Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Bosna’yı uzatmada yendik, mutluyuz (Hayri PEKERGİN)

Avrupa Elemelerinde bir önceki maçımızı İsrail ile oynamıştık.

Tel Aviv’de oynanan maçı 15 sayı öne geçmemize rağmen 63-62 kaybettik.

O maçın ardından yazılan yazıda aşağıdaki satırlar kayda geçmişti.

“”Bu maçlarda gereken ve önemli olan yalnızca kazanmak.

İşte İsrail önünde bunu başaramadık.

Bu arada kadın basketbolunu yakından takip edenler bilir.

İsrail’de bundan 10 yıl önce kolayca pasaport dağıtılıyor, her kulüpte 4-5 ABD’li oyuncu oynuyordu. O dönemde İsrail kulüpleri Ronchetti ve Şampiyon kulüplerde hep yukarı sıralardaydı.

İsrail kadın basketbolunun Milli Takım düzeyinde Avrupa’dan silinmesinin ardından, biraz da yerli oyuncuların baskısı ile İsrail Basketbol Federasyonu yabancı oyuncu sayısını sınırladı.

Şimdi İsrail basketbolu Dünya sıralamasında 45. Sırada ve yukarıya yükselmeye çalışıyor.

Bu durumdan da çıkarılacak dersler olduğuna inanıyorum.”””


Şimdi Bosna Hersek maçına dönelim;

Kizer ile pota altında skor alternatifinden daha fazlasını kazandığı görülen Bosna Hersek karşısında Tuğçe – Quanitra – Işıl – Birsel – Bahar ile başladığımız ilk çeyrek skor 13-19 oldu.

Bu bölümde oyuna giremedik. Hücumda ritim yakalayamayınca savunma da istenilen seviyede olmadı.

Daha sonra kenardan gelen Tilbe Şenyürek’in katkısı ve ribaunt üstünlüğümüz farkın açılmasına engel oldu.

İkinci çeyrekte Işıl Alben ve Birsel Vardarlı Demirmen öndeki savunmanın dozunu yukarı çekince 16-10 skor ile oyunda dengeyi getirdik.

Üçüncü çeyrekte momentum yakalayacağımız dakikalarda Olcay Çakır Turgut’un topu erken tutma hatasını birkaç kez tekrarlaması, savunmadaki yanlışlarımız Bosna Hersek’e Kizer Svitlica ve Edirne Belediye Spor’dan hatırladığımız Deura ile yeniden öne geçme şansı verdi.

Bu çeyrekte potaya yakın kalarak doğru yapan Tilbe Şenyürek (12s,10rb) Işıl Alben’den gelen asistler ile ön plana çıktı.

Dördüncü çeyreğe geçerken Bosna Hersek’in Ayşe Cora – Ayşegül Günay ve Tuğçe Canıtez’li beşimiz önünde 6 sayı öne geçerek yakaladığı momentum maça ortak olmamızı 3 dakika geciktirdi.

Savunmada hata yapmadığımız son bölümde Birsel Vardarlı ve sezon başından bu yana çok formda olan Şaziye İvegin Üner ile dengeyi yeniden kurduk.

Son iki dakika içinde öne geçtikten sonra, Quanitra’nın bu kadar yararsız oynadığı bir maçın sonunu iyi oynadığımız için sevinirken son 3.5 saniyede İspanya maçındaki hatamızı inanılmaz şekilde tekrarlayarak rakibe faul yapmadık.

Bosna Hersek 3 sayı isabeti ile maçı 61-61 ile uzatmaya taşıdı.

Uzatma periyodunu 11-7 maçı 72-68 kazandık.


İsrail yenilgisi ardından yazdığımı burada bir kez daha yazıyorum.

Bu maçlarda gereken ve önemli olan kazanmak.

Bu nedenle galibiyet sevindirici.

Bununla birlikte ribauntlarda 53-30 önde olduğumuz maçta dünya ilk 40 takım arasında yer almayan rakip önünde bu kadar zorlanmak, çıkarılacak dersler olduğunu ortaya koyuyor.


Bu maçı nasıl kazandık diye düşünürsek, savunmada topa baskı yaptığımız, yardıma zamanında geldiğimiz anlar gözümüzün önüne geliyor.

Demek ki; güçlü yönümüz savunmamız.

Bununla birlikte 30 yaşındaki Işıl ve 32 yaşındaki Birsel’den +35 dakika oynayıp savunmada sürekli verim “artık” bekleyemeyiz.

Olcay Çakır’ın (12 dk,3s,1as) temel teknik eksiklerinden gelen ikili oyunlarda top tutma hatalarını artık yapmaması, kenardaki diğer dış oyunculardan Işıl ve Birsel’e daha çok destek gelmesi gerekiyor.

Bosna Hersek karşısında Tilbe Şenyürek potaya yakın kalarak hücuma çok önemli katkı verdi. Evet, savunmada Kizer’a biraz daha yakın olabilirdi. 21 Yaşındaki oyuncu bu konuda gereken dersi çıkaracaktır.

Onun katkısı “Nevriye Yılmaz sonrası” Kadın Basketbol Milli Takımı için çok önemli.


Kadın Milli Basketbol Takımında 2009 sonrasında yapılması gereken gençleşme hamlelerini 2011,2013 ve 2015’te sürekli erteleyerek hata yaptık.

Öncelikle bunu görmemiz gerekiyor. Geçmişte yapılan hataların maliyetini en aza çekmek için

Hem oyunculara, hem kulüplere hem de TBF ve Milli Takım yetkililerine önemli roller düşüyor.

Bu maçta 30 yaşındaki Işıl Alben (12s,6rb,9as), 32 yaşındaki Birsel Vardarlı Demirmen (12s,9rb,5as), 34 yaşındaki Şaziye İvegin Üner (16s,4rb,1as) , Tilbe Şenyürek (12s,10rb) ön planda isimlerdi.

Twitter:@hayripekergin

(20-11-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi