Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Go home Dusan! (Fatih Söylemezoğlu)

Fatih Söylemezoğlu (Sözcü Gazetesi)

Geldiği günden beri başarılı koçluğu kadar etik dışı davranışlarıyla da gündem olan Beşiktaş koçu Dusan Alimpijevic, geçen hafta sonu eski takımı Bursaspor’a karşı oynadıkları maç sırasında rakip takım yedeklerine doğru cinsel organını tutttu. Bu hareketle tüm sporseverleri hayretler içinde bıraktı.

Aslında Alimpijevic’in yaptığı bu kabul edilemez terbiyesizlik dışında, geldiği günden beri gösterdiği kural tanımamazlık rahatsızlık veriyordu. Son hareket hepsinin üzerine madalya olarak tüy dikti!

Hatırlayabildiklerim şöyle: Bursaspor’da sezona başlamadan bir hazırlık maçında koridorda hakemin üzerine yürüyüp tartaklamak gayesi ile itmesi… Darüşşafaka’nın beyefendi koçu Yakup Sekizkök’ün parmaklarını tutup çevirerek kötü sözler sarf etmesi… Erşan Kartal olayında baş aktör olması… Bahçeşehir’e Dejan Radonjic koç olunca, bu takımda daha önce görev yapan Türk koçları küçümseyip kendi vatandaşını övmesi… Ayrıca… O küçümsediği koçları göreve getiren kişinin, şu an Bahçeşehir’in kurucusu, halen Beşiktaş’ın İkinci Başkanı Sayın Hüseyin Yücel olduğunu bile umursamaması!

Örnekler çoğaltılabilir. Ancak bu durum bize gösteriyor ki; ülkemizde yabancıların koçluk yapma kriterlerine bu tip terbiye, etik ve tekrar eden düzen bozucu davranışlarla ilgili bir madde ilave etmek gerekiyor. Yoksa bu şımarıklıkla burayı arka bahçelerindeki oyun alanına çeviren bu tipler, Türk insanın onuru ile alay etmeye devam edecek.

Merak ediyorum; bu şahıs aynı hareketi kendi ülkesinde, Kızılyıldız-Partizan maçında yapabilir mi? Ya da bir Türk koç, Sırbistan’da aynı hareketi yapabilir mi? Cevabını vereyim: Yapamaz tabii ki, adamı parkeye gömerler!

Dusan Alimpijevic en ağır ceza verilerek evine yollanmalı ki, Türk gençliğine doğru mesaj verilsin.

SEBA’YI UNUTMAYIN
2003 yılında Pascal Nouma benzer bir hareket yapmış; bedelini 7 ay ceza ve Beşiktaş’tan kovularak çok ağır bir şekilde ödemişti. Nouma olayı sonrası efsane başkan rahmetli Süleyman Seba’nın açıklamasını hatırlamakta fayda var:

“Pascal Nouma, Beşiktaş’a yakışmayan bir hareket yaptı. Yönetim de kendine yakışan bir hareketle mukavelesini feshetti. Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ sözü vardır. Bu adam, bu sözlerin hiçbirine yakışmıyordu. Yönetimi tebrik ederim. Beşiktaş’a yakışanı yaptılar. Bu karar diğer futbolculara da örnek olacak. Bu tip adamın Beşiktaş’ta ne işi var?”

29 YORUMLAR

  1. “Geldiği günden beri başarılı koçluğu kadar etik dışı davranışlarıyla da gündem olan Fenerbahçe koçu Obradovic”… Datome’ye “F.ck you” diye hiddetle bağıran, Melih’e tokat atan Obradovic’e kimse “Go Home” demedi? Niçin? Yaş mı, karizma mı; yoksa çalıştırdığı camiaya karşı pısırıklık mı?

    • Galatasaray maçında adamın biri obradovicin yüzüne tükürdü.. tükürük yüzünden akıyordu sildi geçti. Olay büyümesin Fenerbahçe taraftarı aynısını yapmasın diye..

    • Aynı şeyleri Türk basketbol ve spor tarihine kara leke olarak geçen olayların baş aktörü mevcut milli takım koçu için de söylesene…

      • Söylerim. Kimseyi kayırdığım, görmezden geldiğim yok. Yazar, yazısını Dusan’ın Sırplığı üzerine inşa ettiği için Obradovic’i örnek verdim. Beşiktaşlı veya Galatasaraylı değilğm, kırk yıllık basketbolseverim. Alimpijevic’in yaptığı terbiyesizliktir, savunulacak hiçbir tarafı yok. Aynısını Ataman, Sarıca vs. yapsaydı, yorumum değişmezdi.

  2. Son derece yerinde bir yorum. Ancak endüstriyel sporun geldiği kazanma odaklı seçimler ve oluşan kültürde sanmıyorum ki gereken yapılsın…

  3. Birilerinin bizim gördüğümüz şeyleri görüyor ve konuşuyor olması güzel bir şey. Türk basketbolu Avrupa’da iş bulamayan sırp koçların beşiği haline geldi. Aynı zamanda kalitesiz yabancı oyunculara verilen sürelerinde ele almanızı umarım.

  4. Bu beşiktaş düşmanlığı nedir bir camiayı karşına almak nedir her maç bir olay yaratan bursa kaptanına hiç laf etme Nouma dan örnek ver o Nouma tekrar geldi ve hala beşiktaş efsanesi bu kirli düşüncenize birde Atatürk’ü alet etmeyin ayıp

  5. Fenerbahçe veya Galatasaray hocası olsaydı bu yazı yazılmazdı. Marcao Keremi sahanın ortasında dövdü. Ne oldu niye hemen gönderilmedi ? İşinize gelmez. Ancak halkın takıımı ile uğraşın. Pascalı yediniz . Selçuk yula zamanında Galatasaray tribunlerine öyle bir hareket yaptı ki burada yazsam ayıp olur. Anlayana..

  6. Malesef partizanlık ve taraftarlık sevdası ile yanlışa yanlış diyemeyen,ölümüne yanlışı sadece kendi tarafı yapıyor diye savunan bir millet olduk.

  7. Duşan konusunda Fatih hocamın yazdıklarına katılmıyorum.
    EL de geçen yıl adam Guerschon Yabusele künde attı ceza 5 maçla kaldı, oyuncunun boynu kırılabilinirdi bence EL den Guerschon Yabusele’nin lisans iptali gerekirdi.
    Duşan taşaklarını tutmuş eee ne var cezasını verirsin geçer gider, Duşan’ın taşşaklarını tutmasından kim zarar görür (belki karısı, çok sıkarsa çocuk yapmakta sıkıntı çekebilir) hiç kimse.
    Biz insan olduğumuzu unutuyoruz. Her insanın öfkesini kontrol edemediğ anlık durumlar olabilir.
    Eşik ne diyeceksiniz?
    Çocuğuna sinirlenen anne baba bir anlık kızgınlıkla tokat atabilir ama bunu devam ettirip tekme tokan saniyelerce veya dakikalarca şiddet uyguluyorsa bu durum sapkın davranışa girer.
    Adam taşşaklarını avuçlamış, eeee…
    Video’ya baktım 500 milisaniye gayri fevri hatta insani bir davranış. Küfürde edebilir buda normal. Bunu sahada yaptığı için ceza verilmeli . Kaç maç ben bilmem ama Guerschon Yabusele künde atarak 5 maç ceza aldıysa buna ben 1 maç ceza verirdim…
    Kardeşim sahada küfreden seyirciden tut bu tür argo-gayri ahlaki hatta yerine göre ilkel davranışları o kadar çok insan gösteriyor ki, hepsini evine mi (memleketine anlamında) postalıyorsunuz .
    Veya fesatlıkla (çıkar içinde yapılmış olduğunu varsayalım) bir müsabakada taraf olan hakem, maçı bahis için satan oyuncu antrenör ve yöneticiler için bu Don Kişot çıkışı yapabiliyor musunuz.
    Yattığı oyuncuyu oynatan coach’lar Duşan’dan daha mı ahlaklılar.
    30 yıl önce erkek takım coachlarının %90’nı oyuncu döven, küfreden tiplerdi. Şimdi başımıza melek kesildiler.

  8. bence ligde yabancı koçların çalışmasını yasaklayalım. sadece türk koçlar çalışsın. onlar edep yerlerini tutabilir oyuncularına küfür edebilir hatta onları tokatlayabilir. hatta ve hatta bence ligde sadece yerli oyuncular oynasın. çünkü onlar yabancı koçların hareketlerine tahrik olup cevap verebiliyorlar. yabancı koç olmazsa mesela böyle şeyler yapmazlar. türk koçlar onlara kötü söz söylemez çünkü. yabancı oyuncu olmayacağından milli takımda aldıkları sürelerden ötürü başarılı olacaktır. bence dusan gibi türk oyuncuların yattığı yerden para kazanmalarına laf söyleyen yabancı koçlar yerine onları takım takım gezdiren türk koçlar bu ülkede çalışmalı. nasıl olsa oyuncularıma laf söylediği için sözde beyefendi olan yakup sekizkökün parmağını çevirmiş dusan.

    not: bir beşiktaşlı olarak koçun yaptığını asla ve asla kabul etmiyorum. ama bu kadar ırkçı bir yazıyı da asla tavsip edemem.

  9. Sporla ilgili tüm olaylar diyecem ama kapsamı yetersiz kalır! Hayat felsefesi ve gayesi sözde 3 buçuk büyüklerden birini Kabe olarak kabul etmiş olan kafalardan ancak bu kadar içi boş tartışmalar çıkar! Adamın yaptığı büyük terbiyesizliği sözde büyük geçinen kulüpler seviyesine indirip tartışmak ve kendilerince mahkemeler kurup kendi kafalarına göre savunma yaparak sözde adalet dağıtımlarınıza gülüp geçecektim ama işin içine Atatürk’ü karıştırmanıza sessiz kalamam. Sözde büyük “üç buçuk büyükler” Atatürk’ün vecizesi şimdi mi aklınıza geldi? Yıllar boyunca hepinizin de yöneticileri, teknik adamları, sporcuları ve taraftarları Atatürk’ün vecizesi ışığında bu millete ve gençlerine çok iyi örnekler mi oluşturdunuz? Yaptıklarınızla övünebilir misiniz? Bu konuda değil konuşmak yatacak yeriniz bile yok! Bu kafalarla hem Türk Milletini hem de Atatürk’ü yıpratıyorsunuz…. Söz konusu şahıs terbiyesizliğini yapmış, önce ilgili makam her kimse kendi iç hukukuna göre cezasını verir. Buna göre bağlı olduğu kulüp gerekeni yapar veya yapmaz bu onların hazım konusu… Bunlardan sonra eğer gerçekten toplumsal değerlerimizle ilgili hassasiyeti olan veya Atatürk’ün Türk sporcularına hitaben söylemiş olduğu vecizesi ile ilgili rahatsızlığı olanlar varsa gider hukuk yoluna başvururlar. Ama işi “sözde büyük”kulüp seviyesine çekip kafanıza göre adalet dağıtmayın hele ki Atatürk’ün bu konudaki görüş ve vasiyetlerini hiç bu işe karıştırmayın çünkü o görüş ve vasiyetlere karşı en yıkıcı fiilleri yıllardır siz yapıyorsunuz “sözde üç buçuk büyükler”….

  10. Bir Beşiktaş lı olarak çok utandım.Sporda etik değerleri kaybedersek ve onları kendı çikarlarımıza göre yorumlarsak bir hayvan topluluğuna dönüşürüz. Beşiktaşın değerlerine yakışan Duşan in kontratının hemen şimdı iptal edilmesı. Bu bir Beşiktaş duruşudur. Futbol bu değerlere önem verılmedığı için yerlerde sürünüyor .En azından Basketbolu kaybetmeyelim.Bu aynı zaman Hasan Arat in yonetim ve liderliğininde sınavı olaçaktır.Basketbol sevğimizi lütfen kaybettirmeyin BEŞİKTAŞ Yönetimi .

  11. Beşiktaş yönetimi daha ne kadar sessiz kalacak? Görmedim duymadım mı diyecek? Bir kaç güne unutulurmu diyecek ? Böylesine bir terbiyesizliği sessizliğin vurdum duymazlığın örteceğini düşünmek en hafif tabiri ile yapılan haraketi meşrulaştırmak olmayacakmı?binlerce öğrencisi olan bahçedir okullarının sahibi ve aynı zamanda Beşiktaş kulübü ikinci başkanı Hüseyin Yücel öğrencilerine böyle bir utanmazlığı hangi teselli edici sözlerle anlatacak bize de anlatsın hiçbirşey olmamış gibi devam mı edeceksiniz gerçekten?

    Eline ,diline ,beline hakim olacaksın! Hiçbir dünyevi başarı ahlaki değerleri yenemez!!!!!

  12. Beşiktaş bu ülkeye neden ağır geliyor? Futbol da başarısız diyerek hakem hataları sorgulanmıyor bile. Baktılar bu hoca ile basketbol takımı başarılı gidiyor onu da ahlaksızlık ile aşağı çekmeye çalışıyorlar. Yazık!

    • Bizim paramızı yerlere atan çiğneyen kosezkiye ağzını açmayan melonun yaptıklarına göz yuman bu zihniyet şimdi gelmiş Nouma dan örnek veriyor önce kendinize bakın ne kadar dürüst sunuz adamsınız ölene kadar Beşiktaş

  13. Beşiktaş taraftarı olarak çok üzüldüm .Beşiktaş in bir değerleri ve bir duruşu vardir . Etik değerlerimizden asla taviz vermemeliyiz . Aksi durumda kötü olan işleri normalleştiririz. Beşiktaş yönetiminin yapaçaği tek bir şey var , Umut Tahir Güneş in ve Dusan in Görevine son vermek olaçaktir. Bunların kaçınçı bu terbiyesizce haretleri.Bir basketbol sever olan Başkanimızın bu durumu
    Degerlendirirken kendisi için de bir sinav olaçagini unutmamalıdır.Beşiktaş lılık bir duruşu ve etik değerleri temsil eder. Nedim Yücel inde bu durumda sessiz kalması manıdardir. Sira onada gelir. Burasi BEŞİKTAŞ . Show yapılan sirk değil

    • Evet iyi giden bi şeyide böyle engelleyinki basari olmasin besiktasli olmakta bunu gerektirir zaten alimpijevic basarili oluyo gorevine son versinler hemen Turkiye de digerleri herseyi yapsin biz sahada savasan takimin hocasini yollayalim baskalari istedi diye aferin sana gercek besiktaslisin bizde bunu yedik

  14. Fatih Söylemezoğlu kusura bakmasın, o istiyor diye kimse evine dönmeyecektir.

    Fatih Bey; oyuncularına küfreden, çalıştırdığı takımın aleyhine verilen her kararda hakemin burnunun dibinde biten Obradovic’e hiç tepki gösterdiniz mi? “Go home!” dediniz mi? Gösterdiyseniz ve onun için de “Kovun bu antrenörü!” dediniz de ben bilmiyorsam özür dilerim, böyle ilkeli bir insana haksızlık etmişim.
    Doğuş Balbay’a kızgınlığını çelme takarak gösteren müteveffa koç Dusan Ivkovic’i ülkesine gönderebildiniz mi? En azından bunun için kamuoyu oluşmasına katkıda bulunmak için ne yaptınız? Bu husustaki sözlü, yazılı ve eylemsel çabalarınız varsa ve ben bu değerli çabalardan habersizsem yine özür diliyorum.
    Bir de “uygunsuz davranış”ın ırkı, milliyeti olmaz(dı) değil mi? O zaman Göksenin Köksal, Melih Mahmutoğlu ve Metin Türen gibi örnek (!) “yerli” basketbolcularımız için de bir “Go home!” akımı başlatmaya ne dersiniz?
    Daha farklı örnekler de verilebilir. Kusura bakmayın Dusan’a gelene kadar aşılması gereken dağlar var.

  15. Yöneticimi galericiimi belli olmayan yanındayım demiş sen yanında olmaya devam et bakalım bu edepsizlik yanınıza kar kalacakmı! Siz bunun unutulacağınımı sanıyorsunuz?çok yanılıyorsunuz heryerde o haraketi yapan edepsiz protesto edilecek go Home denilecek dayanabilecekmisiniz?

  16. Söylemezoğlu zikretmiş içimizdekilerden bir demet, fanatikler hemen dökülmüş hemen yok Beşiktaşla uğraşılıyormuş yok hakemlermiş, yok Sırplarmış yok Türk koçlarmış yok Türk oyuncular yatarmış yok eskiden şöyleymiş böyleymiş. Eskiden de şöylesi böylesi vardı ama şimdiki kadar çoğalmamışlar ve azıtmamışlardı. Kıyaslamalar düpedüz kelalaka ve palavra, abartma bile değil. Beşiktaş basketbolda ne ki uğraşsınlar ? Hakemler diyen BJK’ın Fenerlinin gözünün çıkarıldığı maçı almasını da, bu maçta farka ulaşmalarında kendilerinin bu “başarıları” hakem yardımıyla elde ettiğini unuttu mu sanıyor basketbolseverler, sanıyor ki basketbol kamuoyu futbolunki ile aynı düzeyde, balık hafızalı ve zırcahil. Obra’dan hazetmediğimi bilen bilir ama ne alakası var kendi oyuncularıyla doğru-yanlış didişenlerin rakip benç, tribün veya koça artislik eden çakallarla ? Bu kepazeliğe karşı çıkmanın Sırplara karşı haksızlık ve yazının da ırkçılık olduğunu demeye getirenlere ise diyecek hiçbirşey yok, yabancı hayranlığı insanı düşürür de düşürür, dibi yok. Tıpkı “ne var bunda, karısını ilgilendirir” diyen “çağdaş” ve “demokratik”(!) akıllara ziyan yorumcu gibi. Size laf anlatmak boşuna ama şu kadarını bilin ki buralar apaçilerin azdırma yeri değil, burada çoluk çocuk spor yapılır, alın o muhteşem fikirlerinizi çekin gidin ayaktopu arenalarınıza.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

15,872TakipçilerTakip Et
36,695TakipçilerTakip Et
65,321AboneAbone Ol

REKLAMLAR

popüler

zonguldak psikolog
zonguldak bireysel terapi