Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Doncic’lerimizi bekliyoruz (İlker Yıldız)

2017 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası yarı final maçında Slovenya, İspanya’yı 92-72 yenerek büyük bir başarıya imza attı. Turnuvada yarı finale gelene kadar Slovenya ve İspanya oynadıkları yedi maçı da kazanma başarısı göstermişlerdi. Goran Dragic ve Luka Doncic önderliğinde Slovenya turnuvanın en büyük favorisi İspanya’yı, yetenek ve takım mücadelesiyle yenmeyi başardı. Bu turnuvada gösterdiği performansla Slovenya şampiyonluğun en büyük adayı olduğunu da gösterdi.

Bugün bir kez daha “oyun kurucun kadar konuş” sözünün karşılığını bulan en önemli maçlardan birini izledik. İspanya basketbol milli takımı oyun kurucuları Ricky Rubio ve Sergio Rodriguez’in maç boyunca takımlarına toplam katkıları; 22 sayı, 3 ribaund, 6 asist, 3 top çalma ve 15 verimlilikte kaldı. Goran Dragic (1986, 1902 cm, Miami Heat/NBA) ve Luka Doncic (1999, 201 cm, Real Madrid/İspanya)’in Slovenya milli takımına katkıları ise toplamda; 26 sayı, 18 ribaund, 13 asist ve 37 verimlilik puanı olarak gerçekleşti. Slovenya’da bu iki lider oyuncuya katkıda bulunan, başta Anthony Randolph (1989, 211 cm, Real Madrid/İspanya) olmak üzere, Klemen Prepelic (1992, 191 cm, Paris-Levallois/Fransa) ve Gasper Vidmar (1987, 211 cm, Banvit/Türkiye) takımın tamamlayıcı oyuncuları oldular. Slovenya, İspanya karşısında asistlerde 23-15 üstünlük sağlayarak yetenek ve takım oyununun birleşmesi sonucunda yenilmeyecek takım olmadığını bir kez daha basketbol severlere gösterdiler.

Türkiye A milli basketbol takımımız, Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi 19 Ağustos 2017 tarihinde İsrail’de oynadığı özel maçta Slovenya’yı 86-84 mağlup etmeyi başarmıştı. O Slovenya bugün Avrupa Basketbol Şampiyonası Finallerinde finale kalan ilk takım olma başarısını elde etti. Mücadele anlamında Slovenya ile çok ortak noktalarımız var. Ama iki takım arasında en belirleyici olan fark, onların topu yönlendiren çok üst düzeyde iki oyuncuya sahip olmalarıdır. Goran Dragic ve Luka Doncic’in takıma liderlik yapmalarıyla birlikte, diğer oyuncularında tamamlayıcılık görevlerini layıkıyla yerine getirmeleri Slovenya’yı hak ettiği şekilde finale taşıdı. Türk milli takımı olarak çok iyi mücadele ettiğimiz bir turnuvada küçük ayrıntılar sonucunda İspanya’ya ikinci turda kaybederek elenmiştik. Slovenya-İspanya maçı bir kez daha gösterdi ki bizim en önemli eksiğimiz, takımımızda lider oyuncu sayısının az olmasıdır. Turnuvada üst turlara çıkıldıkça, özellikle oyun kurucuların çok belirleyici olduğunu görüyoruz. Bizim A milli takımımızda eksiklik duyduğumuz en ciddi iki pozisyondan biri oyun kurucu diğeri ise uzun forvet pozisyonuydu. Özellikle de oyun kurucu pozisyonundan sayı ve asist katkısının istenilen düzeyde olmaması, turnuvaya erken veda etmemizde en önemli etkenlerdi.

2019 Dünya Basketbol Şampiyonası Elemelerine iki aydan biraz fazla zaman var ve elemelerde B grubundaki rakiplerimizde ciddiye alınması gereken ülkeler: Letonya, Ukrayna ve İsveç. Çift devreli lig usulüne göre oynanacak ilk tur grup maçları sonunda ilk üçe giren takımlar bir üst tura çıkacaklar. Bir üst turda A grubunda ilk üçe giren ülkeler (İspanya, Slovenya, Karadağ ve Belarus) ile B grubunda ilk üçe giren ülkeler altı takımlı yeni bir grup oluşturacaklar. Çift devreli lig usulü şeklinde oynanacak ikinci tur grup maçları 2018 Eylül ayında başlayacak. İkinci tur gruplarında oynanan maçlar sonunda ilk üç sırayı alan takımlar ise Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2019 Dünya Basketbol Şampiyonası Finallerine katılmaya hak kazanacaklar. Bugün izlediğimiz Slovenya ve İspanya’nın muhtemel olarak ikinci turda rakiplerimiz olmalarını göz önünde bulundurursak, elemelerde işimizin bir hayli zor olduğunu söylemeliyim.

Bu yıl kendi evimizde düzenlenen 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finallerine mevcut Türkiye Basketbol Federasyonu yetkilileri hazırlıksız yakalandı. Çünkü daha önceki TBF yetkilileri maalesef A milli takım kadro yapılanması adına pek bir şey yapmadılar. Üstüne üstlük başta yabancı sayısı kararı olmak üzere, yetenekli genç Türk oyuncuların gelişimlerini sağlayarak A milli takıma geçişini sağlamada da yeterli başarıyı gösteremediler. Şimdi önümüzde çok önemli eleme turnuvaları var ve mevcut TBF yetkililerinin acilen almaları gereken kararlar var. Sayın Hidayet Türkoğlu ve Ömer Onan’ın açıklamaları doğrultusunda A milli basketbol takımımızın dünyanın en iyileri arasında sürekli olması adına, ciddi kararlar alınıyor. En önemli ilk karar masraflarının TBF tarafından ödeneceği “Deplasmanlı Genç Erkek Ligi” gibi çok iyi bir projenin hayata geçirilmesi oldu. Benzer projenin kızlar kategorisinde de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Henüz kesinleşmeyen ama TBF yetkililerinin ciddi olarak düşündüğü diğer karar, A milli takımda oynama potansiyeline sahip genç oyuncularımızın (bu oyuncularımızın kendileri ve aileleri de her açıdan muhakkak fedakârlık göstermeliler) kulüpleriyle anlaşılıp Adriyatik Ligi’ne veya TBL’ye bir takım kurup bu çocukların üst seviye maçlarda oynamalarını sağlamak. Slovenya’nın finale kalmasında en önemli paylardan birine sahip olan oyuncu, 18 yaşındaki Luka Doncic’tir. Luka Doncic’in bu kadar üst düzeyde performans sergilemesinde, Real Madrid takımı ile birlikte Liga Endesa/İspanya Liginde ve Euroleague gibi üst düzey liglerde oynamış olmanın önemli etkisi vardır. Bizim üst düzey genç yeteneklerimizin; Türkiye Basketbol Süper Ligi, Türkiye Basketbol 1.Ligi veya Adriyatik Ligi gibi üst düzey liglerde yer alacak bir proje takımı ile tecrübe kazanmaları A milli takımımızın ihtiyaç duyduğu lider oyuncu yetişmesi adına çok faydalı olacaktır.

Başta 2019 Dünya Basketbol Şampiyonası Grup Eleme maçları olmak üzere ilerleyen yıllarda; Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonalarında A milli takımımızın başarısı için şimdiden acil kararlar alınması gerekiyor. Mevcut TBF yetkililerinin önceliği A milli takımımıza vereceklerinden kuşkum yok. A milli basketbol takımımızın istikrarlı bir şekilde her turnuvada kürsüye çıkacak konuma yükselteceklerine olan inancım sonsuz. Yakın zamanda da Adriyatik Ligi veya TBL’ye katılacak bir takım kurulması ile ilgili güzel haberlerin duyurulmasını bekliyoruz. Her şey A milli takımlarımız için…

(15-09-2017)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi