Cuma, Mayıs 9, 2025
spot_img

TBF Eğitim Kurulu’na Açık Mektup – 2 (İlker Yıldız)

- Reklam-

Geçmişte birçok imkansızlıklara rağmen ülke basketbolumuz, şu an ki durumundan çok daha iyiydi. Ülke basketbolumuz birçok maddi imkanlara rağmen, son 30 yılın en başarısız dönemini yaşıyor. Bunda en büyük etken, değer üretebilecek zihinsel derinliğe ve bunu eyleme dönüştürebilecek ruha sahip olan şahsiyetlerden büyük ölçüde yoksun oluşumuzdur.

Günümüzde, Yalçın Granit, Cavit Altunay, Mehmet Baturalp, Önder Selen, Seyfi Kuştimur, Samim Göreç, Osman Solakoğlu gibi ülke basketbolumuzun önceliklerini iyi bilen ve bu yolda hem düşünsel derinliğe hem de eylemsel ruha sahip olan şahsiyetlerin eksikliğini çok fazla hissediyoruz. Bu eksiklikten dolayı da, bunca imkana rağmen, ülke basketbolumuzun gelişimini sağlayamıyoruz. Bu nedenle de, tıpkı yetenekli genç oyuncularımızın gelişimini sağlayamadığımız gibi, ilk aşamada çok iyi niyetli bir şekilde başlanan projelerin de gelişimini sağlayamıyoruz. Bunlar tesadüf olmasa gerek! Çünkü, her daim en önemli olan şey insan niteliğidir.

Sizin insan niteliğiniz istenilen düzeyde değilse, hiçbir projenin istenilen amaca ulaşması da mümkün olamayacaktır. Ülke basketbolumuzun yaşadığı en büyük sorun tam da budur. Yani, nitelikli basketbol paydaşlarına ihtiyacımız var. Ülke basketbolumuzun öncelikler hiyerarşisini iyi bilen ve bu yolda şahsi menfaatlerini geri plana itecek olan donanımlı ve nitelikli şahsiyetlere ihtiyacımız var.

Yalçın Granit’ten Antrenör Eğitimleri Hakkında Önemli Bilgiler

Rahmetli Yalçın Granit 30 yıl önce basketbolumuzu yapılandırmadan, “Bilgi Merkezi”nden, basketbolu Anadolu’ya yaymaktan, Anadolu’daki antrenörlerin gelişimi adına materyal desteğinden ve oyuncu merkezli bir basketbol anlayışından bahsediyordu. İşte ülke basketbolumuzu mevcut olumsuz durumdan kurtaracak olan tam da bu ve bunun gibi bakış açılarıdır.

Kabul etmeliyiz ki, ülke basketbolumuzun en büyük eksikliği ne tesis, ne salon, ne ekipman, ne de parasal sorunlar; ülke basketbolumuzda eksik olan en önemli şeyler “düşünsel derinlik” ve “ruh”tur. Ülke basketbolumuzun en önemli isimlerinden biri olan rahmetli Yalçın Granit, basketbolumuza oyuncu, antrenör, yönetici, eğitimci olarak birçok alanda çok değerli katkılar vermişti. Yalçın Granit’in ifade ettiği bu cümle, ülke basketbolumuzun gelişimi adına özellikle Eğitim Kurulu’nun görevlerinden biri olması gerektiği düşüncesindeyim:: “Türk çocuğunun basketbola yetenekli olduğuna inanıyoruz. Ama biz Türk çocuğunun içindeki yeteneğinin tümünü sergilemesini sağlayamıyoruz. Bunu kabul edip çare aramalıyız. Bugün ‘da oyuncu yeteneğini kısıtlayan en önemli faktörün tebeşir olduğu artık tartışılmıyor bile. Biz de taktik çizimlerde sınırsız kullanılan tebeşire bir de yabancı oyuncu eklendi. Artık çizilen oyunun değil, oyuncunun önemli olduğunu anlama zamanı”.

30 yıl evvel antrenörlere en yeni bilgileri içeren kasetler göndereceğiz diyen Yalçın Granit de vaktinde ülke basketbolumuzda uzun yıllar antrenör eğitiminde yer aldı. Neden, 2018 yılından itibaren görevde bulunan değerli TBF Eğitim Kurulu’muzun üyeleri benzer şekilde materyal ve diğer yardımlarda bulunarak antrenörlerimizin mesleki gelişimini düşünmüyorlar?

Yalçın Granit, konfor alanından çıkıp, ülkemizin dört bir yanında antrenör seminerleri verirken, antrenörlerin gelişimi adına onlara materyal desteğinin öneminden bahsederken; aradan 30 yıl geçmesine rağmen günümüzde ise Anadolu adeta unutulmuş durumda. Basketbol yerel liglerinin düzenlenemediği birçok ilimiz mevcut. Birçok ilimizde bir takım kuracak kadar dahi lisanslı oyuncu bulunmuyor. Birçok ilimizdeki antrenörlerimizin sorunlarından uzak, onların gelişimlerini 5-10 günlük kurslarla sağlayacağını zanneden ve ayrıca antrenör kurslarında belli bir kesimin sınıfsal ayrıcalığa sahip olmasını körükleyen bir anlayış hakim durumda. Bu kesimin önüne adeta hazır sunulan antrenör ve yönetici sertifikaları ile ülke basketbolumuzun uzaya çıkacağını zanneden eğitimcilerimiz var!

Oysa, nitelikli antrenör veya yönetici eğitimi, mevcut kurslarla sağlanamayacağı çok açıktır. “Bugün talebelik artık ilim yolculuğu değil, diploma avcılığıdır” diyen Nurettin Topçu’nun bu cümlesi tam da mevcut kursların, nasıl bir talebe yetiştirdiğini de özetlemektedir.

Yönetici seminerinde elinde cep telefonunu bırakmayarak zaman öldüreni mi dersiniz, antrenör kartını vizeletmek için katılmak zorunda olduğu seminerde uyumak zorunda kalanı mı dersiniz (sabahın köründe yola çıkmak zorunda kalarak), katılacağı kurs için bir aylık gelirinin neredeyse tamamını harcamak zorunda kalanı mı dersiniz, seminer ve kurslar öncesinde ihtiyaç analizi yapılmadığı için kendine hitap etmeyen birçok sunumu isteksiz bir şekilde dinlemek zorunda kalanımı dersiniz… Bitmez yurdum antrenörünün çilesi!

Oysa, ülke basketbolumuzun en önemli paydaşı olan antrenörlerimizin hem sayı olarak artışını hem de o antrenörlerin mesleği ile ilgili niteliksel anlamda donanımını sağlamanın bir eğitim kurulunun en önemli gayesi olmalıdır. Onları ayağımıza çağırmak yerine, daha çok onlara ulaşmasını bilmeli ve sorunlarını dinleyerek yardımcı olma yollarını araştırmalıyız ki; nitelikli antrenörler yetiştirerek, nitelikli sporcular yetişmesini de sağlayalım. Vermeden almak, sadece Allah’a mahsustur…

Yalçın Granit’i Anlamak ve Düşüncelerini Yaşatmak

TBF Eğitim Kurulu tarafından düzenlenen antrenör seminerlerinde ve kurslarında muhakkak motion offense (hareketli hücum) felsefesinin öğretilmesi merkeze alınmalıdır. Motion offense felsefesinin, başta altyapı antrenörleri olmak üzere, ülke çapında bütün antrenörlere (öncelikle antrenörlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini de unutmayalım) detaylı bir şekilde anlatılması ve benimsenmesi için projeler üretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı yıllar önce ülke basketbolumuzda motion offense felsefesinin yaygınlaştırılması için il il gezen basketbol efsanemiz Yalçın Granit’in yaptığı gibi, bundan sonra da benzer uygulamaların hayata geçirilmesi için il il seminerler düzenlenmesi gerekir. Bu sayede hem doğru ve güzel basketbolun bütün antrenörlerimiz tarafından öğrenilmesi sağlanır, hem basketbolda ortak bir düşünce dili ortaya konmuş olur hem de ülkemizde dünya çapında birçok “büyük antrenör” ve “büyük oyuncu” yetişmesine zemin hazırlayarak, ülke basketbolumuzun gerçek anlamda dünyanın en önemli basketbol ülkesi olmasını sağlamış oluruz.

 Dört-Beş İlle Sınırlı Kalan Ülke Basketbolumuz!

Gelelim mevcut ülke basketbolumuzun durumuna… TBF resmi web sayfasında yer alan “İllere Göre Basketbol’un Temel Unsurları” bölümünden alınan detaylı verilere göre, 2023-2024 sezonunda antrenörlük kartını vizeleten toplam antrenör sayısının sadece 2902 olduğunu görüyoruz. Sadece diyorum, çünkü; 2023 yılında TBF resmi sosyal medya hesabından paylaşılan sayısal verilere göre (2024 yılında henüz konu ile ilgili sayısal veriler paylaşılmamıştır), ülkemizdeki basketbol antrenörü sayısı 12815!

Bu verilere göre geçtiğimiz sezon, ülkemizdeki basketbol antrenörlerinin sadece ve sadece %22,65’i antrenörlük kartını vizeletme ihtiyacı duymuş. Basit bir oranla her dört antrenörümüzden üçü, antrenörlük kartını vizeletmemiş! Bu da şu anlama geliyor ki; kayıtlı antrenörlerimizin dörtte üçü, geçtiğimiz sezon resmi müsabakalara çıkamadı ve doğal olarak da büyük çoğunluğu takım çalıştırmadı. Yine bu verilere göre bakacak olursak; 1. kademe (E) antrenörlerimizin sadece ve sadece %4,60’ı geçtiğimiz sezon antrenör kartlarını vizeletmiş.

Basketbolun ülke geneline yayılması için öncelikle iller arasındaki uçurumun kapanması ve her ilimizde yeterli sayıda basketbol antrenörünün olması gerekir. Antrenör sayısında bir dengesizlik söz konusuysa, hiç kuşkusuz benzer durumun oyuncu havuzu konusunda da olduğunu söylememiz zor olmasa gerek. Özellikle hem antrenör sayısı bakımından hem de lisanslı oyuncu sayısı bakımından dezavantajlı olan illere pozitif ayrımcılık yapılarak, başta antrenör kursları olmak üzere birçok faaliyetin o illere doğru kaydırılması gerekir. Ancak, TBF Eğitim Kurulu’nun 2018-2024 yılları arasındaki antrenör eğitim kurslarının %80,62’sini (129 antrenör kursunun 104’ünü) Ankara, Antalya, İzmir ve İstanbul gibi sadece dört ilde düzenlenmiş olması, ülkemizdeki antrenör sayısının %52,69’unun İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi dört ilde olması ve basketbolun ülke geneline yayılamaması arasındaki benzerlik bir tesadüf olmasa gerek!…

Ülke basketbolumuzda oyuncu havuzunun genişleyebilmesi ve basketbolumuzun özlenen seviyeye gelebilmesi için, hiç kuşkusuz hem nicelik hem de nitelik açısından antrenör kurslarının tekrardan planlanması gerektiği çok açık. Birçok federasyon ( Voleybol Federasyonu ve Türkiye Hentbol Federasyonu), özellikle 1 ve 2. kademe antrenör kurslarında tek seferde 100’ü aşkın antrenöre eğitim verirken, TBF Eğitim Kurulu ise özellikle salgın döneminden sonra hem tek seferde sadece 25 (+10) antrenöre eğitim verme yoluna gitmiş durumda hem de yılda sadece 2-3 kurs açarak, ülke basketbolumuzun ihtiyacı olan antrenörler sayısına ulaşmayı mümkün kılmamaktadır. Gerekçe olarak, her kurs döneminde az antrenöre daha nitelikli eğitim verilmesi amacı güdülmüş olsa da; 5-10 günlük antrenör eğitimleri ile ne kadar istense de bu kısa sürede antrenör niteliğini çok üst düzeye çıkarmanın mümkün olmadığını herhangi bir eğitimcinin biliyor olması gerekir diye düşünüyorum.

Her yıl ülke basketbolumuza kazandırılan yeni 50-100 basketbol antrenörünün zaten birçoğu belgesini cebine koyup, ne takım çalıştırmakta ne de oyuncu havuzunun genişlemesine katkı sunmaktadır. Çünkü, TBF Eğitim Kurulu bünyesinde antrenörlerin ne ölçüde basketbolun içerisinde olduklarını ve ne zorluklarla çalıştıklarını takip eden bir birim bulunmuyor (ya da ben şahit olmadım). Ya da TBF Eğitim Kurulu’nun görev tanımında böyle önemli bir konu yer almıyor.

Antrenör kurslarında alınan eğitimin önemi tabii ki tartışılmaz. Ancak, asıl önemli olan ise antrenörlük bilgisini yani teoriği, pratiğe yansıtacak olan bizatihi sahada alınan doğru eğitimdir. Antrenörün niteliksel gelişimi tamamen çalıştığı kulüpteki tecrübeli antrenörlerin tedrisatından geçmesi, yaparak ve yaşayarak öğrenmesi, merakla kendisini geliştirmesine bağlıdır. Antrenörlerin niteliksel gelişimi hiç şüphesiz bitimsiz bir süreçtir. Bu nedenle TBF Eğitim Kurulu’nun verdiği kısa süreli eğitimlerin, bir antrenörün kişisel gelişimindeki payı çok ama çok azdır. Bunu hangi antrenöre sorarsanız sorun, büyük ihtimalle böyle söyleyecektir.

Bu nedenle TBF Eğitim Kurulu’nun, antrenörlerin adeta burnundan kıl aldırmayacak şekilde üst perdeden bir eğitim anlayışını dayatmak yerine; yardımcı, yol gösterici, destekleyici, kaynak temininde bulunan ve tecrübelerin aktarıldığı bir ortamı temin eden bir hüviyete kavuşması gerektiği kanaatindeyim. En azından benimle konu ile ilgili irtibata geçen onlarca antrenörden aldığım talepler de bu yöndedir.

 

2023-2024 SEZONU TBF ANTRENÖR SAYILARI
2023-2024 SEZONU(5. Kademe)
A
(4. Kademe)
B
(3. Kademe)
C
(2. Kademe)
D
(1. Kademe)
E
TOPLAM
Türkiye’de kayıtlı basketbol antrenörlerinin kademelerine göre sayı ve oranları – 2023 (%): 43174425332238686912815
3,36%5,81%19,77%17,46%53,60%
2023-2024 sezonunda antrenörlük kartını vizeleten basketbol antrenörlerinin sayıları23042911727553162902
53,36%57,66%46,27%33,74%4,60%22,65%
İstanbul6111729917962718
Ankara36661258423334
İzmir31421476927316
Bursa1823594714161
DÖRT İLİMİZDEKİ TOPLAM ANTRENÖR SAYISI1462486303791261529
DÖRT İLİMİZDEKİ TOPLAM ANTRENÖR SAYISININ, TÜRKİYE GENELİNE ORANI (%)63,48%57,81%53,75%50,20%39,87%52,69%
Açıklamalar:
1)
Veriler, TBF resmi web sayfasında yer alan “İllere Göre Basketbol’un Temel Unsurları” bölümünden alınmıştır.
2) Türkiye’de kayıtlı basketbol antrenörlerinin kademelerine göre sayıları, 2023 yılında TBF resmi sosyal medya hesabından paylaşılan verilerdir. 2024 yılında henüz konu ile ilgili sayısal veriler paylaşılmamıştır.

 

Bunları Biliyor Muydunuz?

Şırnak ilimizde 2022-2023 sezonunda lisanslı sadece 5 basketbol antrenörü varken, 4254 lisanslı basketbolcu olduğunu; 2023-2024 sezonunda ise lisanslı yine sadece 5 basketbol antrenörü varken, 2994 lisanslı basketbolcu olduğunu biliyor muydunuz?

Bu istatistiklere göre küçük bir matematik hesabı yaptığımızda; Şırnak basketbolunda 2022-2023 sezonunda her antrenör başına 851, 2023-2024 sezonunda ise antrenör başına 599 lisanslı basketbolcu düşüyor. Bunun mümkün olamayacağını ise hepimiz biliyoruz!…

Şırnak ilinde 2022-2023 sezonu yerel liglerinde sırasıyla; U14 Erkekler Ligi’ne 5, U14 Kızlar Ligi’ne 5, U16 Erkekler Ligi’ne 4 ve U18 Erkekler Ligi’ne 4 takım katılmış. U16 ve U18 Kızlar Ligleri ise kurulamamış. Oysa, 4254 lisanslı basketbolcunun (2316 erkek, 1938 kız) bulunduğu bir ilde değil yerel liglerin kurulmaması, her kategoride onlarca takımın yer aldığı uzun soluklu liglerin düzenlenmesi gerekirdi.

2022-2023 sezonuna göre, 2023-2024 sezonunda lisanslı basketbolcu sayısında azalma olduğunu görüyoruz (2022-2023: 128385 lisanslı basketbolcu, 2023-2024: 104020 lisanslı basketbolcu). Ancak, lisanslı basketbolcu sayısı ile düzenlenen ligler ve takım sayılarında ise bir orantısızlığın olduğu gözlerden kaçmıyor. Lisanslı basketbolcu sayısının pratiğe yansımamasının nedenlerinin başında, herhangi bir takımda antrenmanlara çıkmamasına rağmen geçmişte basketbol oynamış olan gençlerin gerek üniversitede BESYO’ya girebilmek adına lisanslı sporcu sürelerinin artışını sağlamak gerekse de üniversite sınavı için Açık Liseye kaydolmak için olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında, illerdeki lisanslı sporcu sayısını yüksek göstermeye çalışanların da olduğu düşüncesi akla geliyor desek, herhalde yanlış söylememiş oluruz.

Bu nedenle lisanslı sporcu sayısı göz önüne alınırken pasif lisanslı sporcular (herhangi bir kulüpte düzenli antrenmanlara katılmayan ve yerel liglerde oynamayan oyuncuları pasif lisanslı olarak kabul etmek en doğru yaklaşım olacaktır) yerine, bir kulüpte faal bir şekilde basketbol oynayan ve yerel liglere katılan sporcuların baz alınması gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde veriler ile gerçekler örtüşmeyecek ve yanlış bir bilgilendirmeye yol açacaktır.

Benzer durumun antrenör lisanslarında da olduğunu söylemeye gerek var mı, bilmiyorum. Birçok antrenörün, antrenör lisansını aldıktan ve senede bir kez lisans vizeletme işlemini yaptıktan sonra lisansını cebine koyup, herhangi bir takım çalıştırmadığını biliyoruz. Takım çalıştırmayan ve ülke basketbolumuzun oyuncu havuzunun genişlemesine katkı sunmayan antrenörlerin takibi yapılıyor mu? Neden takım çalıştırmadıklarıyla ilgili araştırma yapılıp, konu ile ilgili ihtiyaçları soruluyor mu? TBF Eğitim Kurulu, sadece 5-10 günlük antrenör kurslarıyla ülke basketbolumuzdaki antrenör sorunlarını çözebileceğini düşünüyorsa yanılıyordur.

ve TBF Eğitim Kurulu’nun, birçok ilimizde yaşanan bu tür durumlarla ilgili gerek lisanslı basketbolcular gerekse de lisanslı antrenörler konusunda pasif ve faal şeklinde bir lisans ayrımını yapması, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığımız başta olmak üzere değerli yetkililerimizi ve kamuoyunu daha doğru veriler ile iyi bir şekilde aydınlatmaları adına önemli olacağını düşünüyorum.

TBF resmi web sayfasında yer alan “İllere Göre Basketbol’un Temel Unsurları” bölümü 2023-2024 sezonu verilerine göre (TBF nedense 2024-2025 sezonu verilerinde henüz antrenör sayılarını yayımlamadı!); Kilis (0), Muş (0), Ardahan (1), Artvin (1), Bayburt (1), Gümüşhane (1), Karabük (1), Kars (1), Yozgat (1), Ağrı (2), Aksaray (2), Bingöl (2), Bitlis (2), Hakkari (2) ve Nevşehir (2) gibi ya hiç olmayan ya da yetersiz sayıda olan antrenör sayılarının arttırılması adına TBF Eğitim Kurulu’nun bir çalışması olacak mı? Bunu da çok merak ettiğimizi söylemeliyim!…

Her şey Türk basketbolu için.TBF Eğitim Kurulu’na Açık Mektup - 2 (İlker Yıldız)TBF Eğitim Kurulu’na Açık Mektup - 2 (İlker Yıldız)

2023-2024 SEZONU TBF ANTRENÖR VE SPORCU SAYILARI
S2023-2024
SEZONU
Nüfusu
(2022 yılı)
İlin BölgesiANTRENÖR SAYILARISPORCU SAYILARI
ABCDETErkekKızT
1.Adana2.274.106Akdeniz Bölgesi88331016011993011500
2.Adıyaman635.169Güneydoğu Anadolu Bölgesi005106219177396
3.Afyon747.555Ege Bölgesi001012325646329975
4.Ağrı510.626Doğu Anadolu Bölgesi001102127124251
5.Amasya338.267Karadeniz Bölgesi11501825273325
6.Ankara5.782.285İç Anadolu Bölgesi36661258423334803216609692
7.Antalya2.688.004Akdeniz Bölgesi81550281811930648783942
8.Artvin169.403Karadeniz Bölgesi00010113224156
9.Aydın1.148.241Ege Bölgesi121714114512262771503
10.Balıkesir1.257.590Marmara Bölgesi51014733910572781335
11.Bilecik228.673Marmara Bölgesi0012147671147
12.Bingöl282.556Doğu Anadolu Bölgesi002002219121340
13.Bitlis353.988Doğu Anadolu Bölgesi00200213153184
14.Bolu320.824Karadeniz Bölgesi1260110420164584
15.Burdur273.799Akdeniz Bölgesi0021811352224576
16.Bursa3.194.720Marmara Bölgesi182359471416138758184693
17.Çanakkale559.383Marmara Bölgesi0569121708159867
18.Çankırı195.766İç Anadolu Bölgesi0121048270152
19.Çorum524.130Karadeniz Bölgesi014016356118474
20.Denizli1.056.332Ege Bölgesi44101023011043961500
21.Diyarbakır1.804.880Güneydoğu Anadolu Bölgesi2083417546212758
22.Edirne414.714Marmara Bölgesi028161755064614
23.Elazığ591.497Doğu Anadolu Bölgesi014027194111305
24.Erzincan239.223Doğu Anadolu Bölgesi00130415017167
25.Erzurum749.754Doğu Anadolu Bölgesi10510723688324
26.Eskişehir906.617İç Anadolu Bölgesi1510147379842491233
27.2.154.051Güneydoğu Anadolu Bölgesi341718115312763081584
28.Giresun450.862Karadeniz Bölgesi012161031367380
29.Gümüşhane144.544Karadeniz Bölgesi0001016814
30.Hakkari275.333Doğu Anadolu Bölgesi00110218233215
31.Hatay1.686.043Akdeniz Bölgesi1478222521246767
32.Isparta445.325Akdeniz Bölgesi024118486233719
33.Mersin1.916.432Akdeniz Bölgesi12192618118618367112547
34.İstanbul15.907.951Marmara Bölgesi611172991796271820120409224212
35.İzmir4.462.056Ege Bölgesi31421476927316740614918897
36.Kars274.829Doğu Anadolu Bölgesi001001000
37.Kastamonu378.115Karadeniz Bölgesi0235010381178559
38.Kayseri1.441.523İç Anadolu Bölgesi358119369743041278
39.Kırklareli369.347Marmara Bölgesi0374216556159715
40.Kırşehir244.519İç Anadolu Bölgesi02220619174265
41.Kocaeli2.079.072Marmara Bölgesi6182921148823774382815
42.Konya2.296.347İç Anadolu Bölgesi352329137316886172305
43.Kütahya580.701Ege Bölgesi034501237922401
44.Malatya812.580Doğu Anadolu Bölgesi1154112461116577
45.Manisa1.468.279Ege Bölgesi443010115910624431505
46.K.Maraş1.177.436Akdeniz Bölgesi00240637570445
47.Mardin870.374Güneydoğu Anadolu Bölgesi0060177065391245
48.Muğla1.048.185Ege Bölgesi56222125614562291685
49.Muş399.202Doğu Anadolu Bölgesi00000018927
50.Nevşehir310.011İç Anadolu Bölgesi1010029269161
51.Niğde365.419İç Anadolu Bölgesi00432915874232
52.Ordu763.190Karadeniz Bölgesi0185418407233640
53.Rize344.016Karadeniz Bölgesi014106152118270
54.Sakarya1.080.080Marmara Bölgesi141094288322261058
55.Samsun1.368.488Karadeniz Bölgesi311161084813613551716
56.Siirt331.311Güneydoğu Anadolu Bölgesi003205170151321
57.Sinop220.799Karadeniz Bölgesi00240615294246
58.Sivas634.924İç Anadolu Bölgesi0492621495210705
59.Tekirdağ1.142.451Marmara Bölgesi26141253913783661744
60.Tokat596.454Karadeniz Bölgesi0066113521177698
61.Trabzon818.023Karadeniz Bölgesi2438118491138629
62.Tunceli84.366Doğu Anadolu Bölgesi004105111180291
63.Şanlıurfa2.170.110Güneydoğu Anadolu Bölgesi0184013346137483
64.Uşak375.454Ege Bölgesi014218385113498
65.Van1.135.749Doğu Anadolu Bölgesi006006409254663
66.Yozgat418.442İç Anadolu Bölgesi010001191837
67.Zonguldak588.510Karadeniz Bölgesi123401030365368
68.Aksaray433.055İç Anadolu Bölgesi01010221765282
69.Bayburt84.241Karadeniz Bölgesi00100143043
70.Karaman260.838İç Anadolu Bölgesi003407351160511
71.Kırıkkale277.046İç Anadolu Bölgesi0374216556159715
72.Batman634.491Güneydoğu Anadolu Bölgesi00230519498292
73.Şırnak557.605Güneydoğu Anadolu Bölgesi013105165413402994
74.Bartın203.351Karadeniz Bölgesi00220417516191
75.Ardahan92.481Doğu Anadolu Bölgesi100001292049
76.Iğdır203.594Doğu Anadolu Bölgesi02200411453167
77.Yalova296.333Marmara Bölgesi2192115460104564
78.Karabük252.058Karadeniz Bölgesi01000118548233
79.Kilis147.919Güneydoğu Anadolu Bölgesi00000012579204
80.Osmaniye559.405Akdeniz Bölgesi101103296183479
81.Düzce405.131Karadeniz Bölgesi002215277109386
2023-2024  ANTRENÖR SAYISI230429117275531629028116522855104020
TÜRKİYE’DEKİ ANTRENÖR SAYISI4317442.5332.2386.86912.815
YÜZDE (%)53,3657,6646,2733,744,6022,65

 

 

2022-2023 SEZONU SAYILARLA TÜRK BASKETBOLU!
SİLNüfusu
(2022 yılı)
İlin BölgesiYEREL LİGLERDEKİ TAKIM SAYISI
U14
Erkek
U14
Kız
U16
Erkek
U16
Kız
U18
Erkek
U18
Kız
1.Adana2.274.106Akdeniz Bölgesi164*144*64
2.Adıyaman635.169Güneydoğu Anadolu Bölgesi
3.Afyonkarahisar747.555Ege Bölgesi8564*5
4.Ağrı510.626Doğu Anadolu Bölgesi
5.Amasya338.267Karadeniz Bölgesi664*
6.Ankara5.782.285İç Anadolu Bölgesi1042295265918
7.Antalya2.688.004Akdeniz Bölgesi36113610239
8.Artvin169.403Karadeniz Bölgesi
9.Aydın1.148.241Ege Bölgesi115*125104*
10.Balıkesir1.257.590Marmara Bölgesi10496
11.Bilecik228.673Marmara Bölgesi44*4
12.Bingöl282.556Doğu Anadolu Bölgesi44
13.Bitlis353.988Doğu Anadolu Bölgesi
14.Bolu320.824Karadeniz Bölgesi45
15.Burdur273.799Akdeniz Bölgesi54
16.Bursa3.194.720Marmara Bölgesi4513467349
17.Çanakkale559.383Marmara Bölgesi94855
18.Çankırı195.766İç Anadolu Bölgesi
19.Çorum524.130Karadeniz Bölgesi4444
20.Denizli1.056.332Ege Bölgesi859584
21.Diyarbakır1.804.880Güneydoğu Anadolu Bölgesi657464*
22.Edirne414.714Marmara Bölgesi8464
23.Elazığ591.497Doğu Anadolu Bölgesi446454
24.Erzincan239.223Doğu Anadolu Bölgesi
25.Erzurum749.754Doğu Anadolu Bölgesi4546
26.Eskişehir906.617İç Anadolu Bölgesi8473*84
27.Gaziantep2.154.051Güneydoğu Anadolu Bölgesi12511512
28.Giresun450.862Karadeniz Bölgesi
29.Gümüşhane144.544Karadeniz Bölgesi
30.Hakkari275.333Doğu Anadolu Bölgesi65
31.Hatay1.686.043Akdeniz Bölgesi14910777
32.Isparta445.325Akdeniz Bölgesi54444
33.Mersin1.916.432Akdeniz Bölgesi167215136
34.İstanbul15.907.951Marmara Bölgesi192352142914718
35.İzmir4.462.056Ege Bölgesi882282216215
36.Kars274.829Doğu Anadolu Bölgesi
37.Kastamonu378.115Karadeniz Bölgesi64544
38.Kayseri1.441.523İç Anadolu Bölgesi9710495
39.Kırklareli369.347Marmara Bölgesi56544
40.Kırşehir244.519İç Anadolu Bölgesi444
41.Kocaeli2.079.072Marmara Bölgesi266234184
42.Konya2.296.347İç Anadolu Bölgesi227155166
43.Kütahya580.701Ege Bölgesi445*43*
44.Malatya812.580Doğu Anadolu Bölgesi63*83*4*
45.Manisa1.468.279Ege Bölgesi19*14*11*4*
46.Kahramanmaraş1.177.436Akdeniz Bölgesi564
47.Mardin870.374Güneydoğu Anadolu Bölgesi443*44
48.Muğla1.048.185Ege Bölgesi173*153*12
49.Muş399.202Doğu Anadolu Bölgesi
50.Nevşehir310.011İç Anadolu Bölgesi3*4444*4*
51.Niğde365.419İç Anadolu Bölgesi4444
52.Ordu763.190Karadeniz Bölgesi84846*
53.Rize344.016Karadeniz Bölgesi4444
54.Sakarya1.080.080Marmara Bölgesi95858
55.Samsun1.368.488Karadeniz Bölgesi8494104
56.Siirt331.311Güneydoğu Anadolu Bölgesi4*4*4*4*4*4*
57.Sinop220.799Karadeniz Bölgesi4
58.Sivas634.924İç Anadolu Bölgesi84*6464
59.Tekirdağ1.142.451Marmara Bölgesi197114115
60.Tokat596.454Karadeniz Bölgesi64*465
61.Trabzon818.023Karadeniz Bölgesi85454
62.Tunceli84.366Doğu Anadolu Bölgesi44*44*4
63.Şanlıurfa2.170.110Güneydoğu Anadolu Bölgesi445674
64.Uşak375.454Ege Bölgesi54*65
65.Van1.135.749Doğu Anadolu Bölgesi444444
66.Yozgat418.442İç Anadolu Bölgesi
67.Zonguldak588.510Karadeniz Bölgesi444
68.Aksaray433.055İç Anadolu Bölgesi
69.Bayburt84.241Karadeniz Bölgesi4
70.Karaman260.838İç Anadolu Bölgesi54*5*
71.Kırıkkale277.046İç Anadolu Bölgesi44
72.Batman634.491Güneydoğu Anadolu Bölgesi44444
73.Şırnak557.605Güneydoğu Anadolu Bölgesi5*5*4*4*
74.Bartın203.351Karadeniz Bölgesi4454
75.Ardahan92.481Doğu Anadolu Bölgesi4*4*4*4*4
76.Iğdır203.594Doğu Anadolu Bölgesi
77.Yalova296.333Marmara Bölgesi64*74
78.Karabük252.058Karadeniz Bölgesi4*4*4*
79.Kilis147.919Güneydoğu Anadolu Bölgesi44
80.Osmaniye559.405Akdeniz Bölgesi
81.Düzce405.131Karadeniz Bölgesi6
2022-2023 SEZONUNÜFUS
(2022 yılı)
TOPLAM TAKIM SAYISIU14 EU14 KU16 EU16 KU18 EU18 K
85.286.5533161890308860255658190
YÜZDE (%)28,16%9,74%27,21%8,07%20,82%6,01%
YEREL LİG OYNANMAYAN İL SAYISI213320382348
Açıklamalar:
1) Yukarıdaki tabloda yer alan veriler, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) resmî web sitesinde yer alan “Basketbol’un Temel Unsurları Sicil Lisans” sayfasından ve her ilin kendi yerel liglerinin TBF resmi web sayfalarından alınan bilgilerdir.
2) (*) şeklinde gösterilen sayılar, belirtilen ilin yerel liginde resmi müsabakalara çıkan takım sayısını göstermektedir (Fikstürde açıklanan takım sayısı değil). Bir ilde yerel lig oynanabilmesi gereken takım sayısı en az 4’tür. Ancak, birçok ilimizin yerel liglerinde yeterli takım sayısına ulaşılamadığı için çözüm olarak fikstüre maçlara çıkmayacak kulüp takımı veya takımları eklenip ligin oynanması yoluna gidildiği görülmektedir.
- Reklam-

3 YORUMLAR

  1. Çok güzel bir yazı olmuş sonuna kadar destekliyorum,.yerel liglerin oluşmamasında,antrenörlerin oyuncu havuza katkı sunmamasinida en büyük faktör Tbf aldığı kararlar ve izlediği politikadır. İller de çocuklar için hedef takımlar yok, u16 dan u18e geçen bir çocuk ileriyi göremedigi için akademik başarıyi on plana alıyor ve basketbol bitiyor. İşte burada bölgesel liglerin önemi çok büyük oluyordu ama şimdi 160 bin TL katılım payı ve turnuva gibi yapılan bir bölgesel lig mevcut ne kadar yararlı sorgulamak lazım, antrenörlere gelince federasyon antrenörler için sadece seminer ve kurs düzenliyor başka bir etkinliği yok altyapılar milli takimlarina oyuncu veren antrenörlerin kamplara davet edilerek iştahlanmasini sağlayacağına görmezden gelinerek basketbola küstürülüyor hal böyle olunca antrenörlerde boşa kürek çektiğini düşünerek işi sadece spor okuluna döküyorlar.

  2. Hocam veri analizleri ile yapmış olduğunuz yorumlamalar fevkalade aydınlatıcı ve doyurucu olmuş çok teşekkür ederim.
    Ne varki? Böyle değerli bilgileri alıp değerlendirme yapabilecek bir Federasyon ARGE’miz olsaydı gerçekten yazınız çok işe yarardı.
    Eğitim Kuruluna gelince yapı,yüzler ve bilgiler çok eskidi modern basketbolu takip edecek ve entegrasyon sağlayabilecek dinamik, donanımlı insanlara ihtiyaç var. Ciddi bir revizyona ihtiyaç olduğu aşikar.
    Bir de 4+3 kuralının yürürlükte olduğu bir yapıda, Eğitim Kurulu altyapı eğitimine ne verebilir?
    Yabancı uyruklu altyapı sporcularının ,küçük yaşta devşirilip nasıl oyuncu yapılacağını konuşabilirler sadece.
    Kurulun Başındaki değerli büyüğümüzün Türk oyuncularla yarattığı ekolünde sonuna gelmiş bulunuyoruz.
    Umarım kendisi,Federasyon Başkanı ve ortağı Harun Erdenay’da bu durumu görebiliyorlardır.
    Ya da şu soruyu kendilerine sormaya cesaret edebilirler mi?
    Bugün bu sistemde rekabet edebilir ve üst düzey oyuncu olabilir miydik diye ?
    Tek engel günü kurtarma ve statükoyu korumaya çalışan sistem ve her dönemin adamı aynı yüzler olsa da halen iyi niyetle ümidimi kotumaya devam ediyorum.
    Basketbolun geleceği ve selahiyeti açısından acil olarak Federasyonun içerisindeki bazı birimlerin yeterli, yetkin ve donanımlı ehil kişilere teslim edilmesini gönülden arzu ediyor, Federasyon Başkanı ve yeni yönetiminden bu talebe cevap vermelerini bekliyorum.
    Saygılarımla.

  3. ilker Bey , yerinde tespitleriniz için sizi tebrik ederim.
    Ancak, tüm paydaşların bu son dönemin Eğitim Kurulu’nun icraatları hakkındaki şikayetleri maalesef karşılık bulamıyor.
    Seçimlerden sonra bu kurul başta olmak üzere köklü revizyonların yapılacağı umuduyla bekledik.Hala bekliyoruz.TBF tarihinde Yıllık Eğitim Faaliyet programının açıklanması hiç bu kadar gecikmemişti.Belli ki içeride de hala kaos yaşanıyor. Hidayet Başkan yıllardır ağzına bakıp hareket ettiği bir şahsiyetten kurtulmuştu yakın zaman önce.Ancak maalesef kendisine ve Türk Basketbolu na asıl zararı veren bir iki muhterem hala görev başında.Ve bunlar kendi çıkar ve ikballeri uğruna her noktaya zarar vermeye devam ediyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,250TakipçilerTakip Et
37,786TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

En Son Haberler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi
online terapi