Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Altyapı Milli Takımlarımızda Neler Oluyor? #1 (İlker Yıldız)

Ülkemizin ev sahipliğinde İzmir’de düzenlenmekte olan (11-19 Ağustos 2023 tarihleri arasında) FIBA 2023 16 Yaş Altı Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda 16 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımız şu ana kadar oynadığı bütün maçları kaybederek B Ligi’ne düştü. Sayın Osman Olcay Orak yönetimindeki millilerimiz grup maçlarında sırasıyla Macaristan’a 70-59, Fransa’ya 62-57 ve Sırbistan’a 79-70 yenilerek B grubunu son sırada tamamladıktan sonra, son 16 turunda karşılaştığı Finlandiya’ya da 83-60 mağlup oldu ve B Ligi’ne düşmeme mücadelelerinin verileceği klasman maçlarına kaldı. 9-16.’lık klasman maçlarının ilkinde Belçika’ya 83-45 yenilen millilerimiz, B Ligi’ne düşecek son üç takımın belirleneceği kader maçında Çekya’ya 66-48 kaybetti ve son maçlar öncesinde B Ligi’ne düşmesi kesinleşti.

FIBA 2023 16 Yaş Altı Kızlar Avrupa Şampiyonası öncesinde 16 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörü Sayın Osman Olcay Orak, katıldığı bir televizyon programında şu açıklamayı yapmıştı; “Öğrettiğimiz basketbol felsefesini sporcularımız sahada uygulayabilirse şampiyonada madalya alacağımızı düşünüyorum”… Maalesef madalyayı geçtik, galibiyet bile alamadan B Ligi’ne düştük!

Bu yıl düzenlenen FIBA 2023 Alt Yaş Kızlar Avrupa Şampiyonalarında (U16, U18 ve U20), 18 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörü Sayın Ömer Buharalı dışındaki, 16 Yaş Altı ve 20 Yaş Altı Milli Takımlarımızın başantrenörlerinin şu an altyapılarda çalışmadığı hatta geçmiş antrenörlük kariyerlerinde de daha çok A takımlar düzeyinde antrenörlük yaptıklarını görüyoruz. 

Bu yaz katıldığımız FIBA Alt Yaş Avrupa Basketbol Şampiyonalarında 16 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörlüğünü A Milli Takımımızın da yardımcı antrenörlüğünü yapan Sayın Osman Olcay Orak, 20 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörlüğünü ise geçtiğimiz sezon Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde yer alan OGM Ormanspor’un başantrenörlüğünü yapan Sayın Kadir Mert Oktay yaptı.

Üç kategori arasında yalnızca 18 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın oynadığı basketbolun iyi düzeyde olduğunu ve oyuncuların gelişimi açısından da faydalı olduğunu düşünüyorum. 18 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın idarecisi Sayın Zeynep Gül Aktaş ve başantrenörümüz Sayın Ömer Buharalı başta olmak üzere, teknik ekibimizin oyuncuları alt yaş kategorilerinden itibaren yakından tanıdıklarından ve yıllarca altyapılarda görev aldıklarından dolayı, çok uyumlu ve gücü ölçüsünde ne yaptığını bilen gayet iyi bir milli takımı bizlere izlettiler. 18 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımız, Konya’da düzenlenen FIBA 2023 18 Yaş Altı Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda 3 galibiyet ve 4 yenilgi ile şampiyonayı iyi bir dereceyle 6. sırada tamamladı.

Gerek 16 Yaş Altı Kız Basketbol Takımımızda gerekse de 20 Yaş Altı Kız Basketbol Takımımızda ise ne saha içi uyum ne oyun istikrarı ne de ne oynadığımızı tam olarak söyleyebileceğimiz bir oyun sistemi görebildik! Her iki başantrenörümüz de ne oyuncuları ne oyuncuların ne yapabileceklerini ne alt yaş kategorilerinde oynanan basketbol seviyesini ne bu yaş kategorilerinde milli takıma oyuncu seçim kriterlerini ne de A takım oyuncusu gibi neredeyse 40 dakika her maç oynatmanın ne tür zararlar getireceklerini tam olarak bilmediklerini düşündüğümden dolayı da; gerek oyuncu seçiminde gerekse de maç içerisinde oyuncu tercihlerinde pek de doğru kararlar veremediklerini üzülerek görüyoruz.

20 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımız, Litvanya’da düzenlenen FIBA 2023 20 Yaş Altı Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı 7 maçtan sadece 2’sini kazandı ve şampiyonayı 8. sırada tamamladı. Oysa, şampiyona öncesinde başantrenörümüz Sayın Kadir Mert Oktay’ın, “Turnuvadaki hedefimiz ilk üç arasında yer alarak madalya kazanmak” şeklinde açıklamalarının basında yer aldığını görüyoruz. Bu açıklama dahi başlı başına ne elindeki oyuncu potansiyelini ne de bu yaş kategorisinde Avrupa’daki diğer ülke takımlarının durumunu pek iyi bilmediğini göstermesi açısından yeterlidir diye düşünüyorum.

Ayrıca, 20 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızda genelde dört-beş oyuncunun çok ciddi süreler aldığını ve neredeyse süre verilen 6. oyuncunun bile bulunmadığını görüyoruz. Oysa, peş peşe oynanan yoğun maç trafiğinin olduğu bir şampiyonada hem oyuncuların sağlığı hem de gelecekte A takım ve A Milli Takım düzeyinde oyuncuları görme açısından yapılan bir organizasyonda bu denli oyuncuların yıpratılması da ne kadar doğru o da ayrıca tartışılmalı diye düşünüyorum. 5-8 klasman maçlarını dahil etmezsek, o maçlara kadar 20 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızda Elif İstanbulluoğlu, Selin Rachel Gül, Berfin Sertoğlu, Ayşe Yılmaz ve Deniz Torgut’un neredeyse maç başına 30-35 dakika oynadıklarını, geriye kalan süreleri de diğer oyuncuların 3-5 dakika olarak paylaştıklarını görüyoruz. Bu mantık, adeta A takım başantrenörünün maç kazanma mantığıyla yabancı oyuncularına takımında verdiği sürelere benzer bir mantık içeriyor. Ne hikmetse benzer anlayış, 16 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörü Sayın Osman Olcay Orak tarafından da benimsenmiş olduğunu üzülerek görüyoruz.

Gerek 20 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın gerekse de 16 Yaş Altı Kız Basketbol Milli Takımımızın başantrenörleri birbirinden değerli isimler. Ancak, her ikisi de altyapı organizasyonlarına uzaklar ve bu nedenle de o atmosferin havasını bir günde solumanın da ne kadar yanlış olduğunu da kendileri de zannedersem görmüşlerdir. Oysa yapmaları gereken, daha önceki yıllarda olduğu gibi organizasyonda başantrenör olarak değil, bu çocukları gerçek anlamda yetiştiren antrenörlere ve altyapılara hakim olan idarecilere işleri bırakıp, takibini yapmaktan öteye geçmemesi gerekiyordu. 

Ancak, nasıl A takım antrenörlüğü farklı özellikler ve oranın tecrübesini sahip olmayı gerektiriyorsa; altyapılarda antrenörlük yapmak da aynı şekilde oranın özelliklerini bilen ve eğitici/hoca antrenör olmayı gerektiriyor olsa gerek. A takım antrenörlüğü belge anlamında üst kademe olsa da, aslında üst kademe antrenörlük belgesine sahip olmanın da üstünlük olmadığını görebiliyoruz. Belki de bizdeki antrenörlük belgelendirme sistemi de ayrıca tartışılmayı hak ediyor. Voleyboldaki gibi A takım ve altyapı antrenörlüğü belgelendirmelerinin ayrı ayrı kategorilendirilmiş olması acaba daha mı faydalı olur diye düşünmeden de edemiyorum!

Aklıma takılan soru şu: Geçtiğimiz yıl her anlamda gayet başarılı olan ekiplerle güzel ve doğru oyun, çoğunlukla doğru oyuncu seçimleri ve elde edilen gayet başarılı sonuçlar sonrasında ne oldu da bir anda A takım antrenörleri bu görevlere getirildi? Geçtiğimiz yıllarda kız basketbolumuz adına neredeyse ülke genelinde yetkin antrenörlerimiz tarafından yapılan oyuncu taramaları ve sonrasında gerçekleştirilen çok doğru projeler, bir an da akamete uğratıldı? Bin bir emekle gerçekleştirilen bu tür doğru projelerin başarısı ve sürekliliği adına neden sabır gösterilmedi? Değerli Milli Takım idarecilerimiz bu konu hakkında bizleri bilgilendirme nezaketinde bulunurlarsa çok memnun olacağımızı özellikle ifade etmek isterim. 

Not: Bir sonraki yazım, Altyapı Erkek Milli Takımlarımızın bu yılki performansları hakkında olacaktır.

Her şey Türk basketbolu için, her şey Milli Takımlarımız için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi