Bize çok benzemiyorlar bu konuda galiba?

Burada spor kültürü çok daha farklı. “2 kez üst üste Euroleague şampiyonu olmuş koç geldi, hatta 3 kez şampiyonsun” diyorlar. O kadar takip ediyorlar her şeyi. Geldiğimden beri işler de çok iyi gitmeye başladı. Kimse böyle bir şey beklemiyordu. Geçen sezon sonuncu olmuş bir takıma 10 tane yeni oyuncu transfer ediyorsun. Bizim takım bütçemiz 15- 16 milyon Euro civarında. Bu da ilk 6’ncı ya da 7’nci bütçe. Avrupa’nın en büyük salonuna sahipken maçlara 2-3 bin kişi gidiyordu. Şimdi ise kapalı gişe oynuyor. İnanılmaz bir atmosfer oluyor ve insanların gözündeki o kurtarıcı ve güven duyduğu kişi iken buna bir de başarı ekleniyor.

· Yönetici-başkan açısından Türkiye ile değerlendirdiğinizde nasıl farklılıklar var?

Farklı profiller var burada. Panathinaikos Başkanı herkesin söylediğine göre çok zor bir insandı ama bana göre de hiç öyle değil. Sürekli olarak heyecana dışarıdan destek veren biri. Takımın bir parçası gibi. Ailece 40 yıldır kulübü yönetiyorlar. Babadan kalma bir miras olarak bakıyor. Son birkaç yıldır işler istediği gibi gitmediği için soğumuş. Şimdi o da çok mutlu. Zaten ben bunun için geldim buraya. İlk buluşmamızda “Ben, babamın yarattığı o heyecanı yeniden canlandırmak istiyorum” demişti.Başkanların aktif olmasını seven bir insanım. Oyuncu başkanın da aktif olduğunu görmeli.

· Peki Atina’da Türk olmak nasıl bir duygu?

Türklere çok ciddi bir sempatileri var. Söyledikleri gibi, Türkleri sevmeyen düşman gören bir toplum değil. Atina’daki belli bir yaşın üstündeki kesimin neredeyse büyük bir çoğunluğu Türkiye den gelmiş. Kimle konuşsam Türkçe biliyor. Ben geldiğim ilk günden itibaren bana ayrı bir sempati duyuyorlar. Bir İtalyan ya da bir Fransız koç gelmiş olsaydı bu kadar ilgi görmeyebilirdi. Burada bir Türk olarak koçluk yapmak ayrıcalıklı.

· Türkiye’de koç olmak ile Atina’da koç olmak arasındaki farkları anlatabilir misin?

Anadolu Efes’i bir kenara ayırırsak Beşiktaş ve Galatasaray’ı da çalıştırdım. Orada da bir heyecan var ama futbol odaklı bir heyecan. Galatasaray’dan neden ayrıldım? Yönetim değişti. “Biz basketbola neden bu kadar para harcıyoruz” dediler. Ben ayrıldığımdan beri Galatasaray basketbolda çöküş yaşıyor. Evet belki çok para harcanmadı ama her sezon 4-5 milyon dolar harcanarak 5-6 yıl boşa gitti. Burada koçluk yaparken o ilgiyi hissediyorsun. Kamuoyu, basın ve yönetim tamamen basketbola odaklanmış durumda. Büyük bir arenada çarpışıyorsun. Real Madrid ve Barcelona gibi devlerle oynuyorsun. Bu da seni motive ediyor.

· Panathinaikos’un bu sezonki transferlerini siz mi yaptınız?

Hepsini ben yaptım. Ben kimi istiyorsam yönetim onları aldı. Bugüne kadar çalıştığım hiçbir kulüpte bana rağmen bir transfer olmamıştır. Benden önce yapılan sözleşmeli transferler vardı ama onun dışındaki yeni oyuncuların hepsini ben istedim.

· Milli takıma gelelim… Nasıl bir Avrupa Şampiyonası bekliyor bizi?

Başarılı olmak için hep birlikte buradayız. Çok iyi bir takımımız var. Ama en büyük sorunumuz NBA’de oynayan oyuncularımızın yokluğu. Bizim için bu büyük bir handikap. Onların milli takımda olup olmaması çok önemli.

· Olympiakosla ilişkiniz nasıl?

Panathianikos ile anlaşma yaptıktan sonra kaldığım otele bir çicek göndermişler. “Aramıza hoşgeldin sayın Ataman. Çok mutlu olduk” diye de bir not. Hem saygı duyuyorlar, hem de buraya gelip adam bize kafa tutuyor diyorlar. Olympiakos yıllardır Yunan basketbolunu domine ederken, Ataman geldi, sezon başında bu iş değişecek dedi ve değişti. İşte tüm bunlara saygı duyuyorlar. Bugüne kadar en ufak bir terslikle karşılaşmadım. Kaybettiğimiz günlerden sonra çekinerek sokağa çıktım. Ama tepkiler hep biz sana inanıyoruz şeklindeydi. Gittiğin her restoranda ya da kafede para almıyorlar. Tabii ki Türkiye’de de bir sevgi vardı ama buradaki farklı. Burada gerçek anlamda bir adanmışlık var. Panathinaikos’ta acayip bir spor kültürü var. Türkçe öğrenmişler ve maçlara gelip Türkçe teşekkür ediyorlar.

· Yunanistan’ın büyük derbisini kazandınız, Olimpiakos maçını yani?..

3 yıldır onları yenemezken biz gittik Pire’de onları yendik. Sonra ligde bir daha yendik. Euroleague’de 3. sıraya yerleştik. Başarının dışında o sokaktaki ilgi her kesimden insanın ilgisi çok mutlu ediyor. Atina rahat bir yaşam tarzına sahip. Denizi ve yüzmeyi çok seven bir insanım. Burada 12 ay yüzebiliyorum. Şaşırıyor bazen insanlar beni plajda görünce. Anadolu Efes ile 2 kez üst üste şampiyon olunca 3. kez şampiyon olma isteği bende çok büyük baskı oluşturdu.

· Bir gün çok çatıştığınız Fenerbahçe’yi çalıştırır mısınız?

Yıllardır hep Avrupa’da ve Türkiye’de büyük takımlarda çalıştım. Fenerbahçe de basketbolda en büyük rakiplerden biri olduğu için hep onlarla karşı karşıya geldim. Ve çok şükür Fenerbahçe’ye karşı 5 tane Türkiye şampiyonluğum var. Böyle olunca ciddi bir rekabet oluşuyor. Bunun dışında ben hep büyük bir samimiyetle Galatasaraylı olduğumu itiraf ettim. Sağ olsun Galatasaray Kulübü, Eurocup’ı kazanınca başkan kontenjanından genel kurulda üyesi de oldum.

Bu kadar spor deneyimi ve kültür birikiminden sonra sonuçta ben aynı zamanda bir iş adamıyım. Profesyonel basketbolu bıraktıktan sonra hedefim Galatasaray Başkanlığı olduğu için Fenerbahçe ile çalışmam. Kendisine böyle bir hedef biçmiş ve Fenerbahçe’ye saygı duyan biri olarak Fenerbahçe ile çalışmam mümkün olmaz. Onlar da benim bu hüviyetimi bildikleri için hiçbir zaman böyle bir teklifle gelmezler. Benim için doğru olmaz.

5 YORUMLAR

  1. Ego patlaması yaşayan gerginden tam da kendine yakışır kendini beğenmişlikle bir sohbet olmuş. Madem seni orada çok seviyorlar, sayıyorlar vatandaşılığına geç ismini de değiştir gerginis atamanidis ol. Sen önce burada havalimanlarında,otel, restoranlartlarda falan bilhassa çalışanlara,emekçilere karşı tavırlarına bir bak sonra saygıdan bahset. Her şeyde iki kupa kazandım gibi lafları senden önce ve sonra defalarca kupa kazanmışlardan duyamazsın da sen ayrı. Saygı istiyorsan önce sen saygılı olacaksın. Ayrıca bir yunan kulübün önderimiz Atatürk hakkında paylaşım yaptı diye takımdan gönderdiği Ataman Güneyligil konusunda tek kelime edemedin,tepki veremedin niye,hani Atatürkçüydün, ülken ve milletin kırmızı çizgindi? Geçen hafta kupayı Oly’ye kaybettin eee hani artık sen gelmiştin falan ne oldu? O maçtan sonra da oyuncuları sucladin tıpkı milli maçtan sonra Şehmus’u sucladigin gibi. Her galibiyetin sebebi sen ,her mağlubiyetin de oyuncular öyle mi? Gs sen gittikten sonra çöktü doğru, tıpkı Bjk gibi. Acaba niye, sebebi sen olmayasın yoksa? İki kulübün birden senden sonra çökmesi tesadüf mü? İki kulübü de öyle bir ağır borca soktun ki yıllarca Fiba’da dosyalarla uğraştılar, ikisi de branşı kapatacaklardı tepki gördüler de kapatmadılar ama bütçeyi ciddi oranda düşürdüler Fenerbahçe ile rekabette geriye düştüler,zaten futbol dışında aralarında rekabet diye bir şey de yok. Ata’mıza ayyaş diyen şahıs sana milyonlarca euro teklif edince ona döne döne teşekkür ederek koç olduğun milli takımda da başarısızsın zira alışmışsın iyi oyuncularla başarılı olabilmeye. Önce Hırvat sonra da İtalya’ya karşı gördük koçluğunu. Rakip iyi takımlar olunca ve elde de iyi oyuncular yoksa olacaklar belli. Önemli olan elindekilerle başarılı olabilmek,yenilgide oyuncuları basın önünde eleştirmemek,Türk oyuncuların yetişme ve gelişmesine katkıda bulunmak da senin gibiler anlar mı? Ülke tarihinde senin gibi basketbola, spora, sportmenliğe,beyefendiliğe yakışmayan şeyleri yapan başka biri olmadı,olmaz da,insan yanında yıllarca kaldığı duayen Aydın Örs’den hiç mi ders almaz,egolu,kibirli,antipatik olunca almaz haliyle…

  2. Evet senden sonra Galatasaray ve Beşiktaş çöktü, eurolig’de başarı ve kupa sözü verip de kaldıramayacakları paraları harcatınca çökmemeleri de mümkün değildi üstelik eurolig’de ne başarı geldi ne de kupalar şimdi sırada da Efes var zira geçen sene 33-34 yaşındaki adamlarla 2-3 senelik yüklü kontratlar yapılmasında ısrar eden sendin başkası değil. Belki menajerlerinjz aynı kişidir kim bilir. Efes’in sahibi ısrarlı kontrat talebindeki durumu anladı ama bir şey yapamadı, başarı gelir belki diye ses çıkarmadı sonra olması gereken oldu gönderildin ve Efes sezon başı kontratlardan çıkamadı,oyuncular da o yaşlarda başka hiçbir yerde bulamayacakları, vergisini de kulübün ödediği paraları da normal olarak bırakmadılar. Takımda bu sene yaşın da etkisiyle uzun süreli sakatlıklar yaşandı haliyle de başarısızlığın faturası da Erdem’e kesildi. Kendini buram buram överken bunları da söyle objektif ol biraz ve iki kupa da sadece senin sayende kazanılmadı, masörden doktora,malzemeciden sporculara herkesin payı var tek senin yok da sen de bunu idrak edecek yetenek,bu insanları onore edecek saygı var mı? Bir de insanlardan saygı bekliyorsun,bu kafayla daha çok beklersin…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi