Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

BSL’de 5. Haftanın Analizi (Erdi Özten)

ONVO BÜYÜKÇEKMECE: 70 – BEŞİKTAŞ EMLAKJET: 86

  • Maça standardını oturttuğu savunma sertliğiyle beraber yakaladığı yüksek dış atış yüzdesi ile başlayan Beşiktaş farkı açarak skorda öne geçti. İstekli savunması ve enerjisiyle oyunda kalmaya çalışan Çekmece ise Perez’in yokluğunun da etkisiyle yarı saha hücumunda organize olmakta problem yaşarken, çembere atak ettiği bölümde nispeten daha üretkendi. Açılan farka rağmen savunma sahasındaki disiplinini kaybetmeyen ev sahibi ekip rakibinin yüzdelerinin düşmesiyle istediği erken ikili oyun fırsatlarını bulmaya başladı. Özellikle açık sahada etkinliği artan Reed’in bulduğu geniş alanları skora dönüştürmesi ile beraber Erdi’nin Berkan eşleşmesinde çembere giderek bulduğu sayılar skora yaklaşmalarını sağladı.
  • Devre başında Mitchell-Ray eşleşmesindeki fiziksel avantajı çembere yakın atışlarla kullanan Beşiktaş oyunu kontrol ederken, savunma kaynaklı sayılar ve hücum ribaundlarının etkisiyle farkı açmayı başardı. Alan savunmasına dönen Çekmece, hücumda Reed’i bitirici olarak bulmaya başlayarak ritmi lehine çevirdi ve farkı tek hanelere çekti. Oyunun devamında ise dış atışlarla farkı açan rakibine karşı Reed’in bireysel çözümleri dışında karşılık veremeyen ev sahibi farkın tekrar açılmasına engel olamadı. Dar rotasyonun getirdiği yorgunlukla beraber oyunu dengeye getirmek adına bir adım daha atamadılar ve evlerinde ilk kez kaybettiler. Beşiktaş ise %51 ile 3 sayı yüzdesi yakaladığı ve 22 asist yaparak hücumda etkili olduğu maçı kazanarak deplasmandaki ilk galibiyetini elde etti.

ALİAĞA PETKİMSPOR: 107 – TOFAŞ: 100

  • Petkim; ikili oyunları verimli kullanıp skorda üretken başlarken, başta Winston olmak üzere rakip kısaların savunmadaki yumuşak başlangıcını değerlendirdi. Tofaş ise yarı sahadaki yüksek ve agresif ikili oyun savunmasına karşı istenen pas sirkülasyonunu sağlayamazken, erken ikili oyunlar sonucu Ege’nin devrilmelerini kullanarak skor buldu. Oyunun devamında Petkim iyi başlangıcın verdiği özgüvenle denediği dış atışlarla ritimden uzaklaşırken, Tofaş O’Brien’ın 3 numaradaki fiziksel avantajını kullanarak hücum verimliliğini arttırdı ve skorda öne geçti. Ev sahibi hücumda tekli aksiyonlar ve erken atışlarla çözüm aramaya devam edip ritimden iyice uzaklaştı. Tofaş ise yarı sahada topu paylaşıp, açık saha fırsatlarını da değerlendirerek farkı çift hanelere çıkardı. Adam değişme savunmasına karşı Homesley ile skor bulmaya devam eden deplasman ekibi devreye farklı şekilde önde girmeyi başardı.
  • İkinci yarıya Petkim tempolu ve topu iyi paylaştığı hücumlarla başladı. Farklı isimlerden skor katkısı alarak kontrolü ele geçirmelerine karşın, Maye’ın isabetleri sayesinde Tofaş skor farkını belli seviyelerde tutmayı başardı. Deplasman ekibi savunma sertliğini arttıran rakibine karşı top kayıpları ile ritimden uzaklaşırken, enerji tarafında önde olan ve yüzdeli dış atışlarla oynayan ev sahibi skoru dengeledi. Son çeyrekte Mahir oyunun iki tarafında da eforu ile ciddi fark yaratırken, skorda öne geçip oyunu bitirme şansları yakalayan Petkim bunu değerlendiremedi. Oyunun bireysel çözümlere kaldığı uzatma bölümünde, Zoriks özel bir sekansla ivmeyi tamamen takımı lehine çevirdi. 3 kısasının dışında Aldridge ve Mahir’den özel katkılar alan ev sahibi, 11 asist daha az yaptığı maçı kazanarak evinde firesiz devam etti. Momentumu kaybettiği bölümde savunma standardını oturtamayan ve Maye dışında istikrarlı skorer bulamayan Tofaş ise ciddi farklarla öne geçtiği oyunun sonunda sahadan mağlup ayrıldı.

DARÜŞŞAFAKA LASSA: 83 – PINAR KARŞIYAKA: 78

  • Oyunun başında rakibine nispeten daha organize hücumlarla başlayan Karşıyaka çembere yakın oynayarak skor buldu. Daçka ise dış atışlar ve McCormack’in hücum ribauntlarındaki agresifliği ile cevap verdi. İlerleyen bölümde istediği dış atış isabetlerini bulamayan rakibine karşı tempoyu yükselterek cevap veren Daçka ritmi kendi lehine çevirirken, McCollum’un oyuna girmesiyle oyun dengeye geldi. Jones üzerinden oynanan aksiyonlardan verim alamayan Daçka, McCollum savunmasında yaşadığı sorunla beraber skorda geri düştü. Kısa sekanslarla dengenin el değiştirdiği devrede; Allmann&Withers’ın kenarda gelişi Daçka’yı hareketlendirirken, Karşıyaka ise McCollum’un sakatlığı sonrası hücumda üretkenlik problemini tekrar yaşadı ve skor dengeye geldi.
  • İkinci yarıya Daçka boyalı alana yaptığı ataklarla savunma dengesini bozarak başlarken, Karşıyaka ise en önemli yönlendiricisini kaybettiği oyunda Brown’ın çıkış oyunları ile hücumu çeşitlendirdi. McCormack üzerindeki konsantrasyon Daçka kısalarının bulduğu pozisyon kalitesini arttırırken, fark çift hanelere geldi. Karşıyaka ise geçiş oyunları ve Vitto’nun devreye girmesiyle skorda kalmayı başardı. Son bölümde çembere yakın oynayarak skor üreten Karşıyaka, ön alan presi sonrası adam değişme savunmasıyla ritmi eline geçirerek oyuna ortak olsa da galibiyete yetmedi. McCollum’u sakatlıktan dolayı kaybetmenin hücuma negatif yansımasını engelleyemeyerek sahadan mağlup ayrıldılar. Daçka ise McCormack’in etkili performansı ve Allmann’ın kritik anlardaki çözümleri ile kısa bölümlerde ivmelenerek kontrol ettiği oyunu, son bölümlerdeki bireysel arayışların verimsizliğine rağmen kazanarak iç sahada 3/3 yaptı.

TÜRK TELEKOM: 92 – BAHÇEŞEHİR KOLEJİ: 95

  • Oyuna Wallace liderliğinde çembere atak ederek ve Enoch’u bularak başlayan Telekom sayı üretmekte sorun yaşamayıp skorda öne geçti. Savunmada istediği sertliği yakalayamayan deplasman ekibi ise Taylor’un bireysel performansı sayesinde skorda kalmayı başardı. Düzen içerisinde daha iyi görüntü veren ve kenardan gelen Adams&Saybir ile skor üretimine devam eden Telekom bu performansı savunma sahasına yansıtamayarak farkı açma şansını değerlendiremedi. Boutsiele-Metehan eşleşmesinden artıya geçerek hücumu çeşitlendiren Bahçeşehir, geri koşu savunmasında yaşadığı sorunlardan dolayı skoru geriden takip etmeye devam etti. Telekom Enoch’un yokluğu ile hücumda iç dış dengesini kaybederken, Bahçeşehir ise Scrubb’un organizasyon katkısı ve farklı isimlerden aldığı skor katkısı ile oyunu dengeye getirmeyi başardı.
  • İkinci devreye hücumda dış atış denemeleri ile başlayan Telekom istediği yüzdeleri yakalayamadı. Enoch’un faul probleminden dolayı ona atak ederek Boutsiele’i devreye sokan Bahçeşehir, Bouteille’in de katkısı ile oyunu dengede tuttu. Telekom ise hücum ritminden uzak kaldığı bölümde, adam değişme savunmasından istediğini alarak küçük farklarla skorda önde kalmayı başardı. Skor belli bölüme kadar dengede giderken, Boutsielle ile eşleşmekte sorun yaşayan rakibine karşı avantajını kullanan Bahçeşehir kontrolü ele geçirdi. Son dakikaya 10 sayı geride girmesine karşın maç topunu değerlendirme şansı bulan Telekom bunu değerlendiremeyerek sahadan mağlup ayrıldı. Enoch’un faul problemine girmesi ile Boutsiele savunmasında problem yaşayan ev sahibi; hücumda da çember etrafında önemli bir bitiriciden mahrum kalıp, ilk çeyrek sonrasında hücumda sürekliliği yakalayamadı. Çembere yakın oynama ve serbest atış çizgisine gitme noktasında daha başarılı olan Bahçeşehir ise 95 sayısının 92’sini yabancılarından bulduğu günü galibiyetle kapadı.

BURSASPOR INFO YATIRIM: 83 – ÇAĞDAŞ BODRUM SPOR: 69

  • Bursa maça Floyd’un skorer oyunu ve etrafına yarattığı pozisyonlara ek olarak uzunların devrilmeleri üzerinden skor bularak başladı. Bodrum ise hücumu Warren&Ahmet ikilisi üzerinden kurgulayıp erken aksiyonlarla sayı üretmeye çabalarken, Hakan’ın skora verdiği katkı ile oyunu dengede tuttu. Artis’in yokluğu ve Johnson’un düşük performansı sonucu hücumda istediği akıcılığı yakalayamayan Bodrum, çembere yakın oynayarak çözüm üretmeyi başardı. Floyd’un tekrardan kontrolü ele alarak hem kendine hem etrafına yarattığı opsiyonlar Bursa’yı oyunda tutarken, Bodrum geçiş oyunları sonucu Alibegovic’in dış atışları ile ivmelenip skorda kaldı. İki takım da birbirlerinin skor opsiyonlarını savunma konusunda yüksek konsantrasyon gösterdi ve devre genel olarak dengede geçti.
  • Yarı sahada üretkenlik sorunu yaşayan Bodrum’da geçiş oyunlarını kullanma kararlılığı devam ederken, Floyd’un liderliğinde hücumlarına yön veren ev sahibinde ise Metin göstermiş olduğu performansla takımı için önemli katkı verdi. Berkay’ın da skor katkısı ile hücumda farklı isimlerden skor katkısı alan Bursa’ya karşı, Ege ikili oyun yönlendirmeleri ile Ahmet’i besleyerek takımını oyunda tuttu. Skor belli bir noktaya kadar yakın devam etse de benzer maç sonlarını oynama noktasında rakibinden daha tecrübeli olan Bursaspor oyunun sonunu daha iyi geçirerek evinde firesiz devam etti. Floyd’un iyi performansı ile beraber Metin&Berkay’dan aldıkları katkı son derece değerliydi. Artis’in yokluğu ile farklı bir kurguya gitmek zorunda kalan ve yarı sahada çembere atak ettiği bölümler dışında istediği organizasyon kalitesini yakalayamayan Bodrum ise son bölümde farkın açılmasına engel olamayarak sahadan mağlup ayrıldı.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE: 93 – YUKATEL MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ: 76

  • İki takımın da düşük yüzdelerle başladığı oyunun ilk bölümü dengeli geçti. Denizli düzenlerini oynama noktasında iyi görüntü verirken, Manisa rakibin adam değişme savunmasına karşı bireysel çözümler arayarak hücum temposunu bulamadı. Oyunun devamında Vrenz’in faul problemi nedeni ile denklemden çıkması dar rotasyonla oynayan Denizli için handikap oluşturdu. Adam değişme savunmasına karşı Oturu’ya atak eden Manisa’ya karşı, Denizli karşı hamle olarak Çağatay’ı Terry ile eşleştirdi. Buna bağlı olarak Luther’ın perdelemeleri ile Oturu’ya atak etmeye devam eden Manisa savunmaya adapte olup penetre pas üzerinden ritme girmeye başladı. Denizli ise Vrenz’in faul sorunu üstüne Lomazs’ın kötü gününde olmasının sıkıntılarını hücumda yaşadı. Oturu&Hudson’dan gelen katkı öne geçmelerine yetmezken, savunma sahasındaki enerjinin skora dönüşü olmadı.
  • İkinci devre benzer planla Terry’i 4 numara ile savunan Denizli’ye karşı bu eşleşmeyi kullanmak isteyen Manisa, organize olamayarak ritimsiz bir başlangıç yaptı. Denizli ise savunmada istediğini aldığı bölümde hücumda Oturu dışında skorer bulamazken, Lomazs’ın düşük performansı devam etti. Oyunun devamında Russell ve Cruz kontrolü ele alıp hem yarı saha hem açık sahada ritme girince Manisa kısa sürede farkı çift hanelere çekti. Savunmada geri adım atmayan ve çembere giderek sayı bulmaya başlayan Denizli tekrar oyuna ortak olma şansı yakalasa da hücumda sürekliliği sağlayamayıp savunmada dirençlerini kaybetti. Russell’ın skorer oyununa Terry’nin de eşlik etmesiyle tekrar havaya giren ev sahibi ekip, asist sayısında geride olduğu bir maçı daha yetenek hacmi ile çözerek kazandı. Denizli ise son bölümlere kadar savunmada belli seviyelerde istediğini aldığı günde, Lomazs&Vrenz ikilisinin 14 sayıda kalmasının etkisi ile hücumda süreklilik sağlayamayarak sahadan mağlup ayrıldı.

FENERBAHÇE BEKO: 83 – REEDER SAMSUNSPOR: 53

  • İki takımın da kendi hedefleri doğrultusunda oynadığı ve farklı rotasyonlar denediği maç genel olarak düşük konsantrasyonla başladı. Basit hatalar ve isabetsiz atışlara bağlı olarak hücumda ritimden uzak kalınan ilk bölümde oyun dengede devam etti. İlerleyen bölümde hücum ribauntları ile fark yaratan Fenerbahçe’de Melih isabetli dış atışlarla takımı lehine fark yaratan isim oldu. Samsunspor Konate ve Levi’yi boyalı alanda bulup sayı üretirken, çembere yakın oynama reaksiyonu onları devre sonunda skora yaklaştırdı. Fenerbahçe ise tamamı değişmiş bir 5’le başladığı çeyreği genel olarak ritimden uzak, deneme atışları ile geçirdi.
  • İkinci yarıda ilk devrenin aksine daha yüksek tempo hakimdi. Buna bağlı olarak erken atışlarla skor arayan takımlar birbirlerine ciddi sayıda açık saha fırsatları verdi. Oyunun ritminin yükselmesi ve pozisyon sayısının artması, yetenek hacmi daha fazla olan Fenerbahçe’nin temposunu bulmasına ve farkı açmasına yol açtı. Hücum ribaundları ile fark yaratmaya devam eden ev sahibi farkı kısa sürede çift hanelere çekerek oyunu kontrolüne aldı ve son çeyrekte farkı giderek açtı. İkinci yarıda 50-24’lük üstünlük yakalayan ev sahibinde; Melih, Sertaç ve Nate ritim bulma açısından iyi görüntü verdi. Samsun ise ilk yarısını dengede götürdüğü maçın ikinci devresinde kırılarak farkın açılmasını engelleyemedi ve sahadan mağlup ayrıldı.

GALATASARAY EKMAS: 95 – ANADOLU EFES: 76

  • Oyun başı Galatasaray ikili oyunlar sonrası uzunlarını bularak organizasyon içerisinde skor üretti. Efes ise hücumda düşük tempoda başladığı maçta Jones’ın çember etrafında ki bitiriciliği ile oyunda kaldı. Enerji olarak önde olan Galatasaray rakibini top kayıplarına zorlayarak bunun ödülünü açık saha fırsatları ile aldı. Sadık’ın da kenardan getirdiği skor katkısı ile kontrol ev sahibine geçmeye başladı. Efes aradığı 5’i bulmaya çalışıp ritimden giderek uzaklaşırken, top kayıpları devam etti. Galatasaray ise sabırlı hücumlar ve doğru atışı bulma noktasında ki konsantrasyonla beraber hücum ribauntlarında ki enerjisi ile oyunu kontrol etti. Mola sonrası rakibin olası ivmelenmesini engellemek için savunma değişikliğine giden ev sahibinin planı tutmadı ve Efes bulduğu dış atış isabetleri ile skora yaklaştı. Devrenin son bölümünde adam adama savunmaya dönen ve düzenler içerisinde boyalı alandan sayı üreterek kontrolü tekrardan alan Galatasaray farkı çift hanelere çekti.
  • Clyburn ve Bryant’ı kenarda başlatıp, enerji yönü kuvvetli bir takımla devreyi açan Efes istediğini aldı. Savunma arzusunun yükselmesi ve Thompson’un sorumluluk alıp devreye girmesi ile oyuna denge geldi. Karşılıklı dış atış isabetleri ile skor yakın devam ederken, Efes Thompson’u da kenara alıp savunma kimlikli bir 5’e döndü. Fakat bu bölümde savunma enerjisi yakalanamadığı gibi hücumda da verimlilik azaldı. Skor üretme sorununu çözen Galatasaray, özellikle İsmet’in isabetleri ile farkı tekrar açtı. Son çeyreğe adam değişme savunmasına karşı sabırlı şekilde ters eşleşmeleri kullanarak hücum eden ev sahibi arka arkaya isabetler ile farkı daha da açtı. Ercan+4 kısa denemesi ile ritmi değiştirmeye çalışan Efes bunda başarılı olamazken, Galatasaray yüksek yüzdelerle dış atış kullanmaya devam edip sonunu rahat oynadığ maçtan galip ayrıldı. Buğrahan&Göksenin&İsmet&Yeboah 4’lüsünün etkili performansları öncülüğünde, sabırlı ve planlı hücumların karşılığını 27 asist üreterek alan Galatasaray önemli bir galibiyete imza attı. Efes ise oyunun iki tarafını kontrol edebileceği 5’i maç genelinde bulmaya çalışıp istediği ritmi yakalayamayarak sahadan mağlubiyet ile ayrıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi