Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Onlar gerçekten basketbolumuzun geleceği mi? (Necip KAPANLI)

Dünya Şampiyonası’nda finale çıkan 17 yaşındaki çocuklara basketbolumuzun geleceği gözüyle mi bakmalıyız, yoksa sistemin öğüteceği yeni isimler olarak mı?

Takımın koçu, gelişimini sürdürebilirse performansıyla bir gün bir Süper Lig takımının koçu olabilir mi, yoksa eğer belli menajerlerin portföyünde değilse yıllar sonra ismi hatırlanabilir mi?

Emircan Koşut, Okben Ulubay, Ayberk Olmaz, Kenan Sipahi, Berk Uğurlu, Metecan Birsen, Enes Taşkıran, Egemen Güven, Tolga Geçim, Oğulcan Baykan, Ege Arar… Ve daha birçokları kendi yaş gruplarının en iyilerindendi. Onlar kürsüye çıkarken rakipleri imrenerek baktılar. İçlerinden sadece Cedi Osman ve Furkan Korkmaz kendisini kurtardı. Diğerleri bozuk sistem içinde patinaj yapıp duruyor. Fransız, Sırp, Litvanyalı yaşıtları Eurocup’ta, Euroleague’de boy gösterip NBA’e gitmeye başlarken bizimkiler yerinde sayıyor.

U17 TAKIMINDAKİLERİ BEKLEYENLER…
Bu çocuklar Eray Akyüz (16) dışında bugün 17 yaşındalar… Eğer Türkiye’deki sistem bozukluğu devam edecek olursa (ki düzelmesi için en ufak bir ışık yok), 3-4 yıl sonra bu oyuncularla ilgili olarak yine şunlar konuşulacak…

  • “Bunlar tembel çocuklar.” (Türkler basketbolcular 18-20 yaşına kadar çok çalışkan olup şampiyonalarda kürsüye çıkarken aniden tembel olmaya mı karar veriyor? Bazılarının genç yaşta büyük paralar kazanmasının onları tembelliğe ittiğini varsaysak dahi bunu genelleştirmek mümkün mü? Yoksa biz hazır yabancılar varken onların yapacakları doğal hatalara karşı sabırsız olduğumuz için mi onları yeterince çalışmamakla suçluyoruz?)
  • Neden oynayabilecekleri yerlere gitmiyorlar? (Oynayıp oynamamaları, kulüplerin çok umurunda değil, veliler ve menajerlerin çoğu da oyuncuların oynamadan para kazanmasına razı)
  • “Kulüplerin oyuncu gelişimi ile ilgili bir projesi yok. (Altyapıları olan, milli takımlara oyuncu gönderen kulüplerden kaçının politikası var? Genç oyuncular için bonservis bedeli öde, ev tut, antrenör tut, para ver. Oyuncu 18 yaşına kadar yanlarında ol, 18 yaşından sonra sadece para vererek çürümeye terket.)
  • TBF: “Bakalım 6 yabancılı sistemi kulüpler istedi, biz de deniyoruz, bakalım ne sonuçlar doğuracak?” (Bu sözler bir öngörüsüzlük harikası. Genç oyuncuların deneyimli, atletik yabancılardan daha iyi olması mü? Avrupa kupaları için yabancı sayısını artırabilirsin ama genç oyuncuların gelişimi için hiçbir projen olmadan kaybolan yılların vebalini taşıdığınızı unutmayın.)

(02-07-2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi