Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Haremspor-Fenerbahçe Koleji Maçında Büyük Hata…

Pizza Lazza Haremspor’un Fenerbahçe Koleji’ni 79-77 yendiği maçın sonunda masa görevlilerinin de katılması ile ciddi bir hakem hatası yaşandı.

Olayın gelişimi…

  • Bitime 4 saniye kala Haremspor 78-77 önde ve serbest atış kullanacakken Fenerbahçe Koleji’nde Ed Croswell oyuna girdi.
  • Serbest atışları kullanan Ege Eskinazi ikinci atışı sayıya çevirdi ve skor 79-77 oldu.
  • Fenerbahçe Koleji mola alıp topu ön sahaya taşıdı.
  • Hakemler Fenerbahçe Koleji’nden Ed Croswell’in oyundan çıkıp saat çalışmadan yeniden oyuna girdiğini zannedip kenara gitmesi gerektiğini söylediler. Oysa Croswell 4 saniye kala oyuna girmişti ve kurallara göre süre çalışmadığı için koçu istese de kenara alınamazdı.
  • Fenerbahçe tarafı durumu anlatmaya çalıştı ancak hakemler hatalarında ısrar edip Croswell’i kenara gönderdiler.
  • Fenerbahçe Koleji son hücumdan yararkanamadı ve maçı Haremspor kazandı.
  • Maçın sonunda Fenerbahçe Koleji itiraz etmek için hakem odasına gitti ancak TBF görevlileri hakem odasına giremeyeceklerini, gereken parayı getirip itirazlarını yapabileceklerini söylediler.
  • Fenerbahçe Koleji yöneticileri parayı temin edip itiraz dilekçesini yazmak için hakem soyunma odasının kapısına geldi.
  • TBF yetkilileri itiraz için sürenin dolduğunu, bu nedenle itirazın geçerli olamayacağını bildirdiler.

Basketfaul’un notları…

  • Sürenin dolması ile ilgili itirazların alınmadığını geçmişte de gördük. Hatta hakemlerin itiraz edilmemesi için duş almadan salondan kaçtıkları örnekleri hatırımızdadır.
  • İyiniyet, süre konusunda saniyelerin dikkate alınmamasını gerektirir. İtirazın alınma süresi, maçın son saniyesinde veya süre bittikten hemen sonra yapılmış atışlar gibi değerlendirilmemelidir.
  • Masada güzel giyimli, kravatlı kişi hakem değerlendiricisidir. Maç sırasında bir şeye karışamaz, hakemleri değerlendirir ve not verir.
  • Bu kişiler genellikle kuralları bilen eski hakemlerdir. Maç sırasında hakemler ve masa görevlileri tarafından yapılan hataları uyarma hakkının olması, birçok maçta hata yapılmasını önleyebilir.
  • Hakem klasmanlarının bu kişiler tarafından gelen notlara göre yapıldığı söylense de kendileri de bunun doğru olmadığını bilmektedir. “Davul benim omuzumda, tokmağı başkasına bırakır mıyım.” diyen kişi klasmanları başkasına bırakır mı? Kaldı ki üst klasmana almaya karar verdiği hakemler için bazı değerlendiricilere rica (aslında) emir verdiği de bilinmektedir.
  • İtiraz dilekçesiyle birlikte 10 bin TL para vermek gerekiyor. Bu uygulamanın mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Günümüzde kim cebinde 10 TL ile sokağa çıkmak ister. Kulüp itirazını yaptığında, TBF kulübe aktaracağı paranın 10 bin lirasını keser.. Bu kadar basit… Ama amaç takım yöneticileri 10 bin lira nakit parayı bulamasın ve itiraz edemesin…

3 YORUMLAR

  1. Demek ki istenen, sistem niteliği taşımayan ve dayatılan sistemin çalışır gibi görünmesi gayreti daha fazla…Geçmişte de ,BSL de tofaş*bjk maçında bir hata yapıldı .İtiraz tahkimde karara bağlandığında , anlamını yitirmişti….

  2. Eee asıl bu olay kural hatasi olmuyor mu?saat çalışmadan oyuncu değiştirilmiş oluyor!!!bunu büyük hata diyerek gecistiremezsiniz.Ha ne olur bu hakemler biri amcadan biri şehrinden biri de yönetim kurulu üyesinden torpille 3 hafta sonra sahaya döner play of da da sonuna kadar maç yönetimler iki haftada iki kural hatasi aynı hakem

  3. Bir hata yapıldığı ortada, ancak oyuna müdahale edilme nedeni tam olarak 8 numaranın oyunda olması değil. Atıştan önce 1 ve 44 oyundan çıkıyor, 8 ve 11 oyuna giriyor. Atış sonrası 1-44 dışarıda 8-11 içeride olmalı.

    Moladan dönüldüğünde Sarı11 oyunda yok, bu noktada B Takımı kendisi kural hatası yapar konumda. Oyun böyle başlatılsa muhtemelen kimsenin ruhu duymayacak farkedilmeyecek bile, ancak masa doğrusunu yapıyor ve sorumluluk alarak Sarı11’in oyunda olması gerektiğini söylüyor. Bu tarz durumlarda biri yanlışlıkla dışarıdaysa muhtemelen biri de yanlışlıkla içeridedir, bu nedenle kimin çıkması gerektiğini de kontrol ederken kağıtta yazan “1-44 8-11” ifadeleri bir anlığına akıl karıştırmış olmalı ki Sarı11’in Sarı8 ile değiştiğini düşünüyorlar. Hatanın nedeni bu.

    Sürekli “altına girdiğimiz sorumluluk” derken kastettiğimiz şey tam olarak budur. Bir anlık bir dalgınlığımız, hatamız maçın tekrarına kadar gidebilecek durumlara sebep oluyor. Sürekli ip üstündeyiz. Aynı maçta bir orta hakem onlarca hata yapmış olabilir ama “öyle gördüm” deyip geçebiliyor. Bir hakemin bir anlık dalgınlığı steps kaçırmasına neden oluyor, ceza filan da almıyor. Bizim bir anlık dalgınlığımız “kural hatası”na çıkıyor. Peki masa görevlileri altına girdikleri bu sorumluluğun karşılığında bu maçtan sizce ne kadar kazanmıştır? 450 TL.

    Şimdi herkes elini vicdanına koyup düşünsün: En ufak hatanızın ceza almanıza neden olabileceği, maçtan doğrudan sorumlu tutulmanıza neden olabileceği, bu derece büyük sorumluluk taşıyacağınız bir müsabakaya 450 TL için siz çıkar mısınız? 450 TL için yıllarca inşa ettiğiniz hakemlik kariyerinizi her maç riske atmak akıl karı mıdır? Örneğin bu anda sahada girip çıkanı doğrudan işaretleyen istatistikçiler mutlaka ki olayı farketmiştir, peki yaşanan durumda hiçbir sorumlulukları var mıdır, yoktur. Ancak bu maçta masa görevlilerinden %50 daha fazla ücret kazanmışlardır.

    Yaptığımız işin karşılığının mevcut ücretler olmadığını, son derece sorumluluk taşıyan ve zor bir iş yaptığımızı daha nasıl anlatabiliriz bilmiyorum.

    Masaya, sahaya ve itirazları bence haksız yere kabul edilmeyen Fenerbahçe Koleji’ne geçmiş olsun…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi