Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

İlayda ve İnci’nin son altyapı derbisi (Hayri Pekergin)

31 Ocak Salı akşamı İstanbul Ahmet Cömert Spor Salonunda bulunanların büyük çoğunluğu Galatasaray ve İstanbul Üniversitesi U18 kız basketbol takımları arasındaki önemli maçı izlemeye gelmişti.

Birer yenilgisi olan iki takım arasından maçı kazanan 2016- 2017 sezonu İstanbul U18 Final Grubunun Şampiyonu olmak için avantaj elde edecekti.

Salon bir altyapı kız basketbol maçı için oldukça kalabalık sayılırdı.

Galatasaray altyapısının teknik ve idari sorumluları, İstanbul Üniversitesi’nin A Takım Coachu Fırat Okul ve yöneticileri, sporcuların aileleri, kulüplerin diğer kategorilerindeki sporcuları ve diğer kulüplerden oyuncular, kadın basketbolunu yakından takip edenler bu önemli karşılaşmaya büyük ilgi göstermişti.

Bu karşılaşmanın çok önemli başka bir özelliği daha vardı.

U18 ve U20 Milli Takımlarının pota altında en büyük silahları olan power forvet İlayda Güler (1999) ve pivot İnci Güçlü (1999) İstanbul’da bir altyapı maçında son kez karşı karşıya geliyordu.

Nevriye Yılmaz sonrasında pota altında uzun ve etkili yıldız adayları aradığımız dönemde, yaşlarının ötesindeki U20 Milli Takımında bile sorumluluk yüklenen İlayda Güler ve İnci Güçlü arasındaki mücadele ve rekabet izlenmeye değerdi.

Maçta 25 sayı üreterek takımı İstanbul Üniversitesi’nin skor lideri olan İlayda Güler bu rekabetten üstün çıkan oyuncu olurken, sarı yeşilliler Galatasaray’ı 63-49 mağlup ederek İstanbul Şampiyonluğuna bir adım daha yaklaştı.


İstanbul Genç Kızlar derbisi oldukça dengeli başladı. Her iki takımın birbirini tarttığı ilk dakikalarda Galatasaray U18 oyun kurucu Eda Şahin’in savunma sayıları ve İnci Güçlü ile pota altında skor buldu.

İÜ U18 Takımında guard Neslişah Cora (5s) ve forvet Eylül Minez’in (3s) 3 sayı çizgisi ardından bulduğu 3’lükler işlerin iyi gideceğinin işareti gibiydi.

İlk yarının ilerleyen dakikalarında rotasyonlar devreye girdikçe oyunda kontrolü ele alan İstanbul Üniversitesi oldu.

İlayda Güler, daha uzun olan İnci Güçlü karşısında fiziksel temas yaratarak serbest atıştan sayı bulurken, geçen sezonki çıkışını sürdüren oyun kurucu Kardelen Gezgin (7s) pas dağıtmadaki başarısını skor üretiminde de tekrarladı.

Skorda öne geçen İstanbul Üniversitesi İnci Güçlü’nün 3 faul ile kenara gitmesi ardından etkisini artırırken İlayda Güler’in son saniye 3 sayı basketi ile farkı 10 sayının üzerine taşıdı.

Galatasaray’da bu bölümde A takım kadrosundaki isimlerden shooting guard Yağmur Taşar’ın (15s) skor gayretleri, Büşra Turan’ın (7s) geçiş hücumlarında bulduğu sayılar vardı.

İlk yarının sonlarına doğru savunmasını sertleşen ve baskıyı geniş sahaya yaymak isteyen Galatasaray önünde İÜ U18 kenardan gelen forvetler Meltem Topaloğlu (6s) ve U16 oyuncusu forvet Şevval Akalan (9s) sayı bulunca sarı yeşiller soyunma odasına 41-32 önde gitti.


Maçın ikinci yarısında Galatasaray önde sert savunma arkada alan savunması ile başladı.

İÜ U18 bu bölümde top kayıpları yapıp dışarıdan dengesiz şutlar kullanınca skora olmasa da oyuna denge geldi.

Üçüncü çeyrekte 6-6 geçilen ilk beş dakika ardından İlayda Güler faktörü bir kez daha maça ağırlığını koydu. Sahaya akılcı yayılan İÜ U18 takımında, etkili power forvet dışarıdan şut silahını çok iyi kullanarak farkın 10 sayının altına inmesini engelledi.

Galatasaray’da 17 yaşındaki shooting guard Mısra Albayrak (7s) skora destek verirken, Yağmur Taşar’ın İnci Güçlü ile tepeden oynadığı ikili oyunlar başlıca hücum opsiyonu konumundaydı.

Oyun kurucu Kardelen Gezgin’in faul sorunu nedeni ile kenarda olduğu bölümlerde shooting guard Ceren Çetin (5s) ve U16 forvet Şuğranur Sönmez ile (3s) kritik dış isabetler bulan İÜ son çeyreğe 53-41 önde girdi.

Son bölümde, tecrübeli coachu Emre Özsarı ile oyunun temposunu iyi kontrol eden İÜ U18 takımı Eda Şahin ve İnci Güçlü ile sayı bulan Galatasaray önünde farkın daha azalmasına izin vermedi ve maçı 63-49 kazandı.


Bugün Türkiye’nin en etkili uzunları konumundaki iki oyuncunun karşı karşıya geldiği maçta İÜ power forveti İlayda Güler çok yönlülüğü, mobilite avantajı ve dış atış şut silahı ile 25 sayı üreterek daha ön plandaki isimdi.

İnci Güçlü, rakibin hangi tarafa döneceğini bilerek gelen yardımlarından oldukça etkilenip, hücum ribauntlarında rakip box out’ları yenemeyince takımına 10 sayılık katkıda bulundu.


Her iki takımın bundan sonra oynayacağı önemli maçlar olsa da, İÜ 18 takımının İstanbul’da şampiyon olmak için avantajlı olduğu görülüyor.

Türkiye’nin en etkili genç uzunları konumundaki İlayda Güler İnci Güçlü ikilisi muhtemelen bundan sonra Türkiye U18 Şampiyonasında karşı karşıya gelecek.

O maçın da hem iki güçlü takım hem de Türkiye’nin önde gelen uzun oyuncuları açısından büyük rekabet ve çekişmeye sahne olması bekleniyor.

Twitter: @hayripekergin

(01-02-2017)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi