Uzun süre altyapı milli takımlarımızda görev yapıp başarılar kazanan Taner Günay aralıksız 6 yıl çalıştığı Suudi Arabistan’dan dönüş yaptı… Bu süre içinde altyapılardan sorumlu koordinatör, altyapı milli takımı baş antrenörü ve bunlarla birlikte son olarak A Milli Takımı Asistan Koçu olarak görev yaptı. En son 2020’de bu sayfalarda konuk ettiğimiz Günay’la bu defa da kesin dönüşünden sonra konuştuk…
İşte Günay’dan pasajlar…
* Çok güzel anılar ve dostlar biriktirdiğim bu coğrafya kültürün kazandırdıklarını, Suudi Arabistan’a 6 yıl önce giderken hayal bile edememiştim. Karşılıklı memnuniyetimiz dışında, ekibimle ve federasyon üyeleriyle sıcak dostluklarımız, iletişimimiz devam ederken; görev ve hedefleri tamamlamış, çıtayı koyduğumuz yeni yerden memnun olarak anlaşmamızı sonlandırdık. Körfez ülkelerinin basketbol anlayış ve oyun sistemini de değiştirip bize ayak uyduracak şekilde bir çalışmaya önayak olduğum için de aynı zaman da çok gururluyum.
* Suudi Arabistan’daki son senem hariç A milli Takım’da görev almayı istemedim. 2022 World Cup son eleme grubunda head coaachluk için teklifte bulundular. Kabul ettim. Benim ardımdan altyapılardaki sistemin kaybolacağı tedirginliği ile göreve geçici olarak 1 aylığına eski coach ile anlaştılar. Ben de o tarihten sonra A Milli Takım görevlerinin tamamından elimi çektim. Geleceğe yatırım yapmak adına bu kararı almış olmaları da ayrıca takdire şayan bir ileri görüşlülüktü.
* Suudi Arabistan Ligi bizim oyuncular için maddi açıdan cazip değil, kulüp bütçeleri çok düşük.
* Suudi Arabistan süper ligi 9 takım ve 2+1 yabancı kuralı ile oynanıyor. Al HILAL kulübü yabancı oyuncu ve transfer yönetmeliğine tepki olarak liglerin başlamasına 1 hafta kala çekildiğini açıkladı. Bu gerçekten ciddi bir karardı çünkü kulüp tarihin en başarılı ve en büyük bütçeli başkent takımı olması sebebiyle diğer kulüplerin yatırımlarını da olumsuz etkiledi. Bununla beraber yeni kurulan turistik şehirler ve büyük firmalar kulüplere sponsor olarak görevlendiriliyor. Bu yeni yapılanmada doğru bütçelendirme ve yapı organizasyonları bakanlık tarafından notlandırma usulü ile derecelerine göre devletten bütçe almaya başladı.
* 2022 yılında ilk kez U14 ligi düzenlendi. Öncesinde sadece U16 ve U18 ligleri vardı. Benim dönemimde getirdiğimiz kurallar içerisinde her kulübün bir atletik performans coachu ve bireysel gelişim coachu bulundurma zorunlulukları oldu. Kulüplerin altyapıda 3 periyod adama adama savunma kuralı ile 5 yılda çok yol kat ettik.
BİZDE İYİ GİDEN SİSTEM NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?
* Türk Milli Takımıyla Altyapı Avrupa Şampiyonaları‘nda 4 ikincilik, 1 şampiyonluk, bir üçüncülük kazandım. Asistan koç veya koç olarak çalıştığım milli takımlardan Ersan İlyasova, Semih Erden, Ömer Aşık’tan başlayarak Berk Uğurlu, Kenan Sipahi’ye kadar çok sayıda oyuncunun Milli Takım’a yükselmiş olması beni için övünç kaynağı.
* Türkiye‘deki koşullar yukarılarda olduğu için antrenörlerimize başka ülkelerde çalışmak çok cazip gelmiyor. Dışarıda çalışan antrenör sayımız artsa da bence yeterli sayıda değil, çünkü tercihleri Türkiye.
* 2024’e geldiğimizde… Türkiye’de oynanan basketbolun kalitesi maalesef yukarıya gitmemiş. Bence 7 değil, 12 yabancı olsun… Böylece yerliler daha zorlu bir mücadeleye girip kendilerini geliştirsinler.
* Avrupa’da antrenörlük deneyimi yaşan Andaç Yapıcıer, Selçuk Ernak gibi isimler görmek sevindirici. Basketbol seviyesi ve kontrat avantajlarını gözetmeksizin Türkiye dışındaki seçenekleri kendi seçimleri doğrultusunda istemeleri mutlaka Türk coachlarına dışarıdan bakış açısını pozitif anlamda destekleyecektir.
* A Takımlarda’da çalışırım, altyapılarda da ancak organnizasyonun ciddi ve düzgün olması ön şartım.
* Altyapılarda iyi bir sistem vardı. Kişileri değiştirebilirsiniz ama iyi giden bir şeyi neden değiştiştirirsiniz? Bütün antrenörlerin entegre olduğu, aynı sistem için görüş birliğine vardığı, antrenörlerin Yıldız B’den U20’ye kadar aynı yaş grubuyla devam ettiği dönemde alınan sonuçlar ve oyuncuların gelişimi çok daha üst düzeydeydi.