Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Final Gibi Final (Hayri Pekergin)

Finallerde;

İyi oyuncular iyi oynar.

Büyük oyuncular maç kazanır.

Bellona AGÜ – Yakın Doğu Üniversitesi arasında oynanan FIBA Euro Cup Women Yarı Finali de bu konuda bir istisna yaratmadı.

Kayseri’de büyük bir seyirci topluluğu önünde oynanan maçı 73-69 konuk Yakın Doğu Üniversitesi kazandı. Finalin ikinci ayağına 4 sayılık bir avantaj taşıdı.


Bana göre sahada sonucu belirleyen iki ana “karakter” vardı.

Birincisi Yakın Doğu Üniversitesinde Courtney Vandersloot oldu.

Oyun kurucu olarak 5 asist ile takımının skor lideriydi.

Skorer olarak toplam 25 sayı ile takımın en skorer oyuncusu oldu.

Lider savunmacı olarak 4 top çalma ile takımının değil sahanın en çok top çalan, momentumun takımında kalmasını sağlayan isimdi.

Finalin ilk ayağında sonucu belirleyen ikinci ana karakter Bellona AGÜ oyuncusu takımın yıllardan beri değişmeyen ismi Lara Sanders oldu.

İsimleri, sponsorları değişmiş olsa bile, bu takım ile bu şehir ile 3. Euro Cup Finaline çıktı.

Coach Ayhan Avcı ribauntları kaybetmenin YDÜ takımına hızlı gelme şansı vereceğini biliyordu.

Sanders’ı 32 dakika sahada tuttu.

Lara Sanders gününde değildi. 1/9 ile şut attı. Maçı iki sayı ile tamamladı.

1’i hücum toplam 8 Ribaunt alsa da takımının ribaunt savaşında 41-29 geride kalmasına engel olamadı. 13 Hücum ribauntu alan YDÜ önünde AGÜ yalnızca 5 hücum ribauntu üretebildi.

Ama en önemlisi savunmada takımının maçı kazanmak için ortaya koyması gereken sertliğin bir parçası olamadı.

Robinson’un ondan daha hızlı koşarak bulduğu kolay basketler iki takım arasındaki skor farkı kadardı.


Maçın ilk çeyreği YDÜ açısından savunmanın üst düzey olduğu, topun iyi paylaşıldığı dakikalardı.

Bellona AGÜ sahaya Ayşegül Günay’ı daha sonra Mazic’i yollayarak savunmayı yükseltmek iste de ilk çeyrek 15-25 YDÜ lehine kapandı.

İkinci çeyrekte Dubljevic potaya yakın oynayarak rakip savunma üzerindeki baskıyı arttırdı. Bu bölümde bir kez daha önemli bir maça odaklı gelen Mazic’in ekstra sayıları ancak Sanders’ın eksikliği telafi ediyordu.

Bellona AGÜ tarafındaki çabalar YDÜ cephesinde Leuchanka- Vajda kaynaklı momentum kaybı olmasaydı farkın azalması için yeterli olmayabilirdi.

Konuk ekipte bu bölümde ilk çeyreğin etkili ismi Carson da momentum kaybetti. Vandersloot Ayşegül’ün Günay’ın baskısı ya da kendisini sol kanada yönlendiren alan savunması ile yavaşladı.

16.Dakikada 29-37 olan skor, Bellona AGÜ penetre silahı ile potaya yaklaşarak oynayınca devrenin sonunda 37-39 oldu.


İkinci yarının başında Bellona AGÜ 41-39 ile ilk ve son kez öne geçti.

Hızlı taşınan toplar ile gelen transition hücumlarında Kayla McBride’ın 3 sayılık isabeti, ardından Vandersloot ile YDÜ skoru 41-48’e taşıyarak kontrolü elinde tuttu.

Bu çeyrekte, Bellona AGÜ alan savunması etkili bir hücum ile birleşmiş olsaydı maça ortak olabilirdi.

Hem Sanders hem de bu maçta YDÜ takımının çabuk bacakları olan power forvetleri Bahar Çağlar – Angelica Robinson’u yenemeyen Wright sayı bulamayınca, transition sayıları üretmeye devam eden YDÜ 3.çeyreği 52-58 önde kapattı

Bu bölümde, Hollingsworth’un faul sorunu ile dışarıda olduğu dakikalarda, topun doğru ellerde buluşmasını sağlayarak Vandersloot’un skorer kimliğini öne çıkarmasını kolaylaştıran Eldebrink’in katkısı dikkat çekti.

İsveç’li tecrübeli oyun kurucunun Chelsea Gray’e savunması, kritik isabetleri ve Angelica Robinson’a buldurduğu isabet kontrolün YDÜ’de kalmasını sağladı.

Kayla McBride’ın Dubljevic ile eşleşmesinde rakibine üst üste sayı izni vermeyen savunması attığı 19 sayı kadar önemliydi.


Son çeyrekte AGÜ’de hücum düzeni Gray’in penetreleri üzerine kuruldu. Oyunun iyice fiziksel hale gelmesi, Mazic ve Ayşegül Günay’ın savunmaya getirdiği direnç ile

Bellona AGÜ geri gelmeyi denedi.

Son beş dakikada Sanders’a inen topların YDÜ kısalarına takılması Bellona AGÜ’nün maça ortak olma şansının azalması anlamına geliyordu.

Son dakikalarda takımını kısaltan ev sahibi ekip Şaziye – Holingsworth eşleşmesinden bulduğu turnike ile farkı 2 sayıya indirse de Vandersloot çaldığı topla skoru belirledi.


FIBA Euro Cup Finali 80 dakikadır.

İlk 40 dakikayı kalabalık seyirci topluluğu önünde 73-69 önde bitiren YDÜ için bu skor büyük avantaj anlamına gelmiyor.

Sanders ve Wright ikilisi hücumda muhtemelen bir daha bu kadar ivmesiz olmayacaktır.

Bununla birlikte, ilk maçta yalnızca dört top çalan ve 7 kez faul çizgisine gelebilen Bellona AGÜ savunmadan gereken kaldıraç etkisini elde ederse, finalin ikinci maçı farklı bir senaryoya sahne olabilir.

İkinci maçta Kayseri ekibinin genelde ilk maça göre daha kısa , daha sert ve mücadeleci bir rotasyon ile oynayacağını tahmin ediyorum.

Yakın Doğu Üniversitesi, hücumda işlerin iyi gitmediği dakikalarda, bir iki pozisyon dışında istikrarlı savunması ile zor bir atmosferden 4 sayılık bir avantaj ile dönüyor.

Finalin ikinci ve belirleyici ayağını kendi sahasında oynayacak bordo beyazlıların önündeki tek sorun kenardan gelen Leuchanka – Vajda ikilisi ile oynarken momentum kaybetmemek olarak görünüyor.

Twitter : @hayripekergin
(05-04-2017)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi