Yaz geride kaldı. Yeni sezon tüm hızı ile yaklaşıyor.
Yerli transferler imzaları attı. Son yabancı transferler bitirilmek üzere.
Takımlar kondisyon yükleme döneminden hazırlık maçlarına geçiş için hazırlık yapıyor.
Yakında Bilyoner.com KBL’de ilk hazırlık maçları ve turnuvaları izlemeye başlayacağız.
Bilirsiniz biz biraz balık (kısa vadeli) hafızalı bir toplumuz.
Başımıza gelenlerin bir kısmı bu nedenden dolayı gelir. Gereken dersleri çıkarıp, önlemleri hayata geçirmeden, geçmişi çabuk unuttuğumuz için gerçekleşir.
Yalnızca ders alınması gerekenleri değil, iyi performansları da unutmamak gerekir.
Gerekir ki;
Elimizdekilerin gerçek değerini bilip elit seviyede bize faydaları artsın. Ufuklarını açabilelim.
İşte size bu yazdan unutmamanız gereken 5 şey;
1-Olimpiyatlarda Çeyrek Final
2012 Londra Olimpiyatlarında Çeyrek Final oynayan Kadın Basketbol Milli Takımı 2016 Rio Olimpiyatlarında çeyrek finali bir kez daha aşamadı. Dar rotasyona rağmen fedakarca mücadele eden takımın enerjisi İspanya çeyrek final maçının son 4 dakikasında bitti. 8 Sayı önde olduğumuz maçı rakibin 14-4 serisi ve havada biten şut ile kaybederken son saniyede faul yapmamak kadar elimizden kaçan yarı final ve madalya şansı ağzımızda buruk bir tat bıraktı.
Bundan sonra 90 Jenerasyonunun daha ön planda olduğu oyuncu grubunun milli takımda sorumluluğunun artacağı döneme giriyoruz. Bu grubun enerjisi yüksek ama tecrübesi ve pozisyon bilgisi daha sınırlı.
Ama unutmayalım U20’de bu ülkeye ilk madalyaları 92-95 Grubu getirdi. Yani potansiyel var.
Bu nedenle kariyeri boyunca dar rotasyon ve yarı saha oyununu benimsemiş olan coach Ekrem Memnun, rotasyonu arttırıp, oyun temposunu oyuncuların özelliklerini maksimize edecek konuma getirecek şekilde yeni bir sistem için kendini yenilemeli.
2- YDÜ VE BGD’den Denge Değiştiren Birleşme & Transferler
Yakın Doğu Üniversitesi ve Basketbolu Geliştirenler Derneği sürpriz bir hamle ile güçlerini birleştirdi. Geçtiğimiz sezonda KBL’de “fırsatı” kaçıran birçok kulüp vardı.
Bu sezon fırsatın daha büyük olduğunu düşünen kulüpler “sıkılaşan ekonomik koşullara rağmen hamle yaptı.
Bu birleşmeden 1+1=1.5 formülü çıktı. Girne Üniversitesi yetecek kadar bir bütçe ile yoluna devam edecek. Sonuç ligi büyütecek bir yapı olmasa da güçlü bir Şampiyon adayı çıkardı.
YDÜBGD F.Bahçe’den devşirme Hollingsworth’ü alarak denge değiştiren ilk büyük hamleyi gerçekleştirdi. Bunu G.Saray’dan Bahar Çağlar hamlesi izledi. Geçen sene Hatay BŞB’de önemli işler yapan Anna Vajda yabancı transfer listesine eklendi. Bu üç hamle güçlenmek kadar yerli/yabancı dengesinde F.Bahçe, Hatay BŞB ve G.Saray’ı bir miktar aşağı çekmeyi hedefliyordu.
YDÜBGD sakatlıktan dönen Merve Aydın’ın ile birlikte Olcay Çakır’ı kadrosuna eklerken,(bir değişiklik olmaz ise) elinde tuttuğu Vandersloot’un yanına skorer Kayla McBride ve Angelica Robinson’a imza attırdı.
Elbette takım kurmak ve takım olmak farklı unsurlar. Bu anlamda F.Bahçe ve G.Saray’ı defalarca şampiyon yapan Coach Zafer Kalaycıoğlu için yeniden doğuş anlamı taşıyan önemli bir sezon olacağı muhakkak.
3- Fenerbahçe‘den Güçlü Karşı Hamleler
Pelin Bilgiç bu sezon bazı “sübjektif kararlar” sonucu Milli Takımda yer bulamamış olabilir.
Bu onun 12s,3.7as,3.7 rb ortalaması ile geçen sezon en çok gelişme gösteren yerli guard olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 22 Yaşındaki oyuncu ligde ikinci Fenerbahçe maçında 21 sayı ile oynamıştı.
Yabancı rotasyonunu büyük ölçüde koruyan son şampiyon Fenerbahçe Pelin Bilgiç’i kadrosuna ekleyerek, Birsel Vardarlı Demirmen’in yanına “arka sahada” etkili bir destek getirdi ve burada çok güçlendi.
Ben şimdiden Pelin Bilgiç’in kadın basketbolunu gayet iyi bilen Başkan Aziz Yıldırım’ın en favori yerli oyuncusu olacağını söyleyebilirim.
Pota altına Avrupa’nın en etkili pivotu Gruda’yı transfer eden sarı lacivertliler kadroya eklenen Esra Ural’ın kapatıcılığı, Ayşe Cora’nın dış rotasyona katkısından da yararlanacak. Gruda’nın geçen sezonu Ekat’ta topuk dikeni gibi can sıkıcı bir sakatlık nedeni ile tamamlayamadığını ama Olimpiyatlarda eski temposunu kazanma yoluna girdiğini eklemek doğru olur.
Sarı lacivertlilerin devşirme statüsünde oynayan Hollingsworth’ün yokluğunu hem savunma hem hücumda arayacağı kesin.
Bu oyuncunun yokluğunda, ABD‘den 2013 yılında “yeni yıldız” statüsünde “lanse edilerek” Fenerbahçe’ye gelen ve oynadığı 3 sezonda ortalama 4 sayılık katkının ötesine geçmeyen power forvet Tuğça Canıtez için vasatlık ve elit seviye arasında önemli bir yol ayrımı olacağı görülüyor.
4-Hatay BŞB ve Mersin BŞB Euroleague’de, Galatasaray ve AGÜ Euro Cup Women’da
Yıllardır Euroleague’de mücadele eden Galatasaray ve AGÜ için bu karar bir hedef küçültme mi ?
Şüphesiz evet.
Bununla birlikte her iki takım için de yeniden yapılanma zamanı çoktan gelmişti ve finansal şartların sıkılaştığı bir sezonda enerjiyi dağıtmadan doğru kulvara yönlendirmek doğru tercih olabilir.
Euroleague fiziksel ve finansal güç isteyen bir organizasyon olduğu kadar lojistik deneyim de gerektiriyor. İlk sezonlarda başarı pek kolay değil.
Hatay ve Mersin ekiplerinin, ülkemizde ve bölgeye komşu ülkelerde ortaya çıkan sorunlar dikkate alındığında, yabancı transferlerini kolaylaştıran bir karar verdiğini düşünüyorum.
Her iki kulüp bu güçlü ligde elde edilecek deneyimi pozitif şekilde biriktirebilir ve sezon sonunda performansa yönlendirir ise yapılan fedakarlık amacına ulaşabilir.
Elbette süreç ve lojistiğin iyi yönetilmemesi halinde aşağı yönlü güçlü riskler oluşacağı da unutulmamalı.
5-Melis Gülcan & Burcu Soysal
Fenerbahçe’nin 1996 Doğumlu guard/forveti Melis Gülcan iyi başlamadığı U20 Avrupa Şampiyonasında 14.3 sayı, 7.0 ribaunt ve 11.9 verimlilik puanı ortalaması takımın hem saha içi hem istatistik lideri oldu.
Kelimenin tam anlamı ile 13. olan U20 Kız Milli Takımını “tek başına” küme düşmekten kurtardı.
Birkaç pozisyonu oynayabilmesi, kendi şutunu yaratma becerisi, savunmada geniş kanat açıklığı gibi özellikleri bacaklarını çabuklaştırabilirse onu elit seviyede başarıya taşıyacak özellikler. Bu turnuvada hedeflerine ulaşacak odaklanma becerisini ortaya koyabildiğini de kanıtlamış oldu.
2000 Doğumlu Burcu Soysal ise gösterdiği üstün performans ile U16 Milli Takımının küme düşme riski yaşamadan Avrupa Şampiyonasından dönmesinde büyük rol oynadı.
10.2 sayı ve 12.5 verimlilik puanı ile takımın lideri olan 16 yaşında 1.94 boyundaki yetenekli pivot elit seviyeye hızlı yükselmesini sağlayacak hız, sıçrama, esneklik, zamanlama özelliklerine sahip olduğunu “ortaya koydu”. Pota altı becerisi kadar orta mesafe şutlarını da geliştirmesi çok olumlu.
Bana göre Fransa‘dan İspanya’ya Rusya’dan Sırbistan’a Avrupa’nın her basketbol ülkesinde A takımlarda fırsat verilmesini sağlayacak güçlü özellikleri var. Umarım bu sezon bu şansı forma giydiği Fenerbahçe’de bulur.
Elde ettiği başarının büyüklüğü, U16 Milli Takımında yalnızca ortalama 4.5 şut atacak kadar top alabildiği düşünülürse daha iyi anlaşılabilir.
Twitter: @hayripekergi
(11-09-2016)