Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Madalya Avcılarının Son Resitali (Yasin YILDIRIM)

Ömer Uğurata ve Ümit milli takımımız son kez altyapı turnuvasına katılırken her turnuvada olduğu gibi yine o kendilerine has mottolarıyla karşımızdalar. Şimdiye kadar hep “her top son topmuş gibi ” sloganını kullanan milliler bu cümlenin hakkını hep verirken oynadıkları her turnuvada da şampiyonluk için sonuna kadar mücadele ettiler. Çok uzun yıllardır beraber oynayan bir ekibe sahip olan Ümit Millilerde kadroda en az milli olan isim 34 kez ile Metehan Akyel olurken Okben Ulubay şu ana kadar toplam 119 kez milli olmayı başardı.

2 sene önceki U18 Avrupa Şampiyonası’nda Konya’da mutlu sona ulaşan kadrodan sadece Furkan Korkmaz ve Ayberk Olmaz mevcut kadroda bulunmazken, Furkan A milli takımda olduğu için kadroda bulunmuyor. Kadroya eklenen yeni isimler ise Konya’daki turnuva zamanı sakatlık geçiren Mert Çevik ve takımdaki 11 oyuncunun aksine 1998 doğumlu tek oyuncumuz büyük potansiyel Ömer Faruk Yurtseven.

Kadronun geçmişine bakarsak tamamı birbirini çok yakından tanıyan müthiş oturmuş bir kadromuz ve uyumlu bir teknik ekibimiz var. Ömer Uğurata bu jenerasyonla beraber büyük başarılara imza atarken yardımcıları Arda Vekiloğlu, Doruk Güneş ve Cenk Yıldırım’ı da unutmamak lazım. Koç Ömer Uğurata yönetiminde 2012 yılında Litvanya’da şampiyon olan U16 takımından tam 8 oyuncu bu kadroda yine bulunuyor. 2014 yılında U18 seviyesinde de yine Ömer Uğurata önderliğinde şampiyon olan kadro U20 ile seriyi tamamlamak istiyor. Ayrıca bu kadrodan 4 isim bir yaş küçükken katıldıkları U18 Avrupa Şampiyonası’nda bir altın madalya daha kazanırken geçen seneki U20 turnuvasında oynayan 5 isim bronz madalyaya ulaşmayı da başardı. Ayrıca bu takımın 9 oyuncusunun U19 milli takımıyla Dünya Şampiyonasında tarihimizdeki ilk bronz madalyayı kazandığını da unutmamak lazım. Gerçek bir madalya avcısı olan 96 kuşağımız basketbol çevrelerince de altın kuşak olarak adlandırılmaya devam ediliyor.

Saha içine geçersek komple bir takıma sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. İnanılmaz derin ve uyumlu bir kadromuz var ama “gücümüz en büyük lanetimiz” olabilir. Takımda öne sivrilen süperstar diyebileceğimiz bir isim bulunmuyor. Nadiren de olsa sıkıştığımızda topu eline bırakıp rahatça arkamıza çekileceğimiz bir isim bulunmuyor. Önceki kadrolarda bu görevi üstlenen Furkan Korkmaz’ı bu noktada arayabiliriz. Fakat kadromuz öylesine derin ki bu sıkıntıyı hiç yaşamayabiliriz.

Kısa Rotasyonu:
Euroleague tecrübeli Berk Uğurlu’ya, bence çok iyi bir sezon geçiren Doğuş Özdemiroğlu ve onu izleyenlerin ciddi ilerleme sağladığını belirttiği Kadir Bayram yardım edecek. Kadir ve Doğuş şimdiye kadar hep rakip guardların baskı altına alınması konusunda çok iyi performans vermişti onlardan yine aynısını bekleyebiliriz. Doğuş’un gelişen ceza şutları da faydalı olacaktır. Berk ise Obradovic ile geçirdiği sezonların ardından bu takıma liderlik edebilecek seviyeye geldi. Onunla ilgili tek sıkıntı bazen potaya gidişlerde kararsız kalması ve net olarak bitirememesi. Aslında atletizmi ve ilk adımı çok etkileyici ama karar alma konusunda ufak sıkıntılar yaşayabiliyor. Berk’in performansı şampiyonluk için en önemli noktalardan biri.Kadir-Doğuş-Berk üçlüsünden ikisinin kimi zaman aynı anda sahada olması da bizim o çok sevdiğimiz baskılı alan savunmaları açısından büyük fayda sağlayabilir.

Forvet Rotasyonu:
Burası Furkan gibi bir starı kaybetse de hala dikkat çekici. Keskin şutörler Oğulcan ve Yiğit, yaratıcı skorer Mert Çevik, Türk basketbolunun en versatil oyuncularından Okben Ulubay ve artık en üst seviyede kendini kanıtlamaya başlamış Tolga Geçim etkileyici bir rotasyonu tamamlıyor.
Oğulcan ve Yiğit günlerinde olduklarında turnuvanın en iyi şutörlerine dönüşebilir. Özellikle Oğulcan’ın artık bir üst seviyeye çıkmaya hazır olduğu söylenirken Yiğit’in de fiziksel avantajlarıyla beraber etkili bir oyun sergilemesini bekleyebiliriz. Mert Çevik Turgut Atakol turnuvasında dikkat çekici bir performans sergilerken bundan birkaç yıl önce neden Türkiye’nin en iyi oyuncularından birisi olarak gösterildiğini herkese kanıtlamak istiyor gibi gözüküyor. Okben Ulubay yeni tarzı ve kalınlaşmış fiziğiyle milli takımımızdaki en A seviye oyuncu gibi gözüküyor. Yaşadığı ufak sakatlık onu ne kadar etkiledi bilinmez ama rakip takımların en çok korktuğu oyuncuların başında geliyor olabilir. 1’den 4’e her pozisyonu rahatlıkla oynayan Okben, basketboldaki 5 müspet istatistiğin hepsini birden yapmaya en yakın oyuncu olarak da fark yaratıyor. Onun oyunu takım için büyük önem taşıyabilir. Son olarak Tolga Geçim. Banvit ile ciddi süreler alan aynı zamanda sorumluluk almaktan da hiç çekinmeyen bir isim. 2.04 boyunda ve oyun kurucu kabiliyetinde bir oyuncu pek kolay bulunmuyor. Onun performansı şampiyon olup olmama konusundaki şansımızı belirleyebilir. Bazen savunmada aksasa da onun yaratıcılığı bizim için olmazsa olmaz. Açıkçası benim bu takımda izlemekten en keyif aldığım isim olan Tolga’dan beklentilerim de aynı seviyede yüksek.

Pota Altı Rotasyonu:
Karşıyaka’da istediği gibi bir sezon geçirmeyen Egemen Güven’e, tartışmalı bir sezon geçiren Ömer Faruk Yurtseven, Galatasaray’da kimi zaman iyi performanslar sergileyen Ege Arar ve geçtiğimiz sezon belki de kadroda kendini en çok geliştiren isim Metehan Akyel eşlik edecek. Bu 4 oyuncu da ikili olarak birbiriyle oynayabiliyor. Kimi zaman OKben Ulubay’ın da 4 numaraya çekilerek yardımcı olabileceğini unutmamak lazım. Egemen Güven’in kalitesi ya da karakteri ile ilgili kimsenin bir şüphesi yok. Bu takıma yıllardır kaptanlık yapan Karşıyaka’lı pivot mükemmele yakın performanslarıyla hep taşıyıcı rolündeydi. Bu turnuvada da ondan daha azını kimse beklemiyor. Ömer Faruk Yurtseven ise kadronun en genç oyuncusu olsa da belki de en parlak isim olarak göze çarpıyor. Türkiye’de oynadığı son altyapı maçlarında saçma sapan seviyesinde performanslar göstererek mutlak dominasyon kurmayı başardı. Gelecek sezon Amerika’da kolej liginde oynayacak olan Ömer Faruk’un belki de son altyapı sezonu olabilir. Çünkü NBA’e gitmesi halinde artık A Milli Takım seviyesine çıkabilir. Ege Arar’ın istikrarlı performansı dikkat çekerken Turgut Atakol’da kazandığı MVP ödülü onu iyice motive etmiş olabilir. Metehan ise açıkçası bu yaz izlediğim kadarıyla beni en çok şaşırtan isim oldu. Çok formda, çok istekli ve müthiş bir kuvvete sahip. Ayrıca takımın en iyi pick&roll savunmacılarından birisi olarak oyuna iki tarafta da katkı verebiliyor. Takip smaçları ve hücum ribaundlarındaki katkısıyla takıma ekstra şeyler katabilir.

Bu takımdan ne beklemeliyiz?
O kadar uzun süredir beraber oynuyorlar ki bazen mekanikleşerek oynayabiliyorlar. Hücum varyasyonları neredeyse A Milli Takımımızdan daha iyi. Oyundan kopmak gibi şeyler bu takım için hiç normal değil çünkü Ömer Uğurata Avrupa basketbolunun en aktif koçlarından birisi. Sahada takım gibi bir takım görmek kimseyi şaşırtmamalı. İzleyenlere keyif veren oyunun iki tarafını da oynamak isteyen bir takım görebiliriz.

Kaçıncı oluruz?
Şampiyonluğun altındaki hiçbir sonucu milli takım heyetini kabul etmeyeceğini biliyoruz. Şampiyonluk beklemek onları baskı altına almaz sadece motive eder. Bence de şampiyonluğun en büyük favorisiyiz.

Takımın en değerli oyuncusu kim?
Bu soruya cevap vermek biraz zor. Tolga-Berk-Okben-Egemen-Ömer Faruk bu beş isimden herhangi biri MVP ödülünü kazanabilir. En büyük gücümüz takımın geniş rotasyonu diyebiliriz. Yine de bir isim sorarsanız ben Tolga Geçim’in turnuvada fark yaratarak çok yönlü oyunuyla en değerli oyuncumuz olabileceğini düşünüyorum.

15-07-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi