Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Genç Dinozorlar’dan 4+3 Yorumu

Genç Dinozor kimdir? Basketbol ruhu genç ve enerjik olan, dinozor misali tecrübeli spor insanlarıdır.

Kadroda kimler var? Necip Kapanlı, Haydar Kemal Ateş, Cem Gökçe, Selam Gökçe, Fatih Söylemezoğlu ve zaman zaman “Genç Dinozor” konukları.

Amacı nedir? Türk Basketbol Kamuoyuna ve özellikle veli, oyuncu, antrenör, yönetici ve tüm “Genç Öz kaynak” gruplarına gündemde ait basketbolun saha içi ve saha dışı olaylarını farklı ve geliştirici bakış açısıyla değerlendirmek ve basketbol kamuoyuna farklı düşünce pencereleri açmak.

Bugün sizlerle Basketbol Federasyonunun “sadece 2024-2025” sezonuna özel uygulayacağını açıkladığı 4+3 yabancı oyuncu kuralı hakkındaki düşüncelerimizi paylaşacağız.

SEÇİM ÖNCESİ KULÜPLERİ MUTLU EDECEK KARAR

Genç Dinozorlar: Herkesin malumu, size yönetmeniz için bir kurum emanet edildiğinde burayı herhangi bir kişisel faydayı gözetmeden, sadece kamu yararını gözeterek kararlar alıp o doğrultuda yönetmeniz gerekir. Dolayısıyla Federasyon seçimlerinin yaklaştığı bir süreçte ülke basketbolunu kökten etkileyecek bir kararı kulüplerin çoğunu memnun edebilecek şekilde, en yakın çalışma arkadaşlarınızın bile görüşünü almadan verirseniz bu Türk Basketboluna telafisi güç zararlar doğuracaktır. Eğer mevcut uygulamadan şikayetçiyseniz, bunu değiştirmek için doğru yöntem öncelikle paydaşların geniş katılımlı görüşlerini alırsınız. Yalnız 10-15 kulüp temsilcisi görüşü ile bu kararı almaya kalkarsanız maalesef alacağınız karar da bu kadar eleştirilmeyi hak eder. Hatta bu kadar hayati kararların genel kurula getirilip orada tartışıldıktan sonra alınmasında büyük yarar vardır.

KULÜPLER DE SORUMLU

Bu kararı almadan önce değerlendirilmesi gereken konu; zamanında aldığınız/almadığınız kararlarla altyapılardan yetişen oyuncuların gelişimini sağlayıp, onları daha iyi oyuncu yapacak ortamları sağlamışsanız, altyapıdan gelen bu oyuncular yabancılarla rekabete girecek kaliteye ve yeterli sayıya ulaşmışsa, ligde kaç yabancı oyuncunun bulunacağının hiçbir önemi olmaz. Tabii bunu söylerken sadece siz federasyonu değil, yerli oyuncuların fiyatlarından şikayetçi olup altyapıya angarya gözüyle bakan tüm kulüpleri de kastediyoruz. Ya da bu kararı alırken, ortaya bir proje koymak gerekir. Bu proje de sadece Süper Ligi değil altyapıları da kapsamalı ve kademeli olarak yıllara yayılmalı. Bunu da gerekçeleri ile basketbol kamuoyu ile paylaşmak gerekir. Tüm bunları yapmayıp, sadece yaklaşan seçimlere özel bu yıl için kapalı kapılar ardında oldu bitti ile alınan kararlardan bir an önce vazgeçmek ülke basketbolu için acil bir gerekliliktir.

DAHA DA GERİLERİZ

Algılarla oynamanın kısa vadede seçim çalışmanıza faydası olabilir. Ancak Türk basketboluna vereceği zarar, sizin küçük menfaatlerinizin çok çok üzerinde olur. Basketbolumuz son yıllarda sürekli geri gidiyor. Dünya sıralamasında geldiğimiz nokta 23. sıra. Birileri çıkıp bu gidişata dur demediği takdirde yarın belki de 30. sıralara düşeceğiz.

PROJELER NEREDE?

Özellikle yakın zaman içerisinde Milli Takımın uğradığı bozgunlardan sonra federasyonun kötü gidişatı durdurabilmek adına herhangi bir proje ürettiğini duyan oldu mu? Bugüne kadar edindiğimiz izlenim, çalışmaktan hoşlanmayan bir insanın 2 dönemdir federasyona başkanlık yapıyor olması. Sırtını Ankara siyasetine dayayarak yaklaşan seçimleri etkileyebilmek adına 4+3 kuralı ile bazı kulüplere seçim öncesi sempatik gözükmeye çalışmaktan başka bir anlamı olmayan bu kararı alan kişinin, bunca başarısızlıktan sonra nasıl yeniden başkan adayı olmayı düşündüğü de camiamız için büyük bir soru işareti?

Bizce 5 yabancı kuralı devam etmeli, ama elbette bununla yetinilmemeli ve basketbolu yeniden ayağa kaldırmak için yeni projeler üretilmeliydi. Görünen o ki maalesef Federasyonun böyle bir vizyonu yok, kulüplerden birkaçı dışında altyapılar basketbol okullarındaki antrenörlerin bilgisine ve insafına terkedilmiş durumda. Sonra da herkes şikayetçi, yerliler pahalı, yerliler tembel diye…

HERKESİN KUSURU VAR

Bizim anlayamadığımız konu şu; aynı coğrafyada yaşayan voleybolcular çalışkan, istekli, gelişime açık ve kaliteliyken, basketbolcular nasıl oluyor da tembel ve yetersiz! Burada oyuncuları eleştirebiliriz ama bir de şunu sorgulayalım; oyunculardan şikayetçi olduğumuz konuda kulüplerin, menajerlerin, federasyonun, medyanın hiç mi kusuru yok? Demek ki onlara gelişimleri için her alanda yeterli eğitimi ve desteği verememişiz. Özetle gelinen noktada sadece federasyonu değil, bütün paydaşları da sorumlu görüyoruz…

Eğer bu gidişata dur demek isteyen liyakat sahibi insanları bu konular rahatsız ediyorsa, acilen projeler üretip açıklamalarının tam da zamanı…

Bu günlük de bu kadar…

Unutmayın, yaş sadece bir rakam. Basketbol ise ruhumuzun büyümeyen çocuğudur. Hem Dinozor hem de genç olabilirsiniz!

5 YORUMLAR

  1. Olanları sadece beceriksizlikle açıklamak mümkün değil, eğer bir spor branşı akçeli işlerle ilgili ciddi iddialarla anılmaya başladıysa, durum gerçekten vahim demektir. Gerçekten kötü kokular geliyor, basketbolun dibe vurması bir çürümüşlüğün neticesidir.

  2. Binlerce Türk gencinin hayalleriyle oynuyorlar. Bu işe yıllarını hayatlarını veren bir çok sporcunun haklarını yiyorlar. Siyasi hırsları dışında hiçbirşeyi önemsemeyen bir federasyon var karşımızda. Sırbıstan’da nasıl oluyor da 16-17 yaşında potansiyelli çocuklar Süperligde süre alabiliyor? Sırp takımlari 3-5 bin dolara çok daha fazla katkı verebilcek Amerikali oyuncu getiremiyormu? Yoksa ortada bir vizyon mu var? U14 maçı bile binlerce kişi tarafından izleniyor. Eğer Sırbistan da böyle bir karar alınmış olsa 1 kişi o tribunlere gitmez firmalar sponsorlukları keser çünkü onların keyif aldıkları kendi çocuklarını oralarda izlemek ve mucadelelerini desteklemek. Bunu Sırbistan Süper Liginde oynamış bir oyuncu olarak yazıyorum. Kim kendi milletine değer veriyor kim menfaatlerine değer veriyor hepsi ortada.

    • Beşiktaş ve Bursaspor’da koçluk yapan kasıntı ve kişilik sorunlu zat bizim basketbol federasyonu ile aynı doğrultudaki simsarsever “görüşlerini” ilân edip sınırın daha da yükseltilmesini attığı zaman ortaya, simsar ve simsarsever sazanlar hemen atlayıp ortaya onu yağlamış ballamıştı, “ne akıllı öneriydi”, biz de “Sırbija” gibi yapmalıydık, falan filan. Buyrun bakalım şimdi, orayı çok iyi bilen, aynı zamanda kardeşimiz ülke Bosna Millii Takımının oyuncusu, üstelik Avrupa çapında kariyerli bir yıldız sporcu bizler gibi konuştu. Yoksa o da mı “yatarak para kazanıyor” “havlu sallıyor” “benç ısıtıyor” sizin dediğiniz gibi ? Türksevmez-yabancıseverleri sahneye davet ediyoruz !!! (Sevgili Edin Dzeko, senin de soydaşın olan şu Hido’yu bi yakalasan da bir takım şeyleri Boşnakça anlatsan öğretsen keşke, biz anlatamıyoruz, belki seni dinler)

  3. Basketbolcular çalışkan ve istekliyse o halde Şehmus’a “oynamayı özlemişim” dedirtenler kim? Fedederasyonun kötü yönetildiği belli de, ya kulüpler?

  4. Öncelikle 5 yabancı sayısı da fazla ama 3+2 olabilir. 2 sezon bu şekilde lig oynatılır duruma göre konu tekrar görüşülür. Tbl’de bile iki yabancı var o da kalkmalı. Bsl ve Tbl’de tüm kritik anlarda sahada yabancılar var el yakan topları da hep onlar kullanıyor biraz da Türkler oynasın onların eli yansın. Bu karar alınırken koçlara soran olmamış her zaman ki gibi. Gerçi sorsalar ne olacaktı o da ayrı. Kimse yabancı düşmanı değil Türk oyuncularda da hatalar, eksiklikler olabilir,olay rekabetin haksız olması ve yabancı oyuncuların kötü oynasalar dahi sahada tutulmaları ve parlatılma çabaları. Larkin Efes’de kendisine özgürlük verildiğini, hata yapsa da kenara alınmadığını röportajında söylemedi mi? Aynı şey niye potansiyeli olan Türk oyunculara yapılmadı ve yapılmıyor? Türk oyuncular kendilerini geliştirmek için ekstra çaba sarf edecek ve onlara yeterli süre ve şans verilecek baktılar istenilen performans alınmıyor o zaman tamam ama hem süre ve şans verme hem Bsl’de figüran hale getir hem şevklerini kır onlar da para için bunu kabullensin, federasyon sponsorluk, reklam, tv vs geliri derdine düşsün, kulüp yöneticileri her maçı kazanma isteğinde olsun, menajerler şımartılsın, altyapı koçları kaderine terk edilsin, anlı şanlı milli takım koçu bile bir Türk oyuncunun yetişmesine ve gelişmesine katkı vermesin, yabancı parlatsın , yabancılara veremediği tepkileri Türklere versin sonra oyuncu yetişmemesinin suçlusu Türk oyuncular olsun öyle mi?Vasat yabancı 250-300 bin dolar alırken kimsenin gözüne batmıyor da Türk oyuncu isteyince niye batıyor? Türk oyuncuya istediği parayı bütçe uygunsa verirsin karşılığını veremezse O bir daha o meblağı talep edemez kulüpler de vermez zaten.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi