Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Geleceğin Şifresi 93-95 ve 99-01 (Hayri Pekergin)

A Kadın Milli Takımının 2019 Avrupa Şampiyonası elemeleri nedeni ile Bilyoner.com KBL’de 2 hafta ara var.

Normal şartlarda 26 haftalık uzun lig maratonunun henüz ilk bölümlerine denk gelen böyle bir mola, KBL takımlarının teknik yetkilileri tarafından pek hoş karşılanmaz.

Bununla birlikte, Milli Takım arası pek çok KBL takımına gerek yeni katılan yabancıların adaptasyonu gerekse yaşanan sakatlıkların giderilmesi açısından can simidi gibi geldi

*****

Bu yazının kaleme alındığı saatlerde A Kadın Milli Takımı Estonya deplasmanında ter döküyordu.

Favori konumda olduğumuz bu maç, gruptaki pozisyonumuz açısından daha kritik konumda olan Polonya karşılaşması öncesinde, hazırlık anlamında iyi kullanılması gereken bir fırsattı.

A Kadın Milli Takımı beklendiği gibi zorlanmadan farklı kazandı.

İlk yarıda, ilk maç oynamanın ve kısıtlı hazırlık süresinin getirdiği uyum ile ilgili zorluklar, rakibin düşük sertlik seviyesi ile sorunsuz atlatıldı.

Maçın önemli bölümlerinde, 2012 ve 2013 yıllarında Türkiye’ye U20’de madalya getiren 93-95 jenerasyonu sahadaydı.

Böyle maçlarda benim için önemli olan, ileride kilit konumda olacak oyuncuların teknik eksiklerinin üzerine giderek gelişme araması ve özgüven seviyelerini yükseltmesi.

Bu nedenle Olcay Çakır’ın pull up isabetleri, Cansu Köksal’ın güvenli oyunu, Tilbe Şenyürek’in çizgiden ve sahadan sayı üretmesi galibiyet kadar önemli pozitif notlardı. Elbette Tilbe’den boyalı alanda hücum ribaundu ve daha fazla fiziksel performans bekliyoruz. Beklemeliyiz.

Ayşe Cora ve Pelin Bilgiç’in işlerini yaparken Merve Aydın’ın tekrar gruba katılması bu anlamda değer taşıyor.

Son dört senede sık sık belirttiğim gibi, Türk Kadın basketbolunun Avrupa’da ve Dünyada bundan sonraki zirve atağının ve muhtemel finallerinin, 93-95 yaş grubunun 20’li yaşlarının sonlarında 99-01 jenerasyonu ile birleşmesi ile gerçekleşeceğini bekliyorum.

Bu anlayış ile 99-01 jenerasyonundan İlayda Güner’in yaş grubundaki ilk isim olarak A Milli Takıma katılması dikkat çekici bir kilometre taşı olarak görülmeli.

Elbette İlayda da gelecek yıllarda atletik özelliklerini ve patlayıcı kuvvetini ELW seviyesine taşımalı.

Patlayıcı kuvvet derken Tuğçe Canıtez’in son dönemde fiziksel olarak bir miktar düşüşünün altını çizmek doğru olacak. İçinde bulunduğumuz geçiş döneminde Tuğçe Canıtez ve Bahar Çağlar’ın katkısı Milli Takım açısından büyük ve belirleyici faktör konumunda.

27 Yaşındaki oyuncu kendi basketbolunun karakteristk özelliği olan hücum ribauntlarından verim üretmek için şu anki fiziksel seviyesini ekstra odaklanma ile telafi ederek Polonya maçında takıma desteğini mutlaka arttırmalı.

******

Geçtiğimiz hafta sonu 5.günü oynanan KBL’de önemli maçlar vardı.

Fenerbahçe 3.çeyrekte ELW standartlarına yaklaştırdığı savunması ile Beşiktaş önünde 82-65 kazandı. Sarı lacivertliler set maçlarda rakip savunmayı delerek kimya üretecek dış oyuncunun kim olacağı konusu benim açımdan bir miktar soru işareti.

Bu düşüncenin temel nedeni 80’li skorlara rağmen elde edilen asist sayısının 14 seviyesinde kalması. Plum, bu rolün üstesinden gelmesi beklenen oyuncu. Bununla birlikte KBL’de ortaya koyduğu oyun seviyesi henüz sert maçlar için umut vermiyor.

Bu durumda Birsel Vardarlı’nın temposunu yukarı çekmesi, Ayçe Cora’nın şut penetre asist tercihleri arasında hızlı bir “olgunlaşma” sergilemesi, Pelin Bilgiç’in “mutlu olunacak şeyler” listesinde asistlere sayılar kadar değer vermesi gerekiyor.

Beşiktaş bir önceki hafta sezonun ilk galibiyetini getiren enerjiyi “Metro Enerji Salonunda” tekrarlamadı. Fenerbahçe’nin 3.çeyrek sertliğine savunmada aynı seviyede karşı koyabilseler daha yakın bir maç izleyebilirdik.

Yerli rotasyonun savunma ve hücumda aynı anda ve istikrarlı katkısı siyah beyazlı takımın iyileştirmesi gereken öncelikli alan.

Önümüzdeki günlerde önce dış rotasyona takviye yapacağı anlaşılan siyah beyazlılar, yerli oyuncuların artacak katkısı ve pota altında şut tehdidi olan “kalıplı” bir pivotun takıma katılması ile bu KBL’de ilk 4 arasında yer alabilecek seviyeye gelebilir.

******

Haftanın önemli karşılaşmalarından biri Orman Spor İstanbul Üniversitesi arasındaydı. Orman Spor kadrosunda alternatifsiz olan tek oyuncu konumundaki devşirme power forvet Melisa Can’dan iyi verim alarak evinde kazanması gereken kritik bir galibiyet elde etti.

Simay Karaman ve Damla Gezgin’in oyuna katkısı önem taşıyordu. Ankara ekibi orta sıralarda istikrarlı yerler için savunmasını bir kademe daha iyileştirmek zorunda.

79-77 Sona eren karşılaşmada son ana kadar maça ortak olan İstanbul Üniversitesinde, hastalık nedeni ile takımda yer almayan forvet Ibweke ve sakatlığı nedeni ile oynamayan forvet Pop’un yokluğuna rağmen başa baş oyun takdir topladı.

18 Yaşındaki oyuncular İlayda Güner (18s) ve Eylül Minez’in (9s) toplam 27 sayısı, her hafta ritmi arttığı gözlenen Miray Şahin Yıldırım’ın (15s) skora büyük katkısı, Ayşe Okul’un (8s) ritmini sürdürmesi eksiklere rağmen başa baş geçen maçın faktörleriydi.

Bununla birlikte esas olan 2 puanı almaktı ve bunu başaran da Orman Spor oldu.

*****

Haftanın diğer önemli maçı Yakın Doğu Üniversitesi Galatasaray arasındaydı. Yakın Doğu Üniversitesi 77-71 kazanırken oldukça zorlandı.

Galatasaray’da terübeli şıl Alben, maç başa baş geçecek ise bunun ancak kendisinin 2 haneli skor katkısı ile mümkün olabileceğini biliyordu. Bu nedenle baştan itibaren hücumda ritm kazanmak için top kullanmaktan çekinmedi. Galatasaray’da onun ard arda sayı bulduğu anlarda skora ortak oldu.

YDÜ takımında Courtney Vandersloot’un iyi istatistlerine rağmen dağınık oyununa, ortalamalarının altında kalan Bahar Çağlar – Eldebrink ikilisi eklenince skorda kopma yaşanmadı.

Cansu Köksal’ın güvenli oyunu ile sorumluluk alması, pota altında Levander – Hollingsworth ikilisinin üstünlüğü, McBride’ın istikrarı kazananı belirleyen faktörlerdi.

Galatasaray cephesinde bana göre Maljkovic’in bu sene yönettiği en iyi maçtı. Oyunculara verilen süre ve zamanlamalar ideale yakındı. Kritik anlarda Epoupa ve Quigley’in sayı bulamadan döndüğü hücumlar sonucun belirleyicisi oldu.

*****

Hatay BŞB Kayseri deplasmanında 71-82 skorlu rahat ve farklı bir galibiyet alarak KBL’nin 3 yenilgisiz takımından biri olarak üst sıraların güçlü adayı olduğunu ortaya koydu.

Hatay ekibinin sırrı, 3 sezondur bir arada oynayan çekirdek kadronun yakaladığı büyük uyum ve bu uyuma diğer oyuncuları “entegre edebilme” başarısında yatıyor.

Bana göre bu sinerjinin oluşmasında veteran guard Natalie Hurst’ün çok büyük payı oldu. Bu sezon vatandaşı Mitchell’da devraldığı görevi başarı ile sürdürüyor.

Kayseri’de çok geniş rotasyon ile oynayan Hatay BŞB’de Özge Yavaş’ın (12s) başarısı, 20 yaşındaki Seda Deniz’in aldığı süreyi iyi kullanan performansı, takımındaki kilit konumdaki oyuncuların asist yapmayı skor yapmak kadar önemsemesi olumlu notlardı.

AGÜ ise sert maçlara ortak olabilmek için, savunmasını rakibi 80’li sayılarda değil 60’lı sayılarda savunabilecek ritm ve enerjiyi ortaya koymak durumunda görünüyor.

*****

Haftanın diğer maçlarında BOTAŞ Canik deplasmanında, maçın ikinci yarısındaki kırılma anlarında başarılı taraf olarak çok değerli iki puan ile Ankara’ya döndü. 23 Yaşındaki forvet Elif Emirtekin’in 11 sayı,8 ribaunt, 4 asistlik katkısı maçın önemli performanslarından biriydi.

Ankara ekibi rakibi yalnızca 6 asist üretecek etkinlikte savunurken pota altı ve ribauntlarda üstünlük sağladı.

Canik Belediyesi rakibe kendi temposunu kabul ettiremeyince hücumdaki kilitlenmeyi bir çeyrek dışında kıramadı.

*****

Çukurova Basketbol, yabancı oyuncu yapılanmasını tamamlayan Adana ASKİ deplasmanında son çeyrekte direnç göstererek 61-67 skorlu önemli bir galibiyet aldı.

Takım içinde iç-dış dengesi revize edilince Larkins 14 sayı, 17 ribaunt ile başrole yükseldi ve galibiyeti getiren oyuncu oldu. Guard rotasyonunda Melis Talay, Gökşen Fitik ve Fatmanur Karakaş’ın toplam 22 sayısı belirleyici faktörlerden biriydi. Iagupova ve DeShieds işlerini iyi yapan isimlerdi.

Bana göre 22 yaşındaki forvet Sinem Ataş da ritmini bu oyuncular seviyesine çıkaracak odaklanma ve enerjiyi ortaya koyabilirse Mersin takımı için değerli bir kaldıraç etkisi yaratabilir.

Haftanın diğer maçında Mersin BŞB Becker Spor önünde kolay ve farklı bir galibiyet elde etti.

KBL’de 6.haftada çok önemli maçlar var. YDÜ – Fenerbahçe ve Hatay BŞB – Galatasaray arasındaki karşılaşmalar üst sıraları şekillendirecek önemde olacak.

Twitter: @hayripekergin 

11-11-2017

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi