Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Yerli Oyuncular Pahalı Filan… (Hayri Pekergin)

TBF yönetimi düzenleyici ve denetleyici kurum olarak ülke basketbolunun yararına olacak şekilde kadın basketbolundaki yabancı oyuncu sayısına bir düzenleme getirdi.

Detayları ilgili herkes biliyor.

Geçmiş döneme göre daha fazla “yerli ve milli” oyuncu sahada kalacak.

Bu oyuncuların tecrübe biriktirmeleri ve A Milli Takıma değer üretmeleri için şartlar daha uygun hale gelecek.

Aslında basketbolun içinde herkes bu önlemler alınmazsa Türkiye’de kadın basketbolunun değil 2011 ve 2013 başarılarını tekrar etmek, olimpiyat görmek, Avrupa’da ilk sekize girmenin bile zorlaşacağını gayet iyi görüyor ve konuşuyordu.

Çok soyut olmaya gerek de yok.

Geçen yıl deplasmanda alınan İsrail yenilgisi, Romanya ile deplasmanda 35 dakika başa baş oynanan maç bu trendlerin göstergesi.

Elbette gören gözler için. Ya da görmek isteyen.

TBF kararlı. İsrail’i deplasmanda dahi olsa yenemeyen kadın basketboluna yeni bir destek verilecek.

Bundan sonraki adım, sahada ortaya konan oyun seviyesi Finlandiya ile başa baş oynayacak konuma kadar gerileyen erkek basketbolunda yabancı sayısı ile ilgili olarak gelecek.

Her yenilikte olduğu gibi bu işe karşı çıkanlar da var.

Karşı çıkma nedenleri farklı.

Bazıları salonlarda geçen yıllara rağmen, bu uzun sürelerin gerektirdiği “farkındalık” ve “yeterlilik” seviyesine ulaşmış değil.

Bazıları ekonomi bilmiyor. Yetişen yerli oyuncu sayısı artmazsa arz-talep dengesi nedeni ile bu kafada giderlerse, fiyatların daha da yükseleceğinden haberi yok.

Başkaları da kısa vadeli başarı hedefleyip, kulübün “propagandasını” ülke basketbolunın üzerinde görebilen bir karakter yapısına sahip.

Bugün kadın basketbolunda yabancı sayısı 5+0’a çıksın 4+1+1 (devşirme) kalsın diyebilenlerin en büyük tezi yerli oyuncuların artacak fiyatları.

Ben peşin peşin buradan yazıyorum.

Külliyen yanlış. Resmen dezenformasyon.

Bu konuda “yerli pahalı diyenlere” en güzel cevabı KBL’de Beşiktaş ve BOTAŞ arasında oynanan maçta 16-17 yaşındaki oyuncuları ile sahada mücadele eden BOTAŞ verdi.

BOTAŞ’ta 17 yaşındaki Zeynep Kalbisağde 28 dakika süre aldı. İdeal pozisyonu olmamasına karşı oyun kurucu oynadı. 7 Sayı üretti. 4 Ribaunt aldı.Tam 5 asist pası verdi.

16 Yaşındaki shooting guard Gökşen Fitik yine aynı sürede tam 10 sayı bulurken, 3 asist yaptı. 2 Top çaldı.

Dahası da var.

Yine 16 yaşındaki shooting guard Fatmanur Karakaş maçı tam 13 sayı, 2 ribaund ile tamamladı.

Maç öyle 30-40 fark ile de bitti diye düşünmeyin.

Bu genç isimlerin katkısı ile BOTAŞ öyle sert mücadele etti ki Beşiktaş Zellous’a 38, Kia Stokes’a 39 dakika ve Harding’e 32 dakika süre verip son çeyreğe 54-47 önde girdiği maçı 75-60 kazandı.


Yerli oyunculardan bu tip performanslar alabilmek için önce yetkin bir coach lazım.

Daha önemlisi coach’ın önünü açan, işini kolaylaştıran destek olan yönetici lazım.

Bu yönetim başarısını ortaya koymadan, Milli Takım’ın çıkarları için yerli oyuncuların önünün açılmasına karşı çıkanlar, tecrübeli yerli oyuncuların fiyatı yükselir diyenler, maç başına 20 dakikada ortalamada 3 sayı ile oynayan isimlere 150-200 Bin TL ödüyor ise iki olasılık var.

Ya kulüpleri, tecrübeli yerli oyunculardan gerçek verimi alacak idman kalitesi ve maç yönetim performansını ortaya koyamıyor ya da kusura bakmasınlar harcadıkları paranın hesabını bilmiyorlar.

İşte BOTAŞ maçında gençlerin verdiği ders bu kadar basit ve yalın.

HAFTANIN MAÇLARI

Yukarıda değindiğimiz Beşiktaş BOTAŞ karşılaşması dışında Bilyoner.com KBL’de normal sezonun bitimine 3 hafta kala önemli maçlar oynandı.

Euro Cup Women’da tarihinin 3. finaline çıkacak olan Bellona AGÜ – Girne Üniversitesi maçının son 3 dakikası nefes kesti.

Kadrosunu Avustralyalı şutör Mitchell ile güçlendiren Girne Üniversitesi 180 saniye içinde farkı iki kez 8-9 sayıdan “tek top” seviyesine indirse de, maç sonunda Pondexter’ın kaçırdığı faul atışı sonunda, 84-82 skorda, hücum ribaundu üzerinden Mitchell ile son 3 sayılık şutu gönderse de kazanan Bellona AGÜ oldu.

Maçın ön plandaki isimlerinden biri 16 sayı,6 ribaund üreten Ayşegül Günay oldu. Bellona AGÜ muhtemelen galibiyet kadar Lara Sanders’ın 18 sayı ile “odaklı oyuna” geri dönmesine sevinmiş olmalı.

Kayseri ekibinin Sanders geçen seneki performansına dönmeden bu sezonki hedeflerine varması kolay gözükmüyordu. Devamının gelmesi dengeleri değiştirecek bir faktör olabilir.

Girne Üniversitesi için sezon başından bu yana iki rakip savunmaların işini zorlaştıracak ve diğer oyuncuların boş kalmasını kolaylaştıracak iki ABD’li guard seçeneğine dile getiriyordum.

Bu anlamda Mitchell geç kalmış ama bu dönemde bulunabilecek en doğru hamlelerden biri olarak görülmeli.

Bu noktadan sonra Girne takımının savunma alanındaki performansı ligde kalma hedefi olarak belirleyici olacak.

Bu ligde rakipleri 70 sayının altında tutmadan kazanmak gerçekten kolay değil ve işi biraz da şansa bırakmak anlamına geliyor.


Lig lideri, diğer Euro Cup finalisti Yakın Doğu Üniversitesi Canik Belediye depasmanında 81-75 kazanırken son derece zorlandı.

Canik Belediyesi maçın “oynanan bölümlerinde” rotasyonu bu kadar dar kullanmasaydı, rakibi 70 sayıların başlarında tutup bu maçı kazanabilirdi.

Glory Johnson 37 sayı,14 ribaund ile bu sezon az görülen bir performansa imza attı.

Ev sahibi ekip maçın muhasebesini yaparken, yabancı rotasyondaki tercihini uzun süre sorgulayacaktır düşüncesindeyim.

YDÜ cephesinde maçta 23 sayı üreten Bahar Çağlar yerli oyuncuların gerektiği yerde nasıl “game changer” olması gerektiğini ortaya koydu.


Fenerbahçe Mersin Basketbol önünde, Galatasaray bazı yabancı oyuncularını sahaya çıkaramayan Adana ASKİ karşısında farklı ve kolay galibiyetler elde ederken rotasyonlarını geniş tutarak haftayı yıpranmadan kapattı.

Galatasaray’da Vitola ve Anderson double double performansları ile ön plandaki isimlerdi.

Fenerbahçe’de ise 15 sayı,10 ribaund ile double-double yapan Lavender ve 20 sayı ile oynayan Quigley bireysel anlamda öne çıktı.


Hatay BŞB – Tosyalı Toyo Osmaniye maçına skorer guardı Riquina Williams olmadan çıkan Osmaniye takımının kazanması zordu.

Hatay BŞB savunmada direnç gösteren rakibi karşısında, ilk yarıda elde ettiği kontrolü , Syntsina ve Bahar Öztürk’ün toplam 36 sayısı ile sürdürerek kazandı.


Sakatlıklardan etkilenen iki takımın maçında play-off’a girmek için mücadele eden Mersin BŞB İstanbul Üniversitesi önünde 85-59 kazanırken Nilay Kartaltepe’nin 13 asisti, sakatlıktan dönen Marissa Coleman’ın 18 sayı,10 ribaund ile double-double performansı maçın öne çıkan pozitif notlarıydı.

Twitter: @hayripekergin

(28-03-2017)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi