Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Futbol Gündemi (Necip Kapanlı)

Spor yazarlığı yaptığım yıllarda birçok branşla birlikte futbolu severek takip ettim, 2 Dünya Futbol Şampiyonası’nda görev yaptım. Eskiden sahalar çok kötüydü, statlar konforlu değildi, zeminler berbattı, toplar kalitesizdi ama gözümü kırpmadan izlerdim. Oyun çok daha dürüst idi. Elbette zaman zaman hakemleri dile getirdiğimiz de olurdu ancak hataları niyetle ilişkilendirme oranı bugünlere göre çok daha düşüktü.

Son zamanlarda bazı sahalardan şikayet edilse geçmiştekilerle karşılaştırmak mümkün değil. Yağmur yağdığında sahalar balçığa dönüştüğünden oyuncular soyunma odasına üzerlerinde kilolarca çamurla giderlerdi. Statların sadece bir tarafının üstü kapalıydı. Yağış varsa seyirciler sırılsıklam olurdu.

Ama genelde oyuna iki takım dışındakiler karışmadığı için sonucu merak ederdik. Şimdi etmiyoruz. Biliyoruz ki maalesef hakemlerin çoğu veya Var’dakiler güçlünün yanında yer alacak. Bu nedenle de ben futbolun ancak özetlerini izliyorum ama 3-5 dakikalık bölümler dahi midemin bulanması için yeterli oluyor.

Fiziksel koşullar bugüne göre geride de olsa, oyunu seyredilir yapan hakemlerin çok daha adam olmasıydı… Eskiden futbolu tartışırdık, şimdi hakem kararlarını…

Şampiyonluğa Galatasaray ile Fenerbahçe oynarken, diğerleri kenar süsü dahi değil. Bu iki takımın rakipleri zaten kadro olarak güçsüzken, kafa tutmaya çalışanları da hakemler eziyor.

Bu sezon her hafta Galatasaray ile Fenerbahçe, bir hafta Fenerbahçe’nin, bir hafta Galatasaray’ın sahasında oynasalar ve şampiyonluk ikisinin arasındaki maçlarla belirlense… Keşke…

Basketbol oyunun değişen dinamiklerine uygun olarak sık sık kural değişikliği yapar. Futbol ise tutucudur, zaten İngizilzleri ikna etmeden harfini değiştiremezsiniz.

Basketbol, faul hakkının dolması dışında serbest atışı, sayıya giden pozisyonlardaki faullerle sınırlandırdı. Şut atarken faul yaparsan serbest atış, dripling sırasında faul yaparsan kenardan… Futbolda da ceza alanı içindeki her savunma faulünün, her el-top temasının penaltı olarak tartışılması yerine, pozisyonda direkt gol tehlikesi yoksa çift vuruş kuralının genişletilmesi bir çözüm olabilir… Yani avuta giden veya ön sahaya doğru vurulan topların elle buluşmasında gol tehlikesi olmadığına göre penaltı yerine çift vuruş verilir, herkes rahatlar.

Aman, futboldan uzak duralım… Biz basketbol dünyamıza dönelim…

1 Yorum

  1. Futbol iyice kirlendi doğru da basketbolumuz da futbol kadar olmasa dahi daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Hakemler,oyuncular,
    teknik adamlar üçünden birinde bile aksaklık olursa bu maça ve spora ciddi şekilde yansır. Geçmişte de hakemlerin çok ciddi etkiler yaptıkları maçlar hatta seriler olmuştu bugün de var ama Fb ve Efes kadroları öyle güçlü ki her engeli aşabilirler gibi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi