Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Genç Kızlarda Yarı Final izlenimleri (Hayri PEKERGİN)

Genç Kızlarda (U18) yarı finalde 4 İstanbul takımı var.

Geçen yılın şampiyonu Beşiktaş, finalisti Fenerbahçe, bu yılın bir numaralı şampiyonluk adayı Galatasaray ve İstanbul Üniversitesi yarı finalde karşılaştı.

2015 U18 Şampiyonasında da aynı dört takımı yarı finalde görmüştük.

Bu durumun çok net bir sebebi var.

İstanbul kulüpleri U16 ve U18 kategorilerinde Anadolu’daki takımlarında parlayan yetenekleri transfer ederek kadrolarını güçlendirirken, Anadolu kulüplerinin potansiyel rakip olma şansını otomatik olarak azaltıyor.

Bugün oynanan yarı final karşılaşmalarda U16,U18 ve U20 Milli Takımlarımız aday kadrolarında yer alan oyuncuları izlerken, tribündeki KBL Coachları oynanan basketbolun seviyesinin her sene bir miktar gerilediği konusunda hem fikirdi.

BEŞİKTAŞ – FENERBAHÇE 57-50
Geçtiğimiz yıl finalde karşılaşan ikili ezeli rakip bu sene yarı finalde eşleşti. İstanbul final grubunda rakibini iki kez farklı yenen Beşiktaş bu kez zorlandı.

Fenerbahçe A Takımda süre alan tecrübeli oyun kurucu Melisa Korkmaz’ı kontenjan oyuncu olarak dahil ettiği kadrosuna, U16 Milli Takımı aday kampına davet edilen Bengisu Alper, Burcu Soysal ve U16 turnuvasında çok etkili oynayan Gülcan Aydoğmui gibi İsimleri de dahil etmişti.

Fenerbahçede Melisa Korkmaz’ın asist, Deniz Onat ve Bilge Topaloğlu’nun sayılarına, Beşiktaş Cansu Özdoğan, Meltem Avcı ve geçmişte Fenerbahçe forması giyen Nur Nihan Dabakoğlu’nun basketleri ile cevap verdi.

29-21 Beşiktaş üstünlüğünde geçilen ilk yarıda Beşiktaş cephesinde 18 yaşındaki guard Gülse Uğur’un savunma başarısı kadar Fenerbahçe’de hücum ritmini bulan tek ismin Deniz Onat olması skoru belirleyen etkendi.

Maçın ikinci yarısında guard Merve Arı’nın devreye girdiği Fenerbahçe, ribauntlarda etkili olduğu bölümlerde farkı azaltmayı başardı. Bu bölümlerde, Nihan Dabakoğlu’nun sorumluluk alarak pull’up’lardan bulduğu sayılar ile Beşiktaş skoru önde götürdü.

Maçın kaderini belirleyen parametre ise son çeyrekte Fenerbahçe’nin rakibin U20 forveti 19 yaşındaki Meltem Avcı’yı 16 yaşındaki pivot Burcu Soysal ile savunma tercihi oldu.

Beşiktaş’ın uzun fiziği kadar, penetre ve dış şut becerileri ile çok yönlü oyuncusu Meltem Avcı, çabukluk ve dribling avantajını kullanarak üst üste bulduğu sayılar ile 4. çeyreği domine etti ve Fenerbahçe’ye oyuna ortak olma izni vermedi.

Fenerbahçe cephesinde, savunma ve asistler ile takımına destek olan Melisa Korkmaz’ın hücumda sezon ortalamalarının altında kaldığı gün, savunmada gerekli direnç sağlanamayınca finale yükselen takım 57-50 skorla Beşiktaş oldu.

GALATASARAY – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Galatasaray U18 Takımı, İstanbul maçlarında A takımda yer alan İnci Güçlü, Meltem Yıldızhan ve çift lisans ile oynayan İrem Naz Topuz’un durumu nedeni ile sürekli tam takım idman yapmamanın sıkıntılarını yaşamıştı.

A Takım sezonu bitince takım içindeki uyum ve savunma performansını çok yukarı çeken sarı kırmızılılar grup ve çeyrek finaldeki maçlarını çok farklı skorlar ile kazandı.

Yarı final maçına da bu tempoda başlayan sarı kırmızılılar, Meltem Yıldızhan, İrem Naz Topuz ve İnci Güçlü’nün pota altı hakimiyeti ile ilk çeyreği 23-3 önde kapattı.

İkinci çeyrekte oyun kurucu Eda Şahin, guard İrem Yalçın ve forvet Kübra Turan da bu isimlere katılınca, tribündeki çoğu kişi tablet, telefon ve bilgisayarlarından A Kadın Milli Takımının maçını izlemeye başlamıştı.

Maçın ikinci yarısı çok farklı şekilde başladı.

Alan savunmasını tercih eden İstanbul Üniversitesi, ilk yarıda ritim bulamayan İlayda Güner ile üst üste sayılara imza atınca momentum el değiştirdi.

Maçın hakemlerinin düdüklerde standardı kaçırmaları sonucu Galatasaray cephesinde hızla artan fauller ile fark, son çeyrekte 9 sayıya kadar geriledi.

Maçın son bölümünde, özellikle İnci Güçlü’nin faul sorunu nedeni ile kenara gitmek zorunda kaldığı anlarda, İÜ U18 Takımında İlayda Güner ve Neslişah Cora’ya destek veren bir ismin olmaması ve artan top kayıplarına, sarı kırmızılı tecrübeli guard İrem Naz Topuz’un yarattığı temaslar eklenince, Galatasaray farkın daha azalmasını önleyerek 66-54 kazandı ve finale yükseldi.

BEŞİKTAŞ GALATASARAY FİNALİ
İki güçlü ekip arasında oynanacak finalin sonucunu belirleyecek parametre savunma ve oyunun temposu olacak.

Galatasaray savunmasını oturttuğu maçlarda coast to coast gidebilen Meltem Yıldızhan Eda Şahin’in hızlandırdığı tempo sonucu, İnci Güçlü’nin takip basketleri ile rakibin dengesini bozabiliyor.

Sarı kırmızılılar için savunmanın ardından diğer önemli başarı parametresi de topu iyi paylaşmak ve zorlama atışlar yerine boş oyuncuyu topla buluşturabilmek olacak.

İki takımın da maçın çeşitli bölümlerinde alan savunması ya da kombine savunma deneyeceği bir final izleneceğini düşünüyorum.

Beşiktaş cephesinde ise savunmayı başlatan Gülse Uğur, Cansu Özdoğan ve Nihan Dabakoğlu üçlüsünün hücum tarafındaki başarısı olacak. Pota altı savunması ve kenardan gelen isimlerin mücadele ritmine desteği siyah beyazlılar açısından belirleyici olacak diğer faktörler konumunda.

KLASMAN GRUBUNDA ÇEKİŞMELİ MAÇLAR
Çankaya Üniversitesi Orman Gençlik maçında Çankaya Üniversitesi oyun kurucusu Gizem Kaymaz ve Orman Gençlik forveti Esila Ataman arasındaki sayı düellosunda kazanan 25 sayı ile maçı tamamlayan Gizem Kaymaz oldu. Maçın sonucunu belirleyici faktör, Tuana Dinç’in ribaunt üstünlüğü ve Çankaya ekibinin pota altı seçeneklerinin daha fazla olmasıydı.

Orman Gençlik U18 takımı disiplinli ve mücadeleci basketbol oynayan bir takım. Bu maçta savunma tarafında ivme istenilen düzeyde olmayınca hızlı hücumlardan çok dış atışlara odaklanan bir oyun sergilediler.

Çankaya Üniversitesinde 2001 doğumlu pivot Aysude Yıldıztekin ve Simay Öget’in katkısı gelecek için umut veren konumdaydı.

Orman Gençlik’te oyun kurucu Aslı Çil ikinci yarı skora daha yönelik oynayınca takımına gereken ivmeyi sağlasa da pota altındaki handikabı aşmak için yeterli olmadı.

Diğer klasman maçında, A takım coachu Özlem Şencan’ın yönetimindeki Mersin BŞB U18 Takımı, topu iyi paylaşarak, tecrübeli oyunculardan kurulu Alanya Belediyesi önünde önemli bir galibiyet aldı.

2001 Doğumlu guardlardan Gökşen Fitik’in skora dönük oyunu, Fatmanur Nur Karakaş’ın yaşça büyük rakiplerini zor durumda bırakan savunma başarısı, forvet Dilan Kızıl’ın 3 sayılık isabetleri bu oyuncular açısından değerli notlardı.

Alanya Belediyesi ise, Coachların bir önceki maçta diskalifiye olmasının sıkıntılarını bu maçta büyük ölçüde yaşadı.

Savunmada gerekli ivmeyi bulamayan kırmızı beyazlılarda, etkili power forveti Betül Güleç’in alıştığımız ritmini yakalayamadığı günde, Betül Küçükyılmaz’ın 21 sayısı, Manolya Kurtulmuş ve Yağmur Öztürk’ün çabaları yeterli olmadı.

Twitter: @hayripekergin

(28-05-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi