Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Yeni normal (Hayri Pekergin)

  • WNBA’de final serisi ile sezon sonu yaklaşırken, “bizim süper ligimiz” KBL’de gelecek haftalarda başlayacak yeni sezonun hazırlıkları giderek hızlanıyor.

Geçtiğimiz hafta Mersin BŞB’nin ev sahipliğinde yapılan “Özgecan Basketbol Turnuvasına” KBL’de mücadele eden 8 takım katılarak hazırlık seviyelerini test etme imkanı buldu.

Yıllardır bu tür hazırlık turnuvalarını izleyen bir gözlemci olarak, bu haftalarda asıl bakılması gereken noktanın ortaya konan basketbol ve oyuncuların fizik –yetenek portföyleri olduğu kadar takım içi iletişim olduğuna inanıyorum.

Kadın basketbolunda, erkek basketbolunda olduğu gibi fizik güç, bire bir bitiricilik gibi faktörler giderek yükseliş yolunda olsa da birlikte oynamak, savunma yardımlaşması ve hücumda çok pas sayısı ile rakibin zayıf noktasını bulmak hala çok belirleyici konumda.

Takım “olmanın” takım “kurmak” kadar, hatta belki daha da önemli olduğu kadın basketbolunda, benim sezon ile ilgili aradığım ipuçları, hazırlık döneminde coach ve oyuncular arasındaki iletişimin kalitesi, oyuncuların birbirlerine olan desteği, hücumda ve savunmada birlikte oynama iradeleri gibi faktörler.

Elbette sahada ortaya konan performansları izledikçe, hangi takımların pick açıları ya da hücumda akıcılık konularında çok emek ve zaman harcadıklarını, hangi yerli oyuncuların yaz dönemini iyi geçirerek sezona odaklı şekilde hazırlandığını görmek mümkün oluyor.

COACH’UN ÖNEMİ ARTACAK

Genel değerlendirmelere devam etmek gerekirse, sahada 2 yerli oyuncunun yer alacağı, bir ara toplam sayıları 10’u aşan devşirme oyuncu envanterinin giderek azaldığı KBL’de Coach’un öneminin geçmiş yıllarda hiç olmadığı kadar artacağını öngörmek doğru olacak.

Bana göre takım kimyası, savunma stratejileri, sorumlulukların doğru kimya ve optimum oyuncu mutluluğu yaratacak şekilde kurgulanması gibi konuların büyük faktör olduğu kadın basketbolunda Coach’un takım başarısındaki (ya da başarısızlığındaki) payı %50 seviyesinin daha üstünde.

Gelecek sezon KBL coachlarının sahada daha az yabancı ve devşirme oyuncu ile doğru basketbol sergileyebilmek için yerli oyuncularının gelişimine daha büyük önem vermesi gerekecek.

Açıkçası sahadaki yabancı oyuncu sayısı konusunda küçük bir indirim öngören düzenlemenin coachlar içinde bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Bir coach için en büyük tehdit kendi basketbol dünyası içinde hapsolmak, alıştığı şablonu ve basketbolu her sene küçük dokunuş farklılıklarıyla tekrar etmek gibi yanlışlardan kaynaklanıyor.

Bu şekilde giderek coachun fonksiyonu oyuncuların sürelerini ayarlamak ile sınırlı kalırken, takımın performansı üzerindeki etkisi azalıyor.

Bu olumsuzluk doğal olarak, hem oyuncuların gerektiği kadar gelişmesi konusunda risk oluşturuyor hem de takımın coach’a ve oyuncuların birbirine olan “mesleki saygısını” örseleyen bir etken oluşturuyor.

SAVUNMA VE OYUN KURUCU PERFORMANSI DAHA DA ÖNEM KAZANACAK

KBL’de “Yeni Normal” Coach’un etkisinin takım performansı üzerinde daha belirleyici olduğu, yerli oyuncuların daha fazla süre ve sorumluluk almak zorunda kalacağı bir dönem olabilir.

Bu dönemde sahada yabancı/devşirme oyuncu sayısının 4 yerine 3 olduğu takımlarda, savunma kurgusunun başarısı ve direnci çok belirleyici olacak.

Oyun kurucu pozisyonu yukarıda anılan nedenlerden dolayı bu sezon çok daha önemli.

Oyun kurucuların performansları, yeni yerli- yabancı kombinasyonlarında diğer pozisyonların verimli işlemesini sağlayan ya da tam tersi kırılganlığı arttıran etken olacak.

Yeni sezonda her takım geçen sezona göre azalan yabancı sayısı nedeni ile daha kolay savunulabilir konumda olacak.

Savunma hücum dengesinde momentum hücumdan savunmaya geçebilir.

Bu nedenle 2017-2018 sezonunda savunmada başarılı takımların aynı güç seviyesindeki rakiplerine göre daha yukarıda yer alacaklarını söylemek mümkün.

Savunma başarısı, daha çok oyuncunun süre alması, güçlü idman performansı ve moral motivasyon gibi unsurlarla da yakından ilişkili olacak.

******

İdman performansı ve moral motivasyonu gündeme gelince gözden kaçırılmaması diğer bir faktör takımların kendilerini finanse etme kapasitesi olacak.

Bugün KBL’ye baktığımız zaman finansman sıkıntısı yaşayan ya da orta vadede yaşayacak olan en az 3 ya da 4 kulüp olduğu görülüyor.

Ödemelerin zamanında yapılmadığı yerde idman kalitesinin ve odaklanmanın ne ölçüde örselendiğini sanırım belirtmeye bile gerek yok.

Bu nedenle bu sezona damga vuracak konulardan birinin kulüp yönetimlerinin ödeme performansı olacağını daha şimdiden söylemek mümkün.

Twitter: @hayripekergin 

26-09-2017

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi