Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Altyapıdan üstyapıya… (Menderes GÜMÜŞDAL)

Yıllarının çoğunu altyapı koçu olarak geçiren sevgili Mendeses Gümüşdal’dan, Türk Basketbolu’nun en büyük sorunu haline gelen altyapı oyuncularının daha sonraki yıllarında gelişimlerini sürdürememesi konusunda bir mektup aldık. Aynen yayımlıyoruz…
Altyapıdan üst yapıya
Son yıllarda altyapı basketbol başarılarımızın ciddi şekilde yükselmesi ve artması, hepimizi oldukça gururlandırmasına rağmen;aynı başarıların A takım seviyesinde gelmemesi bir o kadar düşündürücü olmak zorundadır. Daha önce kazanmış olduğumuz bir-iki derece asla bize yetmemesi gerekirken şimdi onları da arar olma sebeplerimizi kendimce tahlil etmeye çalışacağım.

Yazıma tüm basketbol camiasının bildiği ve tanıdığı bir ülkenin takımının örneği ile başlamak isterim. Hepimizin bildiği gibi İSPANYA BASKETBOLU yakaladığı çok değerli jenerasyonu U16, U18, U22 ve A milli düzeyinde destekleyerek onlar ile AVRUPA VE DÜNYA şampiyonaları kazanmıştır. Bizim ülkemizde ise bu tip jenerasyonlar artık oldukça fazla çıkmaya veya bulunmaya başlamıştır.

PEKİ BİZ BU OYUNCULARA YETERLİ DESTEĞİ VEREBİLİYOR MUYUZ?
İspanya Basketbol Federasyonu’nun o oyuncu kadrosunu bir üste daha iyi bir şekilde vermek için ne şekilde programlar organize ettikleri bizim için çok önemli örnek olmak zorundadır.

Altyapıda çok iyi oyuncu olup da A takım düzeyinde süre alamama sebeplerini irdeleyecek olursak;
1- Oyuncuların psikolojik olarak yukarıya hazırlanmamaları
2- Yeterli antrenman ve maç sayısına ulaşamamaları
3- Kişisel gelişim ile alakalı ekstra antrenmanlara önem vermemeleri
4- Yetenekli ve gelecek vaat eden oyuncu adaylarının A takım antrenörlerinin şahsi menfaatleri nedeni ile yeterli oyun sürelerini bulamaması
5- Okul ve spor ikileminin yeterliliği olmaması ve önem verilmemesi
6- Maç ve antrenman için kalifiye tesislerin yeterli olmaması
7- Yaş guruplarına özel eğitimin çok büyük bir bölüm tarafından bilinmemesi
8- Bu eğitimi bilenlerin ise daha kolay yolları seçerek gereken önemi vermemesi

Herkesin bildiği gibi altyapı, ülkemizde çok ciddi sorun ve problemlere sahip bir oluşumdur. Her türlü yanlışa ve eksiğe rağmen yetişen oyuncularımız altyapıda birçok ve çok önemli başarılara imza atmaktadır. Altyapı yaşlarında kesinlikle çok büyük oyuncu olacak gözü ile baktığımız sporcularımız ya yanlış yüklenme dolayısı ile sakatlanarak, ya okul ve sporun bir arada gidememesi sebebi ile ya da erken olgunlaşarak gelmesi gereken yerlere gelememektedir. Bu kadar çok sorunun olduğu bir ortamda BASKETBOL FEDERASYONU’nun kulüplerin istekleri doğrultusunda aldığı 6 yabancı kararı ise bu konuya tuz biber ekti. Türkiye Süper Ligi takımlarının yüzde 60’ının altyapısının hiç olmaması, yüzde 20’sinin ise yetersiz olması sebebi ile bu kararı istemelerini normal karşılıyorum. Fakat mazeret arar ve mazerete saplanırsak önümüzdeki dönemde asla ve asla başarıya ulaşamayacağımızı da biliyorum.

Süper Lig takımlarında ve Basketbol ligi takımlarında yabancı sayısı kaç olursa olsun alınabilecek bir kaç ortak karar ile bu konu net olarak aşılır ve başarı yolunda ciddi adımlar atılır. Çok değil, kendi yakın geçmişimize bakarsak A milli düzeyinde aldığımız güzel sonuçların takımların hem ümit milli, yani U22 Ligi’nde oynayan 10 + 2 genç kuralının uygulandığı ligde forma giyme şansına sahip olan oyunculardan oluştuğunu görürüz.

Geçmişe mazi diyerek önümüze bakar ve gelecek için neler yapabiliriz diye düşünürsek;
1- Kesinlikle 10+2 genç kuralının tekrar konulmasını sağlamak
2- Oyun içinde en az 1 tane 22 yaş altı oyuncuyu oynatma zorunluluğu getirmek
3- Ülkemize ait bir sistemi oluşturmak ve desteklemek

Yukarıdaki kuralları uygulayamazsak…
1- Altyapıda gerçekten geleceği olan oyuncu ve antrenörleri her yıl belli dönem veya yıl boyunca ABD’nin NCAA 1. en kötü 2. ligindeki üniversitelere gönderme şansını yaratır ve uygularsak
2- Bu oyuncuların gelişimlerini çok ciddi takip eder ve gözlemlersek
3- Önemli oyuncuların yurt dışına kaçmalarının önüne geçebilirsek
4- Son zamandaki oyuncularda çok fazla gözlemlediğim “AMAN BE” sendromunu engelleyebilirsek (ki bu mücadele ve rekabetin yüksek olduğu sistemlerde asla olmaz)
5- Oyuncuların teknik kuvvet ve psikolojik gelişmelerini gerçekten ehil kişilere bırakıp torpilden vazgeçersek…
başarılarımızın artarak devam edeceğine inancımızı arttıracağımıza inanıyorum.

Unutmamak gerekir ki DÜNYADA OTURDUĞU YERDE BAŞARILI OLAN TEK CANLI TAVUK’tur.

Aslında bu konu ile alakalı daha bir çok sorun ve çözüm olmasına rağmen “şimdilik” diyerek sizden bu konu ile ilgili fikirlerinizi yazmanızı rica ediyorum…

(16-08-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi