Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Küçükler Büyük Oynadı (Hayri PEKERGİN)

Kütahya’da düzenlenen Küçük Kızlar (U14) Türkiye Şampiyonasından iyi haberler var.

Öncelikle 1997 jenerasyonundan sonra U14 yaş grubunda 2001 doğumlulara kadar gelen genel anlamdaki toplam kalite erozyonu durmuş görünüyor.

Son dört yılda Türkiye faillerinde 16 takımın fizik, yetenek, basketbol bilgisi ve teknik anlamda ortalama değerlerinin her sene gerilediğine şahit olmuştuk.

Elbette bu süre zarfında çeşitli takımlarda kristalize olmuş yetenekleri ya da turnuva bazında istisnai olarak ön plana çıkan başarılı kulüpleri izlemiştik.

Bu sene ise özellikle ilk altı takımın hemen hepsinin hem geleceğe yönelik yeteneklere sahip olduğunu hem de basketbol seviyesinin geçtiğimiz yıla göre daha iyi olduğunu gördük.

İzleme imkanı bulduğum maçlardaki notlar aşağıda yer alıyor;

GALATASARAY:
Final maçında Fenerbahçe’yi 50-48 mağlup ederek şampiyon olan Galatasaray gelecekte ön planda olabilecek pek çok oyuncuya sahip.

Final ve yarı final maçlarındaki savunma başarısı ve çaldığı toplarla guard Melisa Eroğlu alınan sonuçta belirleyici oldu. Oyun kurucu pozisyonuna geçerek yanındaki oyuncuları asistlerle büyütmeyi başarı kriteri olarak görmesi, ona ileride milli takımın kapılarını açabilir.

Sezon boyunca takımın bir numaralı skor opsiyonu olan Sude Yılmaz, U16 kategorisinde bile başarılı olabildiğini kanıtlayan güçlü bir oyuncu. Gelecek dönemde heyecanını yenmeyi öğrenip, savunmaya verdiği önemi sürdürürse 2 numara pozisyonunda çok yıldızı olma potansiyeline sahip.

Pivot Sude Türkmen uzun boyu, rekabetçi, sorumluluk almaktan çekinmeyen kişilik yapısı ile geleceği açık bir isim. Fizik kuvvet, koşu tekniği ve koordinasyon gibi zaman ve güçlenme ile gelişecek özellikleri üst kategoride daha ön planda olmasını sağlayacak.

Zeynep Dilekoğlu dengeli yapısı, yaşının ötesinde parmak ucu hassasiyeti, şut başarısı ile takımdaki forvetler arasında ön planda olan oyuncuydu. İpek Garip, Arifecan Vardar gelecekte elit seviyede yer alabilecek fizik ve yeteneğe sahip isimler. Bu üç forvet yaz aylarında hız, güç ve çabukluk kazanırsa bir üst kategoride, gelecek sene sorumluluk alabilecek konuma gelebilir.

Takımın diğer pivotu Öykü Gürsel odaklandığı zaman güçlü fiziği ile sahada değer yaratabilen bir isim. Gelecekte hız ve çabukluk ve topla koordinasyon konularında gelişmesi, pivot ve power forvetlerin öneminin giderek artacağı U16 ve U18 kategorilerinde başarısını daha çok arttırabilir.

FENERBAHÇE:
Fenerbahçe geçtiğiz yıldan tecrübeli Esra Şen ve Sıla Özkoçer gibi turnuvanın en ön plandaki iki oyun kurucusuna sahipti.

En iyi forvet ödülü kazanan İdil Saçalır yaratıcılık özelliğine sahip, güçlü fiziği olan bir oyuncu. Çabukluk parametrelerini point guard savunabilecek seviyeye taşırsa üst kategorilerde giderek daha ön planda olmasını bekliyorum.

Sarı lacivertli takımda geleceğe yönelik en büyük potansiyel isimlerden biri forvet Banu Şimşek. Dışarıdan mesafe tanımaksızın isabet yeteneği, uzun boyu ve mücadeleci karakteri en büyük avantajları konumunda. Bacaklarını çabuklaştırması ve topla kolaylığını arttırması halinde, gelecekte takımındaki en ön planda isim olması benim açımdan sürpriz olmayacak.

Forvetler İlaysu Sevgen, Alara Kalyoncu ve Dilara Kalyoncu odaklanma becerileri ve mücadeleden kaçınmayan yapıları ile çeşitli maçlarda ön planda isimler oldu. Her üç ismin de çabukluk ve hız anlamında aşama yapması ve topla kolaylıklarını geliştirmesi halinde bir üst kategoride gelecek sezon oynamaya hazır olabileceğini düşünüyorum.

TED ANKARA KOLEJİ
Son yılların rotasyonu en geniş, tüm pozisyonlarda alternatifi olan en güçlü “Kolej” takımını madalyaya götüren yol Çankaya Üniversitesi galibiyeti ile açıldı.

Pota altında her iki elini de dengeli kullanabilen power forvet Burcu Büyükayan, kritik anlarda sorumluluk alarak takımını madalyaya yaklaştıran forvet Elif Gürşen ve guard Zeyno Şeren madalya maçının ön plandaki isimleriydi.

Power forvet Zeynep Yılmaz atletik yeteneklerini geliştirmesi halinde soğukkanlı yapısı ve iyi zamanlaması ile daha da ön planda olmaya aday göründü.

TED Ankara Koleji’nin iki oyun kurucusu Defne Çimen ve Zeynep Budak gelecekte pull up tekniğini daha etkin kullanmaları halinde topa hakimiyetleri ve saha görüşleri ile gelişimlerini sürdürebilecek kapasitede isimler olarak dikkat çekti.

BEŞİKTAŞ
Sezon başında Beşiktaş U14 takımının, hele bu turnuvada skorer oyunuyla en iyi guard seçilen Derin Erdoğan’ın takımdan ayrılması sonrasında, ilk dört sırada yer alacağını söylerseler sanırım çok az kişi inanırdı.

Siyah beyazlılar sayı ödülü kazanan forvet Mia Draskicevic liderliğinde madalyayı sonuna kadar zorladı. Mia çok yönlü bir oyuncu. Penetre, dış atış, savunma sezgisi, zamanlama gibi pek çok özelliğe sahip. Topla kolaylığını ve çabukluğunu geliştirmesi halinde gelecek sene U16 kadar U18 kategorisine izleyebileceğimizi düşünüyorum.

Forvet Selin Leba yaratıcı bir basketbol stiline sahip olma yolunda bu sezon önemli gelişme gösterdi. Henüz sahada istediklerini gerçekleştiremiyor ama bu konudaki odaklanması, gelecekte önemli bir sıçramanın işaretlerini veriyor. Gelecek sene çok daha ön planda olabileceğini düşünüyorum.

Oyun kurucu Sıla Evirgen, topla kolaylığı ve saha görüşü ile özel bir isim. Güçlendiği zaman hem yakın atışlarda hem pull-up’larda başarısının arttığını izleyeceğiz. Her oyun kurucunun dikkat etmesi gereken asist/top kaybı oranını pozitifte tutmayı başarıp bu yazı güçlenerek değerlendirirse bir üst kategoride başarılı olabilir.

Guard Yaren Demirci çok güçlü bir fiziğe sahip. Pozisyonu bir üst kategoride top tekniği ve dış atışlara önem vermesini gerektiriyor. Bunu yapabilir ve gücünü savunmada uzmanlaşmaya odaklarsa gelecekte de takımına değer üreten bir oyuncu olacak.

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ
Oyun kurucu Başak Gemalmaz çabukluk parametrelerini arttırıp, kalabalık içine penetre yerine pull-up’ları etkin kullanabilecek konuma gelirse, dengeli yapısı ve saha görüşü ile önemli bir potansiyel olmaya aday görünüyor.

Skorer guard Mariya Taşer için hız ve çabukluğunu arttırmak, gelecekte bire birde rakibini yenmek ve sahip olduğu üstün isabet yeteneği ile önümüzdeki sezon U16 kadar U18 de görev alabilmek anlamına geliyor.

Berfin Baran uzun boyuna atletik özellikler eklerse gelecek yıl Aysude Yıldıztekin ile U16 kategorisini domine edebilecek bir ikili oluşturabilir.

Oyun kurucu Aslı Yiğit güçlü fiziği ve sahadaki diğer 4 oyuncuyu görebilme yeteneği ile takımı için çok değerli bir isim. Kendi şutunu bir miktar daha önemsemesi gerekiyor. Savunmada daha uzmanlaşması halinde gelişimini arttırarak sürdürmesi beklenmeli.

İki ayrı turnuvada izleme imkanı bulduğum Çankaya Üniversitesi takımında forvet Selin Gökyıldırım dış isabet yeteneği ve savunmadaki odaklanmasına güç ve hız ekleyebilirse bir değil iki seviyelik bir sıçrama yapma potansiyeli olan bir isim. Bu parametreler isabet yeteneğine 1×1 hücüm ve etkili penetre silahları ekleyerek çok yönlü bir oyuncu olmasını sağlayabilir.

Ulde Çetindağ ve Azra Özkan power forvet pozisyonunda atletik ve fizik kalitelerine yatırım yaptıkça daha başarılı olabilecek iki isim. Bu kaliteler yalnızca ribauntta değil takip basketleri ile skorda da potansiyellerini daha yukarı taşıyabilir.

MERSİN BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ
Skorer guardlar Emine Şahin ve bir miktar daha çabuklaşması halinde dengeli yapısı ile Yaren Vural Mersin ekibinin önemli potansiyel oyuncularıydı.

Oyun kurucu Hazal Bayır saha görüşü, takımı yönlendirme becerisi ve etkili penetreleri ile ön plandaki isimlerden biri oldu. Dış atışları gelecekte daha ön plana alması ve süratlenmesi halinde skorer yapısı ile ön plandaki oyunculardan biri olmaya devam edeceğine inanıyorum.

Mersin ekibi gelecekte Helin Ata, Doğa Narin gibi forvetlerin skora daha yakın oynamasını sağlayabilirse bu yaş grubunda her zaman ilk 8 içinde yer alabilecek kapasiteye sahip görünüyor.

Twitter: @hayripekergin

(01-06-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi