Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Öneriler (Hayri PEKERGİN)

Kadın Milli Takım gündemi bitti. Tekrar Bilyoner.com KBL’ye dönüyoruz.

İki hafta ara az değil. Ritim bulan takımlar için dezavantaj, yeni oyuncu getiren, formsuz oyuncusu olan, çıkış arayan takımlar için avantaj oldu.

  1. Haftada önemli maçlar, önemli gelişmeler vardı.

Önce paylaşılması gereken bir gözlem var. Türkiye’de KBL de iyi paralar kazanılıyor.

Sahadaki 20 oyuncunun 8-10 tanesi yabancı.

KBL’de faaliyet gösteren menejerlik şirketlerinin faaliyetlerine bakıyoruz.

Yabancı penetrasyonu burada da yükselişte.

Sahadaki basketbol kalitesine baktığımız zaman, yüksek maliyetlerin, fazla sayıda yabancı oyuncunun karşılığını kalite olarak, yerleşmiş basketbol kültürü olarak ve istikrar olarak her yerde göremiyoruz.

Buna itiraz edecek var mı ? Sanmıyorum.

Uzaydan bile gelenlere,” bir dakika burada ne oluyor” dedirtecek enstantaneler var mı ? Var.

Bu noktada sorumlu kim ? 1 Numaralı sorumlu head coachlar ve yöneticiler.

Yöneticinin yeri risk altında olmayacağına göre, ortaya konan basketbol kalitesi bu seviyelerde devam ederse, tavırlar tutumlar bu şekilde sürerse, STBL’de olduğu gibi, gelecekte KBL’de de yabancı coachların sayısının arttığını görebiliriz.

Benden söylemesi.


Fenerbahçe Bellona AGÜ maçı öncesi TBF’den flaş karar geldi. Milli Takım kampına katılmayan Sanders 4 maç ile cezalandırıldı.

Karar 5 sayfa. Süreç ve savunma adım adım özetlenmiş.

Ceza ağır mı? Tartışılır. Görüşler pozisyona göre farklı olabilir.

Yönetmeliklerde herşey yazıyor. Yoruma yer bırakmıyor.

Burada önemli olan, bu konudaki süreci o noktaya getirmemek. Eğer geldi ise işin kitabına göre hareket etmek gerekiyordu.

Bulunduğunuz yerin kurallarına uymak durumundasınız.

Oyuncunun kampa katılıp gereğince hareket ettiği bir durumda, yetkililerin herhalde kendisini zorla takıma alacak, fizik ve ruh sağlığını riske atacak hali yoktu.

Bellona AGÜ Fenerbahçe maçına gelince; Başabaş geçen bir ilk yarıdan sonra , Fenerbahçe’nin enerjisi azalan rakibi önünde hava hakimiyeti ve Quigley ile farkı netleştirerek 58-73 kazandı

Bellona AGÜ’de yerli rotasyonu destekleyecek, istikrarlı dış şut tehdidi yaratabilecek bir yerli forvet ihtiyacı gelecekteki daha sert maçların bu provasında net olarak görüldü.

Kayseri ekibinde pota altında orantısız şekilde güçlü rakip önünde, Sanders olmaksızın maçı başabaş hale getirecek savunmanın gerektirdiği rotasyon derinliği yoktu.

Fenerbahçe’de yerli rotasyonda Birsel Vardarlı Demirel ve Pelin Bilgiç dışında skor katkısı gelmemesi , bu konuya artık daha ciddi eğilinmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Büyük hedefleri olan takımlarda forma kolay ulaşılabilecek bir fırsat değil.

Geldiği zaman hakkını vermek gerekiyor. Büyük oyuncuların çıkış yeri büyük maçlardır.

Benden söylemesi.


Yakın Doğu Üniversitesi ve BGD birleşerek büyük hedefler ile güçlü bir takım kurdu.

Bu yapı transferde işin kuralına uydu. Rakipleri zayıflatarak güçlenme politikası uyguladı.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Hatay BŞB “güdümlü” transfer hamleleri ile isabet aldı.

İşte bu YDÜ şimdilik adaptasyon döneminde görünmeye devam ediyor.

Kıbrıs ekibi 72-64 biten maçta Galatasaray önünde 35 dakika iyi not aldı.

Sonda kontrolü kaybederek pahalı bir fatura ödemeye yaklaşsa da kazanmayı bildi.

Quanitra (16s,10rb) ve Bahar Çağlar’ın (16s,6rb) ortaya koyduğu katkıda Vandersloot’un 13 asistinin büyük payı var.

Bununla birlikte, Vandersloot yorulunca alarm zilleri çaldı. Olcay Çakır Turgut’dan kritik son anlarda savunmayı cezalandıracak “kimyasal katkı” gelmeyince, Hatay deplasmanında olduğu gibi maç riske girdi.

Bu kez Elin Eldebrink zamanında devreye girince, 62-59’a kadar daralan skor yeniden netleşti.

YDÜ sert maçlarda Vandersloot’u taze olarak son çeyreğe taşımaya dikkat etmeli.

Bunun için henüz hücuma tam adapte olamayan Vajda ve görev oyuncusu değil başrol oyuncusu olduğunu ortaya koymak için buraya gelen Olcay Çakır Turgut’a’a sorumluk düşüyor.

Olcay, A+ savunması, (YDÜ’de olmasa da) topu hızlı karşı sahaya taşıma özelliği, istikrarlı set shot 3 sayısı ile önemli hatta çok önemli bir isim.

Temel teknikten gelen 2-3 majör eksiğini ekstra çalışma ve kolay maçlarda odaklanma ile kapatması gerekiyor. Bu hem kendisi, hem kulübü hem de Türk Milli Takımı için önemli bir konu.

Büyük hedefleri olan takımlarda forma kolay ulaşılabilecek bir fırsat değil. Geldiği zaman hakkını vermek gerekiyor.

6 Oyuncunun skor ürettiği Galatasaray her zamanki oyunundan farklı bir performansta oynamadı. Maljkovic’in bu maç dahil iyi iş yaptığını düşünüyorum.

Fizik dezavantajını çabuklukla kapatmaya çalışan Jefferson ve Anderson’un kapasitesi bu. Popova ve Vitola’nın Quanitra’yı durduramayacağı bir sürpriz değildi.

Maçın sonunda, zamanında dinlendirmiş olmak şartı ile Işıl ve Jefferson’u daha erken sahaya atabilirdi derseniz; Ona hayır demem.

Bununla birlikte sarı kırmızılılar bu momentum ile devam edip, arka sahadaki savunma oyununu F.Bahçe, AGÜ ve YDÜ gibi “sert rakiplere” kabul ettirecek düzeye getirirse playoff’a heyecan getirebilir.


Gelelim Beşiktaş Hatay BŞB maçına.

Sahada klasik ifade ile “şiddetle puana ihtiyacı olan” iki takım vardı. Sonu sert bir maç oldu.

Üç çeyrek boyunca genelde Hatay BŞB üstünlüğü izledik. Beşiktaş’ta ilk yarı Zellous- Harding imzalı zorlamalar ön planda, yeni transfer Kia Stokes ise henüz hazır olmadığı için arka plandaydı.

Farkı yaratan üç kişi oldu.

Önce, Stokes’un etkili olamadığı günde, takımı maçın oynanan bölümünde ayakta tutan İva Perovanovic’i saymak (24s,9rb) gerekiyor.

Sonra Aziz Akkaya’nın son çeyrekte kritik 2 oyu kurucu 2 skorer guard ile savunmayı Hurst üzerine odaklayıp sertleştiren kararı geliyor.

Sertleşen, limitleri zorlayan savunmayı ateşleyen 32 yaşındaki Esra Erden Atacan ise galibiyetin 3. İsmi oldu.

Beşiktaş’ın kaptanı, KBL’de yerli oyuncunun, bir maçın kazanılmasına katkısının nasıl olacağını çok net ortaya koydu. Son beş dakikada Burcu Çiğil ile (10s, 3as) birlikte Harding’in savunma eksiğini kamufle ederek 3 kişilik oynadılar.

Esra’nın (8s,2rb) Sayıları değerliydi. Zaten yerli rotasyondan ”20”yi almadan KBL’de maç kazanmak kolay değil. Ama savunma ve mücadeleye getirdiği katkı asıl farkı yarattı.

Sonda Zellous devreye girince Beşiktaş 10 sayı geriye düştüğü maçı 68-64 kazandı.

Gelelim Hatay BŞB cephesine;

Evet hakemler kötüydü. Oldukça da kötüydü. İkisi bir oldu çalmadıklarıyla, maçı zavallı üçüncünün üzerine yıktı.

Bununla birlikte 24-11 biten son çeyrek skoru dururken, “ilk faturayı” hakemlere kesmek teşhisi geciktirir. Yarar sağlamaz.

Beşiktaş sertleştikten sonra, son beş dakikada oyun kurucu Hurst kısıtlı fiziği ve yorgunluğuna rağmen üst üste 4 zorlama top kullandı. Sahayı göremedi. Yanındakiler soğudu.

Yine son beş dakikada en az üç top da Bahar Öztürk tarafından arka arkaya “ezilince” Beşiktaş oyunu başabaş hale getirdi.

Hem Hurst’ün (36:56) hem Bahar Öztürk’ün (37:30) yorgunluktan önemli ölçüde etkilendi. Açıkçası o tecrübede bir oyuncu için sondaki zorlamalara başka bir anlam vermek kolay değil.

Sonlarda daha “ferah” spacing, içerde Paris’e isolation, dışarda boş şutları getirebilirdi.

Beşiktaş’ta yeni transfer power forvet Kia Stokes mobilitesi fazla, orta mesafeden atabilen ve P&R oyunlarında çok etkili olacak bir oyuncu izlenimi yarattı. Fiziksel açıdan hazır olduktan sonra, gönderilen Gatling’e göre oyunun her iki tarafında daha etkili olacağı anlaşılıyor.


Mersin BŞB kendi sahasında Adana ASKİ karşısında beklemediği bir yenilgi aldı.

Adana ASKİ maçın kontrolünü, çok yönlülüğü ile ligin en izlenmeye değer yabancı oyuncularından Alyssa Clarke’ın (21s,14rb,8as,4tç) liderliğinde ele geçirdi.

Bantley savunmacılarından hiç rahatsız olmadan 29 sayıyı bulunca Adana ekibi üstünlüğünü sürdürdü.

Mersin ekibi İkinci yarıda önce Petronyte daha sonra Gökçe Doğan ve Coleman canlanarak maçı 67-67 uzatmaya taşıdı.

Son beş dakikada Adana ASKİ 27 asist ile süslediği takım oyunu ile farkı netleştirdi ve 72-80 kazandı.

Adana ekibinde yalnızca 5 oyuncunun sayı bulabildiği bir günde gelen galibiyette Asena Yalçın (9s,8as) ve Warley –Talbert (16s,9rb,4as)’ın katkısı büyüktü.

Mersin ekibi için iki önemli konu var. İlki Frida Eldebrink ile ilgili verim sorununu bir şekilde çözmek ikincisi 3. Çeyrekte sergilenen savunmayı maçın geneline yaymayı başarmak.

Bu hususlar olmadan gidişin daha iyiye evrilmesini beklemek çok kolay görünmüyor.


İstanbul Üniversitesi ara transferde kadrosunu güçlendirecek mali kaynaklara sahip takımlardan değil.

Sarı yeşilli takım kısıtlı rotasyona rağmen, Tan White’ın liderliğinde oturmuş kimyası, oyun kurucu Gizem Yavuz’un rolünü çok iyi yerine getirmesi, çok sayıda 3 sayı isabeti tehdidine sahip oyuncusu, Putnina’nın formda olduğu günlerde sağlanan iç dış dengesi ile orta sıralardaki takımlar arasında başarılı oluyor.

Ayağındaki sakatlık nedeni ile form yakalayamayan Cadjo verilen arayı iyi değerlendirerek 15 sayılık bir dönüş yapınca İstanbul Üniversitesi MBK Doğuş Hastanesi önünde son 5 dakikada farkı 19 sayıya kadar çıkartmıştı.

Son 5 dakika içinde aynı anda tüm bench sahaya gelip fark hızlı şekilde kapanınca, sarı yeşilliler önemli bir averaj avantajından oldu.

Bununla birlikte 35 dakika sergilenen oyun, bu sezon altyapı milli takımlarında çok iyi sınav vererek A Milli Takıma kadar yükselen İlayda Güler’e verilen fırsatlar ve takımda gülen yüzler, orta sıraları hedefleyen bu ekip için işlerin yolunda olduğunu gösteriyor.

MBK Doğuş Hastanesi Moss ile önemli bir hamle yapmış görülüyor.

Bu sene KBL’de her zamandan daha fazla sayıda birbirine denk takım var.

Alt-orta sıralar arasındaki konumlar, bu grupta günlük performanslar ile belirlenecek.

Bu noktada rotasyonu genişletmek, savunma istikrarı, spacingi oyuncuların özellikleri ile şekillendirmek ve yerli rotasyondan en az 20 sayılık verim belirleyici kriterler konumunda olacak.

Eğer rotasyonu daraltırsanız, oyuncuların güveni buna paralel gerileyerek takımı daha küçük bir alana kapatmış olursunuz.

Basketbol hayat gibi.

Korktuğunuz şey, korktuğunuz için başınıza geliyor.


Haftanın diğer maçında, Samsun Canik Belediyesi Tosyalı Toyo Osmaniye önünde çok değerli 2 puan aldı.

Yeni coachu Erdal Yeğin ile savunmadan başlayan momentumu ikinci yarıda arttıran lacivert beyazlılar skorer guard “Shay” Murphy ve power forvet Mirceva’nın liderliğinde galibiyete uzandı.

Samsun ekibi için bu maçta yerli rotasyondan gelen toplam 16 sayı önemliydi.

Fenerbahçe altyapısından gelen Hülya Çoklar’ın (6s,9rb) katkısına Miray Şahin Yıldırım (7s,2as,3rb) eklenince son çeyrekte fark giderek açıldı.


Haftanın alt-orta sıralar için diğer bir önemli sonucu Adana BOTAŞ – Girne Üniversitesi maçında geldi.

BOTAŞ sert savunmasının ateşlediği 27-10 skorlu ilk çeyrek sonrasında, yeni transferi Sims’in 22 sayısına Tilbe Şenyürek, Özge Kavurmacıoğlu ve Elif Emirtekin üçlüsünden 22 sayı daha ekleyerek 2. galibiyetine ulaştı.

Twitter : @hayripekergin

(28-11-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi